שתף קטע נבחר

אוסטרליה: הוקמה המעבדה הראשונה בעולם לחקר הנפיחות

חוקרים במלבורן בודקים את הרכבי הגזים במעיים במטרה להביא לפיתוח בדיקות מוקדמות שיאתרו מחלות שונות כמו סרטן המעי הגס ותסמונת המעי הרגיז

מה הנפיחה שלך אומרת עליך? זה בדיוק מה שבודקים חוקרים במלבורן שבאוסטרליה, במעבדה חדשה לחקר הגזים במעיים. המדענים מקווים שבאמצעות האנליזה של הרכבי הנפיחות, ניתן יהיה להתחקות אחר מחלות שונות ולהביא לאבחון מוקדם שלהם.

 

קראו עוד על מערכת העיכול

עיכול בריא: התזונה שתגן על המעיים שלכם

לא רק תרופות: הטיפול היעיל במעי רגיז

9 סיבות להתחיל את הבוקר עם מים, דבש ולימון

 

מדי יום משחרר אדם ממוצע כמות של 500 עד 1500 מיליליטרים של גזי מעיים. מרבית הגזים הנפלטים מפי הטבעת נגרמים בשל אוויר רגיל שחודר למערכת העיכול "בטעות" תוך כדי נשימה.

 

פעולה זו, הנקראת "בליעת אוויר" (ארופאגיה) מתרחשת בשעת דיבור ואכילה או במצבי מתח כאשר אנו שואפים אוויר רב. במקרים אחרים נגרמים הגזים מפירוק צואה שנותרה זמן רב במעיים, או בתגובה למזונות מסוימים ומשקאות מוגזים.

 

 

הקשר בין הרכב הנפיחה למחלות

עתה מבקשים חוקרים לברר האם אכן הרכב הנפיחה, עשוי לרמז על מגוון מחלות ותסמינים של מערכת העיכול. לשם כך, הוקמה מעבדה מיוחדת במלבורן, שם נבדק הרכב גזי המעיים, והקשר שלו למחלות שונות.

 

את המעבדה הקים פרופ' קורוש קלנטר זדה, מהנדס מאוניברסיטת מלבון. הבדיקות מתבצעות בשני אופנים: צנצנות מיוחדות בהן מונחים גושי צואה הפולטים מלקולות אשר נבדקות באמצעות קולטנים וחיישנים אלקטרוניים אשר מפענחים את הרכב הגזים בצואה.

 

בנוסף פיתחו המדענים קפסולה מיוחדת אותה בולע הנבדק. במסעה במערכת העיכול, קולטת הקפסולה את הגזים המצויים במעיים, ומשדרת את הנתונים על הרכבם למחשב מחוץ לגוף.

 

במקביל, עוברים הנבדקים גם מעקב רפואי ונבחן הקשר בין הרכב הגזים במערכת העיכול שלהם, למחלות בהן לקו בעבר או לוקים בהווה.

 

לדברי פרופ' קלנטר זאדה, השיטות הלא פולשניות למדידת הגזים במעיים, כמו בדיקת נשיפה, אינן אמינות: "אנו יודעים שהמיקרואורגניזמים במעיים מייצרים גזים, אך אנו יודעים מעט מאוד אודות השפעתם על בריאותנו. בדיקת הגזים תרחיב את הידע על הפעילות החיידקית במעיים, והשפעתה האפשרית על מחלות שונות".

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה מכילה הנפיחה שלכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים