שתף קטע נבחר

רקדנית הבטן המרוקאית שהייתה פעם בן

נור טלבי נולדה זכר, אך גם כשהייתה נער אתלטי מעוטר במדליות, לא הפסיקה לחלום על ריקודי בטן. כיום, היא דמות נערצת במדינה השמרנית. אך דבר אחד טורד את מנוחתה: סירוב הרשויות לשנות את מינה בתעודת הזהות. "אני לא חלק מהקהילה", היא טוענת. "אני 185 ס"מ של אישה. גופי מתפוצץ מנשיות"

זה היה ערב מעט משעמם עבור הצלמים על השטיח האדום באירוע הפתיחה של פסטיבל הסרטים של מרקש, וכולם התלוננו שאין מספיק סלבריטאים. אלא שאז עצרה מכונית שממנה יצאה נור טלבי, רקדנית הבטן הכי מפורסמת במרוקו. הצלמים השתגעו. נור, חביבת חוג הסילון ואורחת קבועה במסיבות או בהשקות, המתנשאת לגובה של כמטר ושמונים ס"מ, צעדה על השטיח האדום בשמלת ערב עם שסע עמוק החושף את רגליה.

 

עוד חדשות בעולם :

מחקר: לסביות מרוויחות יותר, הומואים פחות

ארגנטינה: בימ"ש העניק לקופה הזכות לחירות

בזכות הגשם: משפחה שרדה 11 ימים בערבות  

 

אותן רגליים זיכו אותה כשהייתה נערה במדליית זהב בריצת 440 מטרים משוכות באליפות המדינה. אולם אז היא הייתה בן בשם נורדין. במדינה מוסלמית שמרנית כמו מרוקו, שבה הומוסקסואליות אינה חוקית ואף עלולה להוביל לשלוש שנות מאסר, אישה טרנסג'נדרית  כמו נור לא רק זוכה לאישור ציבורי אלא הופכת לסלבריטי. יכולתה להתעלות על מגבלות התרבות מעידה גם על כוחה ככוכבת וגם על סובלנות נדירה כלפי מיעוטים מיניים באומה הצפון-אפריקנית, שאינה שכיחה במזרח התיכון.

 

 

בקוראן יש כמה אזכורים ביחס לגברים בבגדי נשים. במדינות כמו איראן ומצרים, שגם בהן הומוסקסואליות אינה חוקית, ניתוח לשינוי מין הוא חוקי, במיוחד לאלה שנולדו עם שני איברי מין. גם קרוס-דרסינג (בני אדם שמבצעים פעולות מסוימות כדי להיראות "הפוך" ממגדרם) שכיח למדי בעולם הבידור המוסלמי. בטורקיה למשל, אחת מהזמרות הקלאסיות המפורסמות ביותר במדינה הייתה בעבר גבר.

 

קזבלנקה, עיר הולדתה של נור, הייתה ידועה לאורך ההיסטוריה כמוקד לניתוחים לשינויי מין. בין השנות ה-50 ל-70 של המאה שעברה, הייתה קזבלנקה בית למרפאתו של ג'ורג' בורו, שעשה מהפכה של ממש במדע הפיכת גברים לנשים, בהם הדוגמנית הבריטית אפריל אשלי ורקדנית הקברט הצרפתייה "קוקסינל".

"גופי מתפוצץ מנשיות". טלבי (צילום: AP) (צילום: AP)
"גופי מתפוצץ מנשיות". טלבי(צילום: AP)

הצלחתה של טלבי זיכתה אותה בהטבות רבות. היא כיכבה בכמה סרטים, רקדה בחתונות האליטה העשירה במדינה והיא משתתפת קבועה בהשקות ובאירועים גדולים. אך למרות כל זאת, גם היא נתקלת במגבלות. טלבי אינה יכולה לשנות את מגדרה החדש בתעודת הזהות, והטלוויזיה הממלכתית מסרבת לשדר אותה.

 

"נון-קונפורמיזם מגדרי הוא מבדר - וגם באותה מידה מבלבל - כל עוד הוא מוצג על במה או על מרקע הטלוויזיה. זה לא משהו שפוגשים ברחוב", הזהיר סקוט לונג, פעיל זכויות הבקיא בסוגיות להט"ב במזרח התיכון. "דעות קדומות נגד אנשים שאינם מתאימים לנורמות המגדריות המוכרות שכיחות ביותר".

 

כשהגיעה לראיון עם סוכנות הידיעות AP, פסעה נור באלגנטיות בלובי מלון "סופיטל" בקזבלנקה לבושה בז'קט שחור ולרגליה מגפיים גבוהות שגרמו לה להתנשא בגובהה מעל כל הנוכחים בחדר. לאחר שישבה, סיפרה בצרפתית על הופעותיה ברחבי העולם.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

נור הופיעה גם בטלוויזיה האמריקנית. ב-2011 היא השתתפה בתוכנית הריאליטי של הדוגמנית טיירה בנקס, "טופ מודל". במסגרת פרק שצולם במרקש היא לימדה את המתמודדות לרקוד עם מגש תה מונח על ראשן.

 

נור לא מעוניינת לדבר על נורדין, הבן שהייתה פעם, משום שכעת היא טוענת שהיא "אישה מכובדת". היא מתייחסת לעברה רק במונחים מעורפלים, ומשווה אותו לחיים רבי התהפוכות של שחקניות הוליווד כמו מרלין מונרו וריטה הייוורת'.

 

לא רוצה להיות לוחמת זכויות להט"ב

"הם אומרים לי שההתנהלות והעבר שלי מפתים ומרומזים מדי - איזה עבר? אנחנו מדברים על אישה בת זמננו, אמנית שמפתה את הקהל שלה", היא מלינה על מנהלי הטלוויזיה. נור משתמשת רבות במילה "לפתות", ובפעם אחת בזמן שאמרה אותה, היא החליקה בעדינות את רוכסנה מטה.

 

עברה של נור הוא סוד גלוי שאף אחד לא מדבר עליו. "אנחנו מקבלים את נור, זה בורלסקה, סוג של מציאות מעורבת בדמיון", אומר אחמד נאג'ים, במאי אתר החדשות goud.ma, שעוקב אחר הקריירה של נור זה שנים. "היא הכירה למרוקאים את המנהגים, המוזיקה והכוריאוגרפיה שלה והפכה אותם למפורסמים".

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

נאג'ים מציין כי ישנה מסורת של גברים המתלבשים כנשים בכפרים קטנים. בתלבושות אלה, הם רוקדים ושרים, אולם אם אישה עושה זאת - זה נחשב לבלתי הולם. בעוד הומוסקסואליות מוגדרת לא חוקית במרוקו, היא נאכפת באופן אקראי למדי. בספטמבר האחרון ריי קול, תייר בריטי בן 60, נעצר יחד עם חברו, מרוקאי צעיר, ונשלח לארבעה חודשי מאסר בכלא.

 

אולם ברוב המדינה שוררת מדיניות לא רשמית של "אל תשאל, אל תספר", שלא כמו במצרים, שם מתבצע מצוד מכשפות אחר הומוסקסואלים. נור אינה מעוניינת להיות מתויגת כפעילה למען זכויות הקהילה ואף טרקה את הטלפון בפני פניות של פעילים. "אני לא מחשיבה את עצמי לחלק מהקהילה, אני אישה עכשיו".

 

גופי מתפוצץ מנשיות

נור נולדה בעיר הנופש הדרומית אגאדיר וגדלה בחי מוחמדי, אחד משכונות הסלאם הרבות של קזבלנקה. כשהייתה נער צעיר, הייתה לכוכבת אתלטית, במיוחד במשוכות, אך מחוץ למסלול הריצה היא לא הפסיקה לרקוד.

 

"התחלתי לרקוד בגיל 10 ואמי הפצירה בי 'תפסיקי, זו חתונה משפחתית, אל תשימי את הצעיף (הנלבש על המותן בעת ריקודי בטן)'", סיפרה. היא עברה לאירופה בגיל 18 וחזרה שנים אחר כך בתור נור והחלה לרקוד באופן מקצועי.

 

נור מודה שהיא שוברת מוסכמות וטאבו כשהיא מדהימה את צופיה ועומדת גאה מול פקידי

 ממשלה. אך בה בעת, מאבקה קשה והיא משתוקקת לקבל את האישור הסופי הנכסף מהחברה במרוקו. סוגיית מאבקה בן העשור לקבלת תעודת זהות עם מגדרה הנוכחי ממשיכה להרתיח אותה.

 

"פיסת נייר בת ארבעה סנטימטרים - זה מה שיהפוך אותי לאישה אמיתית? אני 185 סנטימטרים של אישה וגופי מתפוצץ מנשיות", היא מפצירה. אך עדיין, כשהיא מתארת את ההשפלה שחוותה בנבכי הבירוקרטיה מול פקידים או שוטרים המגיבים על השוני שבין המראה שלה לבין ההגדרה בתעודת הזהות, עיניה נהפכות לעצבניות ודיבורה שוצף וקוצף. "אני אישה חזקה מבחינה דתית, אנושית וחברתית. אישה אחרת הייתה כבר מתאבדת", קבעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
1.85 ס"מ של נשיות מתפרצת
צילום: AP
מומלצים