שתף קטע נבחר

הלוואה לרפואה: 150 מיליון ש' לבתי החולים

משרד האוצר ידרוש בתמורה להלוואה שבתי החולים ישתמשו בכספי תאגידי הבריאות שלהם, שעוסקים בתיירות מרפא ובניתוחים רווחיים. מנהל שיבא: "יש במשרד האוצר ניסיון אמיתי ליישר מערכת שנמצאת לקראת התרסקות"

אחרי שמנהלי בתי החולים הממשלתיים זעקו לפני יומיים כי הם עומדים לקרוס בגלל הגירעון התקציבי הגדול שלהם, מסתמן פתרון למשבר. משרד האוצר ייתן הלוואה של כ-150 מיליון שקל כדי להקטין את הגירעון, ואת היתרה יצטרכו בתי החולים להחזיר בפריסה של כמה שנים.

 

בתי החולים הממשלתיים נמצאים בגירעון משותף של כ-1.5 מיליארד שקל. משרד האוצר החליט לסבסד אותם השנה ב-1.035 מיליארד, ולהותיר גירעון של כמה מאות מיליוני שקלים בתקציבם. בכנס שערכו השבוע טענו מנהלי בתי החולים כי הם הגיעו לקו האדום ובעיות התקציב יגרמו לדחיית ניתוחים, לאי טיפול בבעיות תחזוקה והם לא יוכלו להזמין ציוד חדש.

מנהלי בתי החולים הממשלתיים, וההסבר שלהם לגירעון (צילום: שחר חי) (צילום: שחר חי)
מנהלי בתי החולים הממשלתיים, וההסבר שלהם לגירעון(צילום: שחר חי)
 

ההלוואה של משרד האוצר תזרים קצת חמצן למערכת הבריאות, אבל זה כנראה לא יספיק. משרד האוצר יחייב את בתי החולים הממשלתיים להשתמש בכספי תאגידי הבריאות, הגופים שנמצאים בבעלות בתי החולים אך מנוהלים בנפרד, ולהעביר חלק מרווחיהם לתקציבים הממשלתיים.

 

 תאגידי הבריאות הם גופים הכפופים לבתי החולים אך מבצעים פעילויות נוספות כמו תיירות מרפא, שירותים שלא כלולים בסל הבריאות וגם ניתוחים ופרוצדורות רווחיות יותר. לאחרונה, עקב המשבר הכלכלי, החליטו בבתי החולים שיבא ובנהריה לפטר רופאים שמועסקים בתקנים של תאגידי הבריאות.

 

"אמנם זה פחות מדי ומאוחר מדי, אבל אין ספק שמה שמתחולל ביממה האחרונה במשרד האוצר זה ניסיון אמיתי ליישר את המערכת שנמצאת לקראת התרסקות", אמר פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי שיבא. "הפרטים, כפי שהובאו לידיעתי ממקורות שונים, מצביעים על כך שהשתתפות האוצר תהיה גדולה מזו שתוכננה וללא ספק תקל על המשך הפעילות בבתי החולים הממשלתיים".

מנהלי בתי החולים. המשבר בדרך להיפתר? (צילום: שחר חי) (צילום: שחר חי)
מנהלי בתי החולים. המשבר בדרך להיפתר?(צילום: שחר חי)
ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל בית חולים וולפסון, הוסיף כי "עד שזה לא נגמר זה לא נגמר, אבל אני מאמין שהגישה השתנתה. כעת יש כוונה לפתור את הבעיות וזה הכיוון שאליו אנחנו הולכים. בינתיים אנחנו לא מאטים את הפעילות כפי שחשבנו שנצטרך, ומקווים שלא נתבדה".

 

גורמים המעורבים במשא ומתן מסבירים שבתמורה להגדלת הסבסוד, בתי החולים ייאלצו להדק את החגורה כדי למנוע מצב עתידי של גירעון כל כך גדול. באוצר מתכוונים לבצע בקרה הדוקה יותר על התקציב, ויוטלו סנקציות על חריגה מהתקציבים המאושרים, כמו עצירת תקציבי פיתוח. הגורמים אומרים שרואי חשבון מטעם המדינה ייכנסו לבתי החולים כדי לחפש חריגות בולטות.

 

בכנס מנהלי בתי החולים שהתקיים היום, סיכמו המנהלים כי עליהם להקפיד יותר על ניהול התקציב וחוק התקציב. "הלקחים של הכינוס והמשבר הם מאוד ברורים. אם תהיינה תוכניות ריאליות לבתי החולים, ואם הן יהיו בזמן, בתחילת השנה ולא בסופה, כל המנהלים יתנהלו מתוך אחריות אישית ולאומית", אמר פרופ' רוטשטיין. היום בערב ימשיכו הצדדים את פגישות המשא ומתן.

 

היום התקיים גם כנס של עמותת "ידיד" בעניין ביטחון רפואי, במסגרתו אמר ח"כ אילן גילאון, יו"ר שדולת הבריאות בכנסת: "נותנים עשרות מיליארדים לביטחון ואף אחד לא שואל כלום. ברבע מהכסף שהועבר לביטחון בשבוע שעבר, אפשר היה לפתור את כל הבעיות של מערכת הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים