שתף קטע נבחר

סין: חוקר שהטיף לדיאלוג נשלח למאסר עולם

ארגוני זכויות האדם המומים: המעצמה הקומוניסטית לא ריחמה על הפעיל הבולט ביותר למען זכויות האויגורים המוסלמים ושלחה אותו לכלא לכל החיים בגין בדלנות. "הוא דווקא גאה להיות סיני ולא תמך בעצמאות מחוז שינג'יאנג"

גם המתונים ביותר לא חסינים מנחת זרועו של המשטר הקומוניסטי: בית משפט בסין הטיל היום (יום ג') מאסר עולם על הפעיל הבולט ביותר למען זכויות האויגורים המוסלמים. לטענת ארגוני זכויות אדם, העונש הכבד שולח מסר ברור לפיו הממשלה בבייג'ינג נחושה לדכא כל התנגדות.

 

עוד חדשות בעולם:

החטוף הבריטי לאובמה: היזהר מעוד וייטנאם

נתנו שואו: קדאפי והג'ט לג, ערפאת והאקדח

דם ברחובות צנעא: 340 נהרגו, גופות נרקבו

 

משפטו של החוקר האקדמי אילהאם טוטי, בן 44, נפתח בשבוע שעבר במערב האזור שינג'יאנג ונמשך יומיים בגין אישומים של בדלנות. "זה לחלוטין בלתי מתקבל על הדעת", אמר עורך דינו של אילהאם, לי פאנגפינג, בשיחת טלפון עם סוכנות הידיעות רויטרס. "גם אילהאם טוען שהוא חף מפשע. הוא יגיש ערעור. בהתבסס על נוסח גזר הדין, המשפט הזה פוליטי לחלוטין".  

 

אילהאם טוטי לא הורשה לדבר בדיון שבו הוקרא גזר דינו (צילום: REUTERS TV  ) (צילום: REUTERS TV  )
אילהאם טוטי לא הורשה לדבר בדיון שבו הוקרא גזר דינו(צילום: REUTERS TV )

טוטי, חוקר ממוצא אויגורי שהרצה באוניברסיטה, הוא האינטלקטואל המתון האחרון שמורשע על ידי המשטר הסיני בראשות הנשיא שי ג'ינפינג. טוטי נעצר בתחילת השנה ונאשם בהסתה לשנאה ובתמיכה באלימות במחאה gל השלטון הסיני במחוז שינג'יאנג המרוחק.

 

בית המשפט לא התיר לטוטי לדבר במהלך הישיבה היום, והורה להחרים את כל נכסיו.

 

גזר הדין עורר את מורת רוחם של פעילי זכויות אדם בסין, שנמצאים תחת לחץ הולך וגובר מצד הממשלה המקומית. "זה מדהים, עונש הרבה יותר חמור ממה שציפו", אמרה מניו יורק מיה וואנג מארגון זכויות האדם Human Rights Watch.

 

טוטי נחשב בסין לאינטלקטואל חריף ששוב ושוב מתח ביקורת על הממשלה על שלא נתנו למחוז שינג'יאנג ולאויגורים יותר אוטונומיה.

 

מחוז שינג'יאנג הוא אזור רחב ידיים שגובל במרכז אסיה ומשמש בית למיליוני אויגורים - בני המיעוט הטורקי-מוסלמי - שטוענים לקיפוח ולדיכוי אכזרי מצד השלטונות בבייג'ינג בעוד בני האן, הרוב המדינה, נהנים מזכויות יתר. בעבר נרשמו במחוז התנגשויות אלימות חוזרות ונשנות בין האויגורים לבין הרשויות ובני ההאן.

 

הממשלה הסינית האשימה קיצונים איסלאמיסטים באחריות לשורה של תקיפות אלימות שגרמו למותם של מאות בני אדם. לטענת בייג'ינג, קיצונים אלה רוצים להקים מדינה עצמאית בשינג'יאנג שתיקרא מזרח טורקסטאן.

 

בתגובה לדרישות האויגורים טוענת הממשלה הסינית כי האויגורית קיבלו חירות דתית, תרבותית ולשונית רחבה.

 

טוטי לימד באוניברסיטת מינג'ו והתמחה בלימודי מיעוטים אתניים. הוא אמר שמעולם לא התחבר עם ארגון טרור כלשהו או ארגון זר ושהוא "נעזר רק בעט ובעיפרון" כדי לבקש בצורה דיפלומטית זכויות אזרח וזכויות משפטיות לאויגורים. חבריו אומרים שהוא מעולם לא תמך בעצמאות למחוז שינג'יאנג ושהוא גאה להיות סיני. אלא שבתביעה חשבו אחרת וטענו שטוטי קידם באתר האינטרנט שלו עצמאות למחוז.

 

טוטי אמר בשבוע שעבר לבית המשפט שהוא הקים את האתר שלו כדי לקדם דיאלוג בין חוקרים, ושהוא התנגד בפומבי לבדלנות ולאלימות. הוא גם דחה את הראיות שהציגה התביעה, ואמר שהצהרות נגדו מצד סטודנטים מתנדבים שעבדו באתר שלו הושגו בלחץ הרשויות.

 

"מסתמן שסין נוקטת קו נוקשה נגד אויגורים מתונים שמנסים לקדם פתרונות ששונים מאלה של מפלגת השלטון הסוציאליסטית", אמר וויליאם ווי, חוקר סין בארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל". במקרים קיצוניים האישום בגין בדלנות טומן בחובו עונש מוות.

 

ארצות הברית, האיחוד האירופי וארגוני זכויות אדם קראו לסין לשחרר את טוטי לאחר תשעה חודשי מעצר. מעצרו נתפש על ידי רבים כצעד ממשלתי לדכא מחאה בשינג'יאנג.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים