שתף קטע נבחר

אחת ולתמיד: אילו תוספים צריך לקחת בהריון?

רוב הנשים נוטלות תוספי תזונה בהריון ולעתים אפילו זמן קצר לפניו. איזה תוספים צריך באמת לקחת, למה לא כדאי לוותר על תזונה בריאה ואיזה תופעות לוואי עלולות להתרחש?

תוספי תזונה בהריון הם לעתם קרובות חלק מהשגרה. אבל הבעיה הכי גדולה היא כמה לקחת, איך להתמודד עם תופעות הלוואי,  האם תוספי תזונה מחליפים תזונה נכונה ומתי, אם בכלל, צריך להפסיק לקחת אותם.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

  

האם אפשר לקחת תוספי תזונה ללא הגבלה בהריון?

אין ספק שתוספי תזונה הם פתרון מצוין במצב של חוסר, והריון זו תקופה זו תקופה שמועדת לחסרים בוויטמינים, אבל אין שום הגיון בלקחת כמוסות ללא סיבה. את מרבית והוויטמינים ניתן לקבל מהמזון שאת אוכלת, כל עוד את שומרת על תזונה מאוזנת ועשירה.

 

עודף בוויטמינים מסוימים, כמו ויטמין A, לא רק שלא עוזר לעובר אלא עלול לפגוע בו. בכל מקרה, כדאי מאד להתייעץ עם תזונאית או רופא לפני שמחליטים לקחת תוסף זה או אחר.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם ודיאטנית, מוסיפה כי בכל מקרה, תוספי תזונה ניתן לקחת רק על פי הצורך, ולא כדי ליצור עודף אוללכת על בטוח: "אפשר לקחת מולטי ויטמין המותאם בהריון. זה נותן לנו רשת ביטחון שאנחנו מקבלות מה שאנחנו צריכות במהלך ההריון. ניתו להמשיך לקחת אותו לאחר הלידה ובתקופת ההנקה".

 

עוד כתבות בערוץ פארם נט

 

האם תוספי תזונה יכולים לגרום לנזק?

בנוסף לכך שעודף בוויטמינים מסוימים עשוי להזיק, יש גם כאלה שפשוט לא מסתדרים טוב ביחד. סידן וברזל למשל, מפריעים לספיגה האחד של השני ולכן צריך להפריד ביניהם אם לוקחים את שניהם.

 

חשוב לשים לב לתכולת הכמוסות, לקצובה המומלצת לנשים בהריון, לכך שהן מותאמות ומאושרות לנשים בהריון ולכך שהן לא מכילות צמחי מרפא שלא מומלצים בהריון.

 

חומצה פולית - מתי צריך להתחיל לקחת?

חומצה פולית הוכחה מחקרית כמורידה את הסיכון למומים המולדים בתעלה העצבית. מאז שפורסמו בארץ ההנחיות לנטילת חומצה פולית לפני ההריון ונשים החלו לקחת את התוסף, ירדו שיעורי המומים הפתוחים בתעלה העצבית בישראל ב 30%.

 

היות שהתעלה העצבית נסגרת בשלב מוקדם מאוד של ההריון (ימים 21-28 לאחר ההפריה), צריך לקחת את התוסף כבר לפני ההריון. ההמלצה היא להתחיל ליטול את התוסף שלושה חודשים לפני תחילת הניסיונות להיכנס להריון.

 

לאחרונה פרסם משרד הבריאות המלצה חדשה על פיה מומלץ לכל אישה בגיל הפוריות שאינה משתמשת באמצעי מניעה יעילים לקחת תוסף של 0.4 מ"ג כל יום, גם אם היא לא מתכננת להיכנס להריון.

 

ההמלצה הזו פורסמה, משום שההנחה היא שכ - 50% מההריונות הם לא הריונות מתכוננים והכוונה היא להגיע אל אותן נשים שאומנם לא ממש מתכננות הריון, אבל גם לא ממש מונעות אותו. לנשים בקבוצות סיכון ההמלצה היא לצריכה של כמויות גדולות יותר של חומצה פולית.

 

קטרון מוסיפה כי ניתן להשיג חומצה פולית ממותגים רבים כמו:  La-M של חברת כצט, חומצה פולית של חברת הדס, חומצה פולית של לייף, סולגאר, GNC. "החשוב ביותר הוא לשים לב למינונים של החומצה בתוך התכשיר. לפעמים יש תכשירים שמכילים כמות כפולה", אומרת קטרון.

 

ויטמין B6 - יכול לסייע נגד בחילות

יכולות להיות סיבות שונות ומשונות לבחילות הבוקר המפורסמות, שעלו לכותרות לאחר שקייט סבלה מהן, אבל אף אחד לא יודע בצורה חד משמעית מה הגורם לבחילות, אבל נמצא קשר בין חוסר בוויטמין B6  ובחילות בוקר.

 

קטרון מוסיפה כי תוספים רבים מכילים גם ג'ינג'ר שגם הוא מסייע להעברת הבחילות. גם כאן, היא אומרת, צריך לשים לב למינונים ולהתאמת התוסף לנשים בהריון.

 

"בין התוספים המכילים ויטמין B6 ניתן למצוא: וויטמין B6 מסדרת La-M או ויטמין B6 של B-Teva , סיקריד של חברת סופהרב שמשלב בתוכו B 6 וג'ינג'ר. גרבידול של חברת תפוח שמכיל את שניהם, וג'ינג'רול פמינה של אלטמן", היא אומרת.

 

אומגה 3

חומצות שומן אומגה 3 חיוניות להתפתחות המוח, הראייה ומערכת העצבים של העובר. חשוב לשמור על צריכה תקינה של אומגה 3 במהלך כל ההריון וחשוב במיוחד לשמור על הרמות המומלצות בשליש השלישי להריון, שהרי אז מערכת הראייה והמוח גדלים ומתפתחים בקצב גבוה.

 

הישראלית הממוצעת לא אוכלת כמויות גדולות של דגים (ובהריון ממילא מומלץ לצרוך דגים, אך בכמויות סבירות ולא גבוהות במיוחד בשל החשש מכספית ומזהמים שונים) ונשים רבות נמצאות בחסר של אומגה 3 ותוצרתה, DHA. במידה וגם את לא מקבלת מספיק אומגה 3 מהמזונות אותם את אוכלת, ניתן לצרוך אומגה 3 כתוסף, אבל חשוב מאוד להתייעץ קודם על הרופא המטפל.

  

ברזל - כבר מהשליש השני של ההריון

מרבית הרופאים ימליצו לקחת תוסף ברזל החל מסוף החודש השלישי להריון. העלייה בנפח הדם בהריון וצורכי העובר מביאים רבות מאתנו למצב של מחסור בברזל, שעשוי להוביל לאנמיה.

 

לאנמיה יש הרבה תופעות לוואי, אבל לפעמים גם לכדורי הברזל עשויות להיות תופעות לוואי לא נעימות: עצירות, שלשול, כאבי בטן, בטן נפוחה ועוד. אם את סובלת מתופעות לוואי לתוסף הברזל, החליפי תוסף.

 

יש היום הרבה אופציות בשוק וכמעט כל אישה מוצאת את התוסף שהיא חיה אתו בשלום. תגידי לרופא שהתוסף שרשם לך לא טוב לך ובקשי ממנו המלצה לתוסף אחר. ויטמין C משפר את ספיגת הברזל, ולכן ניתן לשלב בין שניהם, בעיקר באמצעות תזונה כמו: פלפלים, פירות הדר, פירות טרופיים ועוד.

 

לדברי קטרון, כדאי להקפיד על תזונה עשירה בברזל כמו למשל, בשר בקר רזה, הודו, קטניות, שקדים, אגוזים, טחינה. "בכל מקרה שילוב בין תזונה מתאימה ותוספים, מאפשרים את התוצאה האולטימטיבית".

 

תוספי תזונה לא מחליפים תזונה בריאה

נשים רבות חושבות שאם הן לוקחות תוספי תזונה הן ויכולות לאכול (או לא לאכול) מה שבא להן. זו טעות. ויש כבר מי שהטעות הזו עלתה להן בבריאות. תוספי תזונה לא מחליפים אוכל.

 

יתרה מזאת, הספיגה של התוספים תלויה באוכל שאת אוכלת. גם אם את לוקחת תוספי תזונה, בהמלצת רופא או תזונאית, את לא פטורה מהצורך בתזונה בריאה ומאוזנת, תמיד ובזמן ההריון אפילו יותר.

 

קטרון אומרת: "רצוי מאוד שהתפריט יהיה מגוון כדי לא לפגוע בהתפתחות העובר. רצוי להקפיד על שתיית מים. הנוזלים גם מונעים התייבשות וגם מפחיתים את הסיכוי להתפתחות צירים מוקדמים.

 

"רצוי שהתזונה תהיה עשיריה בסיבים תזונתיים, דגנים מלאים וכל מה שיעזור לעיכול. לנסות להמעיט בקופאין וגם בשימוש בממתיקים מלאכותיים וחשוב כמובן שלא להגזים בצריכת המלח, בכל תקופה ובעיקר בהריון".

  

הכותבת היא דולה ומדריכת הכנה ללידה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם תזונה מתאימה מספיקה או שיש צורך בתוספים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים