שתף קטע נבחר

צדק נוסח סין: 4 שנות מאסר ללוחם בשחיתות

במקרה נוסף של השתקת מחאה חברתית הרשיעו הרשויות בבייג'ינג את שוּ ג'יונג, חוקר אקדמי ופעיל נגד שחיתות, בגין הפרת הסדר הציבורי

ככה ייעשה לאיש שהרשויות בסין לא חפצות ביקרו: בית משפט בבייג'ינג גזר היום (יום א') ארבע שנות מאסר על חוקר אקדמי שנודע במלחמתו בשחיתות בגין הפרת הסדר הציבורי. ארצות הברית ומדינות נוספות במערב טוענות כי העונש שנגזר על שוּ ג'יונג הוא נקמה על מאמציו הרבים להילחם בשחיתות וליצור שוויון הזדמנויות בחינוך.

 

עוד חדשות בעולם :

ברומא התנהג כרומאי ותלשין על חניה כפולה

הבטחה שקוימה: סעדו בנם 31 שנות תרדמת

עימותים בקייב: האופוזיציה ממשיכה במאבק

הולנד הודיע על "סיום יחסיו" עם בת זוגו

 

תחת אבטחה כבדה פרסם בית הדין בבייג'ינג את גזר דינו של שו, מייסד התנועה החברתית "אזרחים חדשים", ובכך נתן מכה גדולה לתנועה ולפעילותם של פעילי זכויות אדם במדינה הקומוניסטית.

 

עורך דינו של המורשע נעצר כשניסה לדבר עם התקשורת: "הליך לא הוגן" (צילום: AP) (צילום: AP)
עורך דינו של המורשע נעצר כשניסה לדבר עם התקשורת: "הליך לא הוגן"(צילום: AP)
מאות שוטרים - במדים ובבגדים אזרחיים - הוצבו מסביב לבית המשפט במהלך מתן גזר הדין. הם הרחיקו מהמקום כתבים זרים וגם את עורך דינו של שו, ג'אנג קינפאנג, בעת שניסה לשוחח עם התקשורת, אך לא לפני שהוא הספיק לומר לתקשורת שההליך המשפטי של מרשו היה "מאוד לא הוגן".

 

"שלטון החוק נרמס היום"

עוד אמר עורך הדין שהנאשם שו אמר לבית המשפט ש"הכבוד האחרון של שלטון החוק של סין נהרס היום".

עורך הדין שנעצר נלקח מהמקום בניידת משטרה.

 

העמדתו של שו לדין הייתה חלק ממבצע דיכוי נרחב שמבצעות הרשויות בסין מאז האביב נגד המחאה החברתית. מבצע זה כלל השתקה ומעצר של בלוגרים משפיעים ופעילים למען זכויות מיעוטים באזורים טיבטיים ואויגוריים.

 

ליו צ'ונשיה, תומכת של שו, נעצרת על ידי המשטרה ליד בית המשפט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ליו צ'ונשיה, תומכת של שו, נעצרת על ידי המשטרה ליד בית המשפט(צילום: רויטרס)
מוקדם יותר החודש עצרו הרשויות בסין את אילהאם טוטי, חוקר אויגורי ומבקר חריף של המדיניות הסינית כלפי המיעוטים במדינה. בהודעת המשטרה נמסר לאחר מעצרו שטוטי, מרצה באוניברסיטה, נאשם בהסתה לשנאה ובתמיכה באלימות במחאה של השלטון הסיני במחוז שינג'יאנג המרוחק.

 

ארה"ב "מאוכזבת מאוד"

מחוז שינג'יאנג הוא אזור רחב ידיים שגובל במרכז אסיה ומשמש בית למיליוני אויגורים - בני המיעוט הטורקי-מוסלמי - שטוענים לקיפוח ולדיכוי אכזרי מצד השלטונות בבייג'ינג בעוד בני האן, הרוב המדינה, נהנים מזכויות יתר. בעבר נרשמו במחוז התנגשויות אלימות חוזרות ונשנות בין האויגורים לבין הרשויות ובני ההאן.

 

שליחתו של שו לכלא עוררה ביקורת גדולה בעולם נגד המשטר בסין. דוברת מחלקת המדינה האמריקנית ג'ן פסאקי אמרה כי ארה"ב "מאוכזבת מאוד" ושבייג'ינג צריכה לשחרר את שו מהכלא. ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל" מסר כי מאסרו של שו הוא לעג וארגון Human Rights Watch אמר שהרשעת הפעיל נגד השחיתות "שמה ללעג" את נשיא סין שי ג'ינפינג, שמאז שעלה לשלטון חרט על דגלו את המלחמה בשחיתות.


סינים רבים החלו לדון בהשראתו בסוגיות חברתיות. שוּ (צילום: AP) (צילום: AP)
סינים רבים החלו לדון בהשראתו בסוגיות חברתיות. שוּ(צילום: AP)

במפלגה הקומוניסטית השלטת בסין נוקטים צעדים קשים נגד כל ביטויי מחאה כמו אלה שיצרה תנועתו החדשה של שו בגלל הפוטנציאל שלהם לאיים על שלטון המפלגה. בעבר הועמדו פעילים שונים למשפט ויש כאלה שנמצאים כיום בעיצומו של משפט, וכולם תחת אישום זהה - הפרעה לסדר הציבורי.

 

אף על פי שתנועתו של שו ניסתה לשמור על פרופיל נמוך, היא הפכה ליעד למתקפה מצד השלטונות אחרי שנתנה השראה לאנשים רבים ברחבי המדינה להתכנס לארוחות ערב ולדון בסוגיות חברתיות ואף לחלק עלונים במקומות ציבוריים במהלך עצרות קטנות.

 

במשטרת בייג'ינג לא רצו לקחת סיכונים מיותרים והרחיקו את הכתבים הזרים מבניין בית המשפט ואף החרימה מכמה מהם את תעודותיהם. עורך דינו של שו סיפר שהמשטרה שחררה אותו מאוחר יותר אחרי שראתה שהכתבים הזרים עוזבים את אזור בית המשפט.

 

גם הדיפלומטים האירופאיים קראו לרשויות בסין לשחרר את שו באופן מיידי. רפאל דרוזווסקי, המזכיר הראשון בנציגות האיחוד האירופי בסין, אמר שהמקרה "הגביר את החשש שלנו מהמצב שבו נמצאים פעילי זכויות אדם רבים בסין שמועמדים לדין ביחס לפעולה שוחרת שלום נגד שחיתות ותמיכה ציבורית בחוק, שקיפות ציבורית וצדק חברתי".

 

משפטו של שו החל ביום רביעי שעבר, שעות ספורות אחרי שארגון תקשורת בארה"ב פרסם דו"ח שקישר את קרובי משפחתו של הנשיא שי ובכירים אחרים במשטר למקלטי מס מעבר לים. על פי הדו"ח האליטה הסינית עשתה בשנים האחרונות הון רב מהצמיחה הכלכלית והסתירה אותו במדינות זרות, הרחק מעין הציבור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נקמה על פעילותו החברתית? שו
צילום: AP
מומלצים