שתף קטע נבחר

איך מודדים את תנודות המניות בבורסה?

גרפים לעולם לא משקרים. מכאן נובעת הפופולאריות הרבה שלה הם זוכים בקרב משקיעים וסוחרים בבורסה. אך האם ידעתם ששיטת המדידה בשוק ההון היא שיטה ששימשה סוחרי אורז יפניים במאה ה-17?

בעידן בו המידע זמין ללא הגבלה, אנו נחשפים לכמויות בלתי נדלות של אינפורמציה בכל רגע ורגע. מהירות זרימת המידע והיעדר הפיקוח מאפשרים לבעלי עניין לשלב באינפורמציה שאנו צורכים גם דיסאינפורמציה, פשוטו כמשמעו - בשוק ההון בעלי עניין יכולים לייצר מיצג שווא ולגרום לנו הצרכנים ליפול ברשת. אך מנגד, גרפים לעולם לא משקרים. מסיבה זו נובעת הפופולריות הרבה שלהם בקרב משקיעים וסוחרים.

 

לטורים נוספים של דודו רוז בערוץ שוק ההון

כוח הפטפוט: האמירות שהפילו את הבורסה

עשרת הדיברות לסוחר המתחיל בבורסה

איך אפשר להרוויח דווקא כשהבורסה יורדת?

 

בשנות ה-80 שלט בחיינו גרף ה-"קו". האינפורמציה שיכולנו לדלות ממנו הייתה דלה יחסית, אבל הוא אפשר לנו לראות מגמה במניה - עלייה או ירידה. עם כניסתם של המחשבים האישיים והמעבר של שוק ההון מרצפת המסחר המפורסמת של וול סטריט למחשבים האישיים, השתנו הצרכים. השינוי הטכנולוגי גרר עמו שינוי בדפוסים המקובלים למסחר בבורסה.

גרף ה-"קו". כמעט ולא נמצא בשימוש בימינו ()
גרף ה-"קו". כמעט ולא נמצא בשימוש בימינו

לצד משקיעים מסורתיים החלו לשגשג סוחרים, שאפיין אותם מסחר לטווחי זמן קצרים יותר. אלה רצו לקבל מהגרפים יותר אינפורמציה בכל רגע נתון. מגמה בלבד לא סיפקה אותם. וכך קם לתחייה גרף הנרות היפנים, שמהר מאוד תפס את הבמה המרכזית של שוק ההון.

 

מה זה נרות יפנים?

סוחרי אורז יפנים השתמשו במאה ה-17 בשיטת מדידה, שעם הזמן זכתה לכינוי נרות יפנים. השיטה, שכמעט נעלמה מהעולם, חזרה בעוצמה לשוק ההון ולמעשה שולטת כיום בעולם המסחר. רובם המוחלט של הסוחרים משתמש בנרות יפנים כיוון שהם קלים מאוד לניתוח ומספקים אינפורמציה בהירה על מצב המניה.

 

הקצה העליון של הנר היפני מסמל את המחיר הגבוה ביותר שאליו הגיעה המניה בפרק הזמן הנמדד (שעה, יום, שבוע) והקצה התחתון מסמל את השער הנמוך ביותר באותה תקופת זמן. גוף הנר מסמל את מחיר הפתיחה ומחיר הנעילה של המניה בפרק הזמן שהוגדר. צבע הנר ילמד אותנו אם מחיר המניה עלה או ירד בתקופת זמן זו.

הנרות הבולטים ביותר נקראים נרות היפוך והם מסמלים לסוחרים שינוי כיוון במחיר המניה ()
הנרות הבולטים ביותר נקראים נרות היפוך והם מסמלים לסוחרים שינוי כיוון במחיר המניה
 

הגרפים של המניות מורכבים כיום מרצף של נרות יפנים, כשהנרות הבולטים ביותר נקראים נרות היפוך והם מסמלים לסוחרים שינוי כיוון במחיר המניה. בנר היפוך "קלאסי" מחיר הסגירה של המניה יהיה גם מחיר השיא של המניה בפרק הזמן הנמדד והוא יתאפיין בצללית ארוכה מתחתיו (זנב ארוך). המשמעות היא שהמניה הגיעה למחיר נמוך ואז הגיעו קונים רבים.

 

אפילו לסטיב ג'ובס יש תחליף

אם צלחתם את המאמר עד כה, אתם כמעט מוכנים לסחור. נרות היפוך בשילוב נפח מסחר אינם התורה כולה, אך הינם נדבך חשוב מעקרונות המסחר. מי שיודע לקרוא את הגרף הבסיסי של המניה, יכול להתעלם מרעשי הרקע ומשטף האינפורמציה. הגרף מספר את הסיפור האמיתי, וכאמור - גרפים לא משקרים. כניסה מאסיבית של קונים למניה תקבל ביטוי מיידי בגרף ותשלח לסוחרים איתות עוצמתי לגבי שינוי אפשר במגמה של המניה. גם רציפות המגמה במניה, יכולה לסנן רעשים של בעלי עניין.

מניית אפל לא מפסיקה לעלות ()
מניית אפל לא מפסיקה לעלות

מותו של סטיב ג'ובס גרם ללא מעט ספקולנטים להכריז שתם העידן של אפל (AAPL). היגון על האובדן של ג'ובס התחלף במהרה בכותרות על האפרוריות של המנכ"ל החדש של החברה, טים קוק. אבל, בניגוד לרעשי הרקע, אפל המשיכה להכות מדי רבעון את התחזיות של האנליסטים וכיום היא החברה הגדולה בעולם עם שווי שוק של 750 מיליארד דולר כשהטריליון דולר כבר נראה בהישג יד.

 

מבט חטוף על הגרף של אפל מלמד אותנו שמגמת העלייה לא באמת נעצרה למרות כל הרינונים של מומחים מטעם עצמם. שימו לב לצמיחה המדהימה של אפל שנמשכת משנת 2009 ממחיר שפל של 11 דולרים ל 127 דולרים למניה - צמיחה של 1150%.

מדד 500 המניות הגדולות בנאסד"ק ()
מדד 500 המניות הגדולות בנאסד"ק
 

אינדיקטור חשוב נוסף הוא נפח המסחר במניה בפרק הזמן הנמדד. נפח מסחר גבוה ילמד אותנו, לדוגמה, שבמחיר מסוים קונים רבים חושבים שמחיר המניה אטרקטיבי. נפח מסחר גבוה יכול גם ללמד על

כניסה של גוף מוסדי למניה. את נפח המסחר של הנרות היפנים ניתן לראות בתחתית הגרף (ראו את הגרף השלישי).

 

אומנם אנשים רבים נרתעים ממלאכת ניתוח הגרפים, הדבר מזכיר להם חוויות לא נעימות מתקופת לימודי הפסיכומטרי או שיעורי המתמטיקה בתיכון, אך ניתוח גרף של מניה לא מצריך יכולות מיוחדות כלל, נהפוך הוא- מדובר במשימה פשוטה להפליא שאם תבצעו אותה כמצופה – היא עשויה להיות שווה כסף רב עבורכם.

 

במהלך המסחר שומעים הסוחרים רעשי רקע רבים ומבלבלים, אלו מהם שנצמדים לגרפים ולא נשאבים לתהום הנשייה של חרושת השמועות והפרשנויות הזדוניות, הם אלו שיספרו את הכסף בסופו של יום.

 

דודו רוז הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד " - בית הספר למסחר בשוק ההון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אפילו לסטיב ג'ובס יש תחליף
צילום: AP
יח"צ
דודו רוז
יח"צ
מומלצים