שתף קטע נבחר

חזקים מבפנים: 3 דרכים טבעיות לחורף בלי מחלות

אכלו הרבה שום ובצל, השתמשו בצמחי מרפא כגון אכינציאה וכורכום והפחיתו את הלחץ הנפשי שקשור באור היום המתמעט - מערכת החיסון זקוקה לחיזוק כדי להגן עלינו בחורף משפעת ומדלקות גרון. כך תסייעו לה ולכם

לא תמיד אנו מודעים לכך שלאורך רוב שעות היממה מתחוללת מלחמה של ממש בגופנו. מדי יום מתמודד צבא מערכת החיסון עם מגוון עצום של פולשים ושל מזיקים, שחלקם אף מצליחים לחדור לגופנו מ"ארבע כנפות תבל": דרכי העיכול, מערכת הנשימה, העור ומערכות המין והשתן.

 

גורמים שונים כגון פציעות, עומס נפשי מוגבר, דיכאון, תזונה לקויה, חשיפה לכימיקלים ולחומרים מזיקים, נטילת תרופות מסוימות ועוד עלולים להחליש את יכולת ההתמודדות של מערכת החיסון עם אותם אתגרים קיומיים בלתי פוסקים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

 עוד על מערכת החיסון:

עובדות מדהימות על מלחמות מערכת החיסון

11 דרכים טבעיות לחיזוק מערכת החיסו ן

מזונות על לחורף: 11 מאכלים לחיזוק מערכת החיסון

 

שגרת החיים העמוסה והאינטנסיבית, לצד מצבנו הנפשי, סביבת העבודה, אזור מגורינו וחשיפה למקורות זיהום סביבתיים עלולים לפגוע בהדרגה במערכת החיסונית שלנו ולהקטין את יכולת ההתגוננות של גופנו מפני מחלות כגון שפעת, דלקת גרון, בעיות בקיבה ובמערכת העיכול, מחלת הנשיקה, קנדידה ועוד.

 

המערכת החיסונית היא אחת מהמערכות המורכבות והמופלאות של גופנו, הבנויה מחיבור של גורמים משלימים המאפשרים לה להתמודד בצורה יעילה ביותר במלחמה מול מגוון עצום של פולשים פוטנציאליים. כדי שתוכל לעשות זאת היטב, יש צורך בתחזוקה קבועה של הגוף ובאורח חיים התורם לבריאותנו בכלל ולחוזקה של מערכת החיסון בפרט. איך עושים זאת?

 

1. השתמשו בצמחי מרפא

אחת הצורות היעילות והנחקרות ביותר לחיזוק המערכת החיסונית היא שימוש בצמחי מרפא, המסייעים בצורה טבעית ונטולת תופעות לוואי לחיזוק מערכת החיסון, חידושה ושיקומה. השימוש בצמחי מרפא חיוני במיוחד בקרב אנשים בעלי חולשה כרונית וחיסונית, אנשים החשופים למצבי עומס וסטרס מתמשכים ובזמן חילופי עונות.

 

צמחי מרפא מכילים רכיבים טבעיים ייחודיים המשפיעים ספציפית על תפקוד מערכת החיסון ומשפרים את יכולת העמידות החיסונית של הגוף. הם מזינים, מחדשים ומחזקים את מערכות הגוף השונות. כלל הרכיבים הטבעיים המצויים בצמחי המרפא משלימים זה את זה לפעולה מאוזנת ובטוחה ביותר.

 

כאשר נוטלים צמחים לחיזוק מערכת החיסון נהנים גם מערכיהם החיוביים האחרים, המסייעים בטיפול באלרגיות, בבעיות עיכול, בעיות שינה ועוד. הצמחים תורמים רבות ליכולתו של הגוף להתמודד עם מחלות בצורה יעילה יותר.

 

צמחים בעלי פעילות מחזקת חיסונית נחקרו באופן אינטנסיבי בשנים האחרונות, ובהם שורש אכינציאה, צמח האסטרגלוס (קדד סיני), ויתניה משכרת, כורכום אשר החומר הפעיל בו הוא הכורכומין, שוש קירח, שום ועוד. בנוסף, צמחים אלו נחקרים מאוד בשנים האחרונות גם בשל פעילותם האנטי סרטנית ושימושים רפואיים פוטנציאליים נוספים.

 

השימוש בצמחים אלו ניתן באופנים שונים כגון תמציות נוזליות (טינקטורות), טבליות, סירופים ועוד וניתן להשיגם בבתי הטבע השונים. הצמחים המוזכרים בטוחים מאוד לשימוש וניתן להשתמש בהם לתקופות זמן ממושכות, למטרות חיזוק ומניעה.

צמחים בעלי פעילות מחזקת חיסונית נחקרו אינטנסיבית בשנים האחרונות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צמחים בעלי פעילות מחזקת חיסונית נחקרו אינטנסיבית בשנים האחרונות(צילום: shutterstock)
 

2. הקפידו על תזונה נכונה ומחזקת

המערכת החיסונית קשורה בכל מערכות הגוף, ובהן מערכת העיכול. לכן, ישנה חשיבות רבה בשמירה על תזונה נכונה, ולאכול ארוחה קטנה בכל שלוש שעות בערך, בעדיפות לתזונה אורגנית הנקייה מחומרי ריסוס והדברה.

 

תזונה המכילה את כל אבות המזון ועשירה בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, כמו כרוב, כרובית, קולרבי, לפת, צנון, ברוקולי, קייל, נבטים ועוד תסייע לשמור על פעילות תקינה של מערכת העיכול ותחזק את גופכם.

 

מה להוסיף לתפריט היומי? דגנים מלאים (מלבד חיטה שאותה מומלץ לצרוך בכמויות קטנות בלבד), קטניות, ירקות טריים ומאודים, פירות, דגי ים – בעיקר דגי ים צפוני כמו סלמון, הליבוט ומקרל, ואגוזים וזרעים כמו אגוזי מלך וזרעי פשתן העשירים באומגה שלוש המסייעת בחיזוק מערכת החיסון.

 

כמו כן, מומלץ לצרוך בתדירות גבוהה שום ובצל טריים, שלהם השפעות אנטיביוטיות המסייעות לתפקודה התקין של מערכת החיסונית.

 

מה להסיר מהתפריט היומי? פחמימות פשוטות וסוכרים אשר מחלישים ומדכאים את מערכת החיסון, וכן אלכוהול שהופך בגוף לסוכר שמחליש את מערכת החיסון, גורם לירידה ברמות הוויטמינים והמינרלים בגוף ופוגע בכבד.

 

מומלץ להימנע ממוצרי מזון מעובדים ומשומרים אשר דלים ברכיבי תזונה חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. כדאי לצרוך תזונה דלה בשומן ולהפחית בשומנים מן החי.

 

בנוסף, חשוב להקפיד על מזון טרי ושטוף, שכן מזון מקולקל שפג תוקפו או שאינו מבושל דיו עשוי להכיל חיידקים ולהזיק במצבים של חיסוניות מוחלשת.

 

מזונות רבים שאנו אוהבים עלולים לגרום לאלרגיות ולתגובות שליליות בגוף שלא יעוררו את תשומת לבנו. נסו במשך חודש אחד בלבד להסיר מהתפריט מזונות אלרגניים כגון חיטה, חלב ומוצריו, תירס ובוטנים. לעתים די בניסיון קצר כדי לדעת כיצד הדבר משפיע על גופכם, ואם כדאי להמשיך ולהתמיד בו כדי להרגיש טוב יותר פיזית ונפשית.

מומלץ לצרוך בתדירות גבוהה שום ובצל טריים (צילום: סי די בנק) (צילום: סי די בנק)
מומלץ לצרוך בתדירות גבוהה שום ובצל טריים(צילום: סי די בנק)
 

3. הפחיתו את הלחץ

הפחתת לחץ ומתחים יומיומיים משפיעה על הנפש ובאופן ישיר גם על המערכת החיסונית, שכאמור אינה עובדת באופן אוטונומי אלא מושפעת ומשפיעה על המערכות השונות. שיטות שונות להפחתת הלחץ, בהן דמיון מודרך, מדיטציה ותרגול נשימות, הקפדה על שעות מנוחה מומלצות לגוף (שש-שבע שעות) וכן הקפדה על פעילות גופנית ממריצה חיוניים לחיזוק מערכת החיסון.

 

כעת שעות האור פוחתות משמעותית ואנו נמצאים פחות בחוץ ויותר ספונים בביתנו. כדאי לצאת מדי יום לטיול קצר בשמש. היחשפות לאור היום ולשמש חיונית בעונות אלו היות שמיעוט שעות אור ידוע כגורם לדיכאון, ואחוז לא מבוטל מהאנשים חווים דיכאון ברמה זו או אחרת במהלך הסתיו והחורף.

 

חיזוק המערכת החיסונית באמצעות שימוש בצמחי מרפא, טיפול תזונתי נכון, הימנעות ממזונות מחלישים וצריכת מזונות בעלי רכיבי תזונה חיוניים עשויים להוות תהליך ארוך, איטי אך מתגמל. תהליך המביא לתוצאות מורגשות וניכרות בתפקודכם ובהרגשתכם הכללית.

 

הכותב הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב"ברא צמחים"



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מערכת החיסון מושפעת ממערכות אחרות בגוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים