שתף קטע נבחר

"נשים בהריון מקבלות מינון מסוכן של חומצה פולית"

במכתב ששלח ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אל קופות החולים, נחשף כי רופאים רושמים בטעות חומצה פולית לנשים בהריון במינון גבוה פי 10 מהנחוץ. לדברי רופאים עלולים להיגרם נזקים בריאותיים בעקבות כך

אם את נוטלת חומצה פולית, כדאי שתיגשי לבקבוקון כדי לבדוק מהו המינון שקיבלת. בעוד שהמינון המומלץ על ידי משרד הבריאות הוא 400 מיקרו גרם (מק"ג) בכל יום, מתברר כי רופאים רבים רשמו למטופלות שלהן בטעות מינון הגבוה פי יותר מעשרה – חמישה מיליגרם (מ"ג), שאף עלול להזיק לבריאותן.

 

הסיבה לטעות היא בירוקרטית. המינון של החמישה מ"ג מוגדר כתרופה ונמצא בסל הבריאות עבור נשים שילדו בעבר תינוק הסובל ממום במערכת הבריאות המרכזית.

 

מי צריך חומצה פולית?

מעכשיו: חומצה פולית לכל הנשים בגיל הפוריות

מחקר: גם גברים צריכים לקחת חומצה פולית

אחת ולתמיד: אילו תוספים צריך לקחת בהריון?

 

כדי לקבל אותו, יש צורך במרשם רופא. לעומת זאת, המינון של ה-400 מק"ג מוגדר כתוסף תזונה, אינו נמצא בסל הבריאות ואין צורך במרשם עבורו. מתברר כי הרופאים המליצו במקרים רבים לנשים על נטילת חומצה פולית, אך רשמו להן בטעות את המינון הגבוה יותר.

 

הרופאים חלוקים בדעותיהם לגבי ההשפעה של נטילת יתר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים חלוקים בדעותיהם לגבי ההשפעה של נטילת יתר(צילום: shutterstock)

 

 

"לא קיים סיכון ממשי - אבל יכולות להיות השלכות"

במכתב ששלח לפני ימים אחדים פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אל קופות החולים, הוא מבהיר להן לחדול מהנוהג השגוי. "אנו מבקשים להבהיר כי על הרופאים והצוותים הרפואיים להמליץ כמניעה לנשים בגיל הפיריון ללא גורמי סיכון על תוסף התזונה של 400 מק"ג בלבד".

 

פרופ' גרוטו כותב במכתב כי מינון של חמישה מ"ג הוא גבוה מההמלצה המקסימלית לנשים, שעומדת על מ"ג אחד ליום. הרופאים חלוקים בדעתם בנוגע להשפעה של נטילת חומצה פולית במינון הגבוה פי חמישה מהמינון המקסימלי. ישנם כאלו שסבורים שהגוף יודע לסלק את המיותר, אולם מחקרים שבוצעו בעבר גילו קשר בין מינון יתר של חומצה פולית להאצת תהליכים סרטניים בסוף.

 

"החומר איננו מצטבר בגוף ולכן העודף מופרש. לא קיים סיכון ממשי, אך בצריכת מנה ממש גבוהה ייתכנו כאבי בטן. הסיכון היחיד המוגדר הוא מיסוך אפשרי של חומר בוויטמין B12.

 

למרות שחומצה פולית נחשבת, בין היתר, כגורם מגן מפני סרטן, קיימות עדויות על קשר אפשרי בין צריכה גבוהה מדי של חומצה פולית להתפתחות סרטן, אם כי המומחים מעריכים שלא מדובר בסכנה ממשית ואין אף מחקר שהוכיח קשר ודאי בנושא", מסביר פרופ' גרוטו.

  

"חומצה פולית היא תרופה בטוחה ורוב המחקרים מעידים על כך שהיא מגינה מפני סרטן, אך יש מספר מחקרים פחות מבוססים שמעידים על כך שהיא עלולה לגרום לסרטן. הדבר הזה עדיין לא הוכח וחומצה פולית לא מוגדרת כחומר שעלול לגרום לסרטן".

 

פרופ' מתי ליפשיץ, מנהל היחידה לטוקסיקולוגיה בבית החולים סורוקה, מרגיע ואומר: "במינון יתר היא עלולה לגרום בעיקר לבעיות במערכת העיכול כמו כאבי בטן, בחילות והקאות, אך מדובר בתופעות חולפות".

 

משרד הבריאות ממליץ לכל הנשים בגיל הפוריות ליטול 400 מק"ג של חומצה פולית ביום, ובמיוחד בשלושת החודשים שלפני ההריון, וכן במהלך שלושת החודשים הראשונים של ההיריון. חומצה פולית מסייעת למניעת מומים במערכת העצבים המרכזית של העובר.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה חומצה פולית אישה בהריון צריכה לקחת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים