שתף קטע נבחר

ריאליטי עיראקי: מחבלים מול קורבנות פיגועים

תוכנית טלוויזיה בעיראק מאלצת מחבלים שהורשעו בפיגועי תופת להיפגש עם הקורבנות. "תביאו לי אותו, אקרע אותו לגזרים!", צועק קרוב של הרוג בצילומי אחד הפרקים. השלטונות: "כך המחבלים מתחרטים, זו הדרך להרתיע"

חיידר עלי מוטר הורשע במעשי טרור לפני כחודש, בגין סיוע לביצוע סדרת פיגועי מכוניות תופת בבגדד בשם ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש). כעת, שלא מרצונו, הצעיר בן ה-21 הפך לחבר בקאסט של תוכנית ריאליטי פופולרית.

 

עוד חדשות בעולם :

 

התוכנית "בציפורני החוק" מעמתת טרוריסטים מורשעים פנים אל פנים עם קורבנות בסדרה של מפגשים סוריאליסטיים, ומהללת את כוחות הביטחון של עיראק. התוכנית, שאותה מפיקה רשת הטלוויזיה הממלכתית "אל-עיראקייה", היא אחת מעשרות תוכניות, בהן גם מצוירות, שמטרתן להגביר את התמיכה בכוחות הביטחון בעקבות התבוסה המשפילה שספגו בקיץ האחרון מידי דאעש, השולט כעת בשליש משטח עיראק.

חיידר עלי מוטר מובא לצילום התוכנית ופגישה עם קורבנותיו (צילום: AP) (צילום: AP)
חיידר עלי מוטר מובא לצילום התוכנית ופגישה עם קורבנותיו(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

ביום קר וקודר בשבוע שעבר הגיע הצוות לזירת אחד הפיגועים שבמעורבות בהם הורשע מוטר. ליוותה אותו שיירה חמושה מכף רג על ראש - שמונה משאיות צבאיות והאמרים. מכוניות חולפות האטו את נסיעתן ויצרו פקקים כשניסו לצפות בהתרחשות, אבל חיילים מיהרו לסלק אותן.

 

אחרי שהוצא מרכב משוריין מצא עצמו מוטר האזוק פנים אל פנים מול בני משפחתו הנסערים של אחד מקורבנות הפיגוע. "תנו לי אותו, אני אקרע אותו לחתיכות!", קרא אחד מבני המשפחה מעבר לגדר תיל. צלם הצמיד מיקרופון למדי האסיר הצהובים של מוטר, שניצב מבולבל בצד הכביש הסואן. "תגיד משהו", אמר לו הצלם. "מה אני אמור לומר?", שאל מוטר, שנראה בבירור מבוהל. "זאת בדיקת מיקרופון! רק תספור: 1, 2, 3, 4...".

 

כשהמצלמות החלו לפעול, מנחה התוכנית אחמד חסן החל להפנות שאלות לאסיר, שהיה עדיין אזוק. כשאחד הקורבנות, בחור צעיר בכיסא גלגלים שאיבד את אביו באחד הפיגועים, ניסה לפנות למוטר, החל הטרוריסט המורשע לבכות.

מוטר פורץ בבכי מול אחד הקורבנות בזירת הפיגוע (צילום: AP) (צילום: AP)
מוטר פורץ בבכי מול אחד הקורבנות בזירת הפיגוע(צילום: AP)

עיראק סובלת מפיגועים של מכוניות תופת כמעט מדי יום כבר יותר מעשור, והם היו מנת חלקה הן לפני נסיגת הכוחות האמריקניים מהמדינה בשנת 2011 והן אחריה. אבל המסר המרכזי של התוכנית, שצילומיה החלו בשנה שעברה, היא שכוחות הביטחון ימצו את הדין עם המבצעים.

"אנחנו רוצים ליצור תוכנית שמספקת ראיות ברורות וחותכות, עם סיפור שלם שמובא ומוצג בפני הקהל העיראקי", מסביר המנחה חסן. "באמצעות מצלמות האבטחה אנחנו מראים איך הנאשם החנה את מכונית התופת, כיצד הוא פוצץ אותה, באיזה אופן הוא מבצע את הרצח".

 

התוכנית מרבה לפרט את הראיות שהובילו את כוחות הביטחון למעצר. המשטרה מאפשרת לצוות הצילום לצלם את הראיות - חגורות נפץ, ציוד להכנת פצצות או טביעות אצבעות ודגימות DNA. "אנחנו מראים לקהל את התמונות לצד הראיות הקשות כדי להסיר כל ספק לגבי העובדה שהאדם המדובר הוא פושע ומשלם על פשעיו", מסביר חסן.

פרץ רגשות מאחורי המצלמות (צילום: AP) (צילום: AP)
פרץ רגשות מאחורי המצלמות(צילום: AP)

כל הטרוריסטים המצולמים מוצגים בתוכנית כשהם מתוודים על פשעיהם בראיונות אחד על אחד. חסן מדגיש שהתוכנית מצולמת רק אחרי שהמחבלים מודים במעשיהם בפני שופט, ומתעקש ש"אין שום סיכוי" שמישהו מביניהם חף מפשע, אבל ארגוני זכויות אדם הביעו דאגה בנוגע

לשידור של וידויי אסירים, שרבים מהם הוחזקו במתקני מעצר חשאיים ומבודדים. לדבריהם, נאשמים רבים נידונים לעונשי מאסר ארוכים או למוות על בסיס "הודאות" שחולצו בעזרת עינויים.

 

אבל באחד מאתרי הצילומים בטוחים שהעברת המסר המרתיע לטרוריסטים היא הדבר החשוב ביותר. "רבים מהמחבלים האלה מרגישים חרטה גדולה כשהם רואים את הקורבנות", אומר קצין מודיעין בכיר המפקח על הצילומים. "כשאנשים רואים את זה, זה גורם להם לחשוב פעמיים אם לעבור על החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"מה אני אמור לומר?", שאל המחבל
צילום: AP
מומלצים