שתף קטע נבחר

 

החום עולה: מהן הסיבות - והטיפול היעיל

למה עולה לילדים החום, מתי יש צורך לפנות לטיפול רפואי, מה צריך לעשות כדי להוריד אותו - ואיזה מדי חום מתאימים?

אחד הדברים שהמפחידים הורים - הוא עליית חום אצל ילדים. האם בכל מקרה צריך להוריד את החום, מתי חום נחשב כבר למסוכן ואיזה מד חום כדאי שיהיה בבית?

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

החום הוא למעשה תגובה של הגוף לזיהומים ויראליים או חיידקיים. המוח מקבל מסרים, אשר מיידעים אותו על פלישה של וירוס ומתורגמים לעליית חום, שעשויה לסייע לגוף במלחמה נגד הווירוס הפולש. חשוב לזכור, שחום גבוה כשלעצמו אינו מחלה אלא ביטוי למלחמה של מערכת החיסון במחלה.

 

לדברי ד"ר דורון כרמי מומחה באנדוקרינולוגיה ורפואת ילדים, בשנתיים הראשונות לחייו, לומדת מערכת החיסון של הילד להתמודד עם מחוללים שונים של מחלות, ובד בבד בונה את המערכת החיסונית.

 

"למערכת החיסון זיכרון לטווח ארוך. בעת חשיפה לגורם מחלה מסוים, מייצר הגוף נוגדנים כנגד מחולל המחלה, שנשארים בזיכרון החיסוני, ובחשיפה חוזרת לאותו מחולל, הם נשלפים, נלחמים בגורם המזיק ומתמודדים עם המחלה. ככל שהילד מתבגר, הוא הופך למחוסן יותר".

 

עוד כתבות בריאות בערוץ פארם נט

בריאות העיניים בחורף: הבעיות והטיפולים

בגלל הקור: מחלות החורף של העור

החורף התחיל: הכינו את ארון התרופות הביתי

 

למה החום עולה?

ישנן 4 סיבות עיקריות לכך:

  

א. מחלות זיהומיות: מחלות שהמחולל שלהן הינו ויראלי או חיידקי.

ב. מחלות דלקתיות: שלא ממקור זיהומי (דלקת פרקים, למשל).

ג. מחלות ממאירות.

ד. סיבות נוספות: מחלות הורמונליות (פעילות יתר של בלוטת התריס), אלרגיות למיניהן, תרופות, התייבשות ועוד מצבים נוספים שכיחים פחות.

 

כאשר מדובר בילדים, בדרך כלל החום, הוא בגלל מחלות זיהומיות, וזו גם הסיבה מדוע בחורף, הילדים (וגם המבוגרים) נוטים לפתח חום. השהייה בחללים סגורים במשך זמן רב יחסית ופחות באוויר הפתוח, בשילוב מערכת חיסונית חלשה - היא הסיבה לכך שהם מפתחים יותר מחלות זיהומיות וכתוצאה מכך חום.

 

במרבית המקרים חום מתחת ל-38.5 מעלות אינו דורש טיפול. מרבית המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום בטמפרטורה נמוכה, כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים. כשהחום מגיע ל- 41.5 מעלות צלזיוס ומעלה, הוא כבר נחשב למדאיג ודורש טיפול רפואי מיידי.

 

ד"ר כרמי מסביר כי "לצד החום ישנו מדד אחר לקביעת חומרת מצבו של הילד והוא "מצבו הכללי" הנקבע על ידי תפקודו - היכולת שלו להתפנות למשחקים, כמה הוא מחייך וכדומה. הורדת החם מסייעת לנו בהערכת מצבו הכללי של הילד בכך שנוכל לבחון האם הילד חוזר לתפקוד רגיל לאחר שמורידים את חם גופו לרמתו התקינה.

 

מהו הטיפול היעיל?

תכשירים להורדת חום: שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה: החומרים היעילים ביותר להורדת חום בילדים הם תכשירים המבוססים על פראצטמול כמו אקמולי, טיפטיפות נובימול ועוד. או על איבופרופן -נורופן ואדוויל. 

 

לילדים גדולים יותר ניתן להשיג תכשיר בצורת אבקה בשקית, שופכים אותה על הלשון והיא מתמוססת.

  

את רוב התכשירים ניתן להשיג בצורת סירופ, נרות וכדורים במינונים שונים ויש להתאים את התכשיר והמינון לכל ילד על פי משקלו. לתינוקות קל יותר לתת את המינון המדויק באמצעות טיפות.

 

חשוב להדגיש שאין לחצות את הנרות (לא לאורך ולא לרוחב), כיון שפיזור החומר הפעיל בנר אינו אחיד וממילא מחציתו אינה מכילה מחצית מהחומר.

 

שיטות טבעיות: ניתן לטפל בחום באמצעות אמבטיות פושרות, קומפרסים קרים על המצח ואיוורור החדר. בכל מקרה, אסור בתכלית האיסור להכניס את הילדים לאמבטיה עם מים קרים.

 

קטרון מוסיפה כי אין צורך להכביד בבגדים, להלביש בצורה מתאימה לעונה ולהקפיד על שתייה מרובה ומנוחה במידת הצורך.

 

מהו מד החום הכי מתאים?

מד חום דיגיטלי: מציג תוצאה מיידית תוך 60 שניות ויש כאלה שנותנים קריאה תוך 10 שניות. יעיל למבוגרים וילדים כאחד. ניתן לערוך איתו מדידה בפה, רקטלית או בבית השחי.

  

מד חום אוזן: מד החום שמודד את החום באוזן מיועד בעיקר לילדים, מאפשר קבלת תוצאה מהר מאוד ובטיחותי לשימוש. צריך אימון כדי למצוא את הנקודה המתאימה למדידה נכונה.

 

מד חום אינפרא אדום: מניחים אותו על המצח והתוצאה מופיעה תוך כמה שניות בודדות. רמת הדיוק שלו גבוהה מאוד. יעיל מאוד בעיקר בקרב ילדים ואין צורך בשיתוף פעולה של הילד. ניתן למדוד גם כשהילד ישן.

 

מדבקות: ניתן להשיג גם מדבקות בצורות שונות (מיועדות בעיקר לילדים), כשכשמניחים אותן על העור, הן משנות את צבען אם לילד יש חום. מתאים בעיקר לילדים קטנים מאוד.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה חום דורש טיפול רפואי?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים