שתף קטע נבחר

צייד הנאצים: עשרות מחסלים עדיין בחיים

מנכ"ל מרכז שמעון ויזנטל בירושלים, אפרים זורוף, העביר לידי ממשלת גרמניה רשימה של 80 גברים ונשים שהיו חברים ביחידות חיסול נאציות שרצחו יהודים בתקופת השואה. לדבריו, ייתכן שחלק מהם עדיין בחיים. "הזמן אוזל"

מרכז שמעון ויזנטל איתר את שמותיהם של אנשים שהיו חברים ביחידות חיסול נאציות, וייתכן שעודם בחיים. המרכז שבסיסו בלוס אנג'לס קרא לממשלת גרמניה לפתוח בחקירת הנושא.

 

עוד חדשות בעולם :

מושל הונג קונג: הצבעה עדיפה מצפייה ב-TV

נלכד במערה בעומק 400 מ' וחולץ אחרי 12 יום

מגפת האבולה: אובחן חולה ראשון בארה"ב

"אובמה חלק מעלית עם עבריין חמוש"

 

מנכ"ל מרכז שמעון ויזנטל בירושלים וצייד הנאצים אפריף זורוף אמר היום (יום ד') לסוכנות הידיעות AP שבחודש שעבר הוא שלח למשרדי המשפטים והפנים של גרמניה רשימה של 76 גברים וארבע נשים ששירתו ב"איינזצגרופן" (בעברית: קבוצת משימה), שהייתה גורם מרכזי בהשמדת יהודי אירופה במהלך השואה.

 

רוב החברים ביחידות החיסול נמלטו ממשפט. היטלר בינואר 1945 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
רוב החברים ביחידות החיסול נמלטו ממשפט. היטלר בינואר 1945(צילום: gettyimages)
זורוף צמצם את מספר החשודים האפשריים על ידי בחירת הצעירים ביותר מתוך כ-1,100 שמות שידועים לארגונו. לדבריו, כל ה-80 אמורים להיות מבוגרים מאוד אם הם עדיין בחיים, והם נולדו בין 1920 ל-1924. "הזמן אוזל", אמר זורוף בשיחת טלפון שערך עם סוכנות הידיעות AP. "חייבים לעשות משהו". בשיחה עם ynet אמר זורוף: "עברתי על החומר בארכיון שלנו. יש לנו שמות של 44 אחוזים מאלה ששירתו ביחידות הרצח. לגבי 1,069 מהם יש לנו תאריך לידה, ומתוכם מצאנו 80 אנשים שנולדו בין 1920 עד 1924 כולל, והם הכי צעירים מבין משרתי יחידות הרצח". 

 

התקדמו אחרי הצבא וחיסלו יהודים בחזית המזרחית

משרד הפנים של גרמניה עדיין לא הגיב לדיווח, אבל משרד המשפטים מסר שהוא העביר את פרטי המכתב שקיבל ממרכז שמעון ויזנטל לידי משרד התביעה המיוחדת שחוקרת את פשעי הנאצים. ראש המשרד, קרט שרים, אמר כי עדיין לא קיבל את המידע החדש.

 

יחידות החיסול של ה"איינזצגרופן" התקדמו אחרי כוחות הצבא הנאציים בחזית המזרחית בשנותיה הראשונות של מלחמת העולם השנייה, וירו למוות ביהודים לפני שמחנות ההשמדה החלו לפעול.

 

על פי מוזיאון השואה בארצות הברית, יחידות החיסול רצחו יותר ממיליון יהודים סובייטים ועשרות אלפים אחרים באביב 1943. קומץ של חברים ב" איינזצגרופן" הועמד לדין והורשע, אבל הרוב הגדול נמלט ללא עונש.


יחידות החיסול רצחו יהודים בשדות לפני שמחנות ההשמדה החלו לפעול. אושוויץ (צילום: AP) (צילום: AP)
יחידות החיסול רצחו יהודים בשדות לפני שמחנות ההשמדה החלו לפעול. אושוויץ(צילום: AP)

עם זאת, שרים אמר כי הנאצים הנמלטים יכולים עדיין לעמוד לדין תחת התיאוריה המשפטית החדשה בגרמניה, לפיה חברות ביחידה נאצית שמטרתה היחידה הייתה לרצוח מספיקה להרשיע מישהו בסיוע לרצח - גם אם אין הוכחה להשתתפות בזירת פשע.

 

זורוף אמר ל-ynet כי בגרמניה חל שינוי משמעותי במדיניות ההעמדה לדין של פושעים נאציים בעקבות הרשעתו של איוון דמיאניוק בגרמניה לפני שלוש שנים, בפעם הראשונה זה 50 שנה שבה הובא למשפט אדם ששירת במחנה מוות ללא הוכחה שביצע פשע ספציפי נגד קורבן ספציפי. הרשעתו של דמיאניוק סללה את הדרך ליכולתה של גרמניה להעמיד לדין כל מי ששירת במחנה מוות ובחוליות הרצח.

 

לפי צייד הנאצים הישראלי, שיתוף הפעולה עם הרשויות בגרמניה מוגבל. "בגלל חוקי אבטחת המידע הנוקשים בגרמניה", אמר זורוף, "אין לי גישה למרשם האוכלוסין הגרמני, מה שמתאפשר במדינות אחרות, ולכן לא יכולתי לומר לשלטונות מי מה-80 עדיין בחיים. הגשתי את רשימת השמות לשרי המשפטים והפנים במדינה ונאמר לי שבחודש הקרוב יועלה הנושא במפגש שרי המשפטים של כל מחוזות המדינה".

 

זורוף מעריך ש-2 אחוזים מהאנשים שעבדו במחנות המוות או שירתו ביחידות הרצח עדיין בחיים, כלומר 240-300 איש. אבל לדבריו, "נקודת ההנחה היא שמחציתם לא כשירים מבחינה רפואית. זה עדיין משאיר 120-150 איש שרצחו כמעט על בסיס יומי. האנשים ביחידות הרצח ביצעו רצח אחרי רצח תקופה ארוכה ויש להם הרבה דם יהודי על הידיים. זו מצווה מיוחדת להעמיד אנשים אלה בדין, והעובדה שמחפשים אותם עכשיו תהרוס להם את אחרית ימיהם. הם לא ראויים לשום סימפטיה כי להם לא היתה שום סימפטיה לקורבנותיהם. אנחנו מציעים פרס כספי לכל מי שייתן לנו מידע, עד 25 אלף אירו לשם, תלוי בתוצאה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג'בנק
(ארכיון)
צילום: גטי אימג'בנק
מומלצים