שתף קטע נבחר

איך אפשר להרוויח דווקא כשהבורסה יורדת?

הכירו את פקודת "שורט" במסחר בבורסה. בשונה מהמשוואה המוכרת, קנה בזול מכור ביוקר, כאן עושים בדיוק הפוך וניתן להרוויח ממניה דווקא כשהיא יורדת. אז איך עושים מזה כסף וכיצד נמנעים מסיכונים מיותרים? כל התשובות

אחד הפחדים והחששות הגדולים ביותר של סוחרים בבורסה ושל אנשים השוקלים להתחיל לסחור בבורסה, הוא הפחד ממצב בו הבורסה תתרסק, מה שלדעתם יוביל להפסדים כלכליים כבדים עבורם. אלא שרבים לא יודעים שדווקא כאשר הבורסה בירידה, ניתן לנצל את חלון ההזדמנויות שנוצר ולהרוויח סכומי כסף משמעותיים.

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון, הקליקו כאן

איך כדאי להשקיע את הכסף שלכם?

סירוב היוונים להסכם משפיע על ערך האירו

 

מסתבר שחלק גדול מהאנשים הסוחרים בבורסה, חובבנים ומקצוענים כאחד, לא ממש מכירים את האפשרות להרוויח ממניה דווקא כשהיא יורדת, שכן מסחר במניה יורדת מוכר יותר לסוחרים בוול סטריט, מאשר לאלה הסוחרים בבורסה הישראלית.

 

חשוב להדגיש שלא מדובר בהימור וגם לא במזל. מדובר בשיטת מסחר לכל דבר ועניין, המנצלת את ירידת ערך המניה כדי להרוויח כסף. שיטת המסחר נקראת 'מכירה בחסר' או בעגה הבורסאית 'שורט' (SHORT).

 

"שורט" הוא מסחר הפוך 

אנשים רבים תופשים את המסחר בבורסה בדרך הבאה: קניית מניה נחשקת והחזקתה תוך המתנה עד להאמרת מחירה אל על, כל זאת בציפייה למכור אותה בסוף במטרה לממש את הרווח. אסטרטגיית השימוש בפקודת ה'שורט' היא למעשה ההיפוך למשוואה המפורסמת "קנה בזול, מכור ביוקר", כלומר, לפי שיטת מסחר זו - קודם מוכרים ביוקר ורק לאחר מכן קונים בזול, כשהמטרה היא להרוויח דווקא כאשר המניה יורדת. במקרה של ביצוע פעולת 'שורט'', המכירה היא של מניות שלא ברשות הסוחר.

 

אז בטח אתם שואלים כיצד סוחר יכול למכור מניות שאין ברשותו? והתשובה היא די פשוטה, הברוקר (בתי השקעות, חברות מוסמכות ובנקים המתווכים בין הסוחר לבין הבורסה) מלווה לסוחר את המניות ועליו להשיב לו אותן בסוף העסקה, ללא קשר לשווי המניה בסיומה.

צבע אדום הוא סימן טוב ל"שורט" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צבע אדום הוא סימן טוב ל"שורט"(צילום: shutterstock)

כאן נדגים זאת על מנת לפשט את העניין. לחצתי על ביצוע פקודת שורט ('מכור') למניית בלאקברי שמחירה 140 דולר משמעות הדבר היא שהברוקר איתו בחרתי לעבוד הלווה לי כעת את המנייה על מנת שאוכל לבצע את המכירה, אך מצפה ממני להשיב לו אותה בעתיד.

כיצד אחזיר לו אותה? ואיך אוכל לעשות מזה כסף? אז ככה זה עובד: במידה ותכננו את המהלך היטב, הרי שכעת, בהתאם לציפייתנו, מחיר מניית בלאקברי ירד ועומד על 40 דולר. משזיהיתי כי מחיר המנייה ירד, עליי להחליט האם 'להישאר' ולצפות לירידה נוספת או לקנות כבר בשלב זה מנייה במחיר הנקוב. ההמלצה הרווחת היא לא להסתכן, שכן כשם שהנבואה ניתנה לשוטים איננו יכולים לדעת האם מחיר המניה ימשיך לרדת ואולי נוכל לגזור קופון רווח מכך, ולכן בשל הסיכוי הסביר שמחירה יעלה, עדיף לקנותה כבר עכשיו. באופן זה אוכל להחזיר את המניה לברוקר ולצאת ברווח נקי של 100 דולר מהעסקה, ובאותו אופן - אם רכשתי 10 מניות אז יישארו בידי 1,000 דולר.

 

מנגד, אם טעיתי בהערכתי הראשונית, ומניית בלאקברי הייתה עולה למחיר 150 דולר, הייתי צריך להחזיר לברוקר את ההפרש. כלומר הייתי מפסיד 10 דולר. לכן, על מנת לממש את מלוא פוטנציאל הרווח הגלום בירידת הבורסה חשוב להתמקצע כדי לדעת לזהות מגמות ולהשתמש בכלים שונים, משום שבמסחר ללא ידע מקדים וללא היכרות עם מערכת המסחר, ישנה סכנת הפסד.

 

אפשר להגן מפני הפסדים אפשריים

סוחרים מקצועיים לא נוטים לקחת סיכונים מיותרים בוול סטריט. למעשה, רוב הסוחרים המקצועיים מגדירים עצמם כ'שונאי סיכון'. דווקא הסוחרים החובבנים, שלא למדו את התחום לעומק, הם אלו שנחשפים לסיכונים מיותרים בשוק המניות.

 

הדרך שבה סוחרים יכולים להגן על עצמם היא באמצעות הגדרת פקודת הגנה שנקראת Stop Loss. מדובר בפקודה שמשמעותה הגבלת ההפסד או הרווח. פקודת הגנה זו היא חלק אינטגראלי מאסטרטגית המסחר של סוחר בבורסה. לדוגמא: סוחר ירכוש מניה בשער של 140$ ויציב פקודת הגנה במחיר של 139.80$, מחיר המשקף הפסד פוטנציאלי של 20 סנט. פקודת ההגנה המוזנת למערכת המסחר תבוצע רק במקרה שהמניה תרד למחיר המוגדר מראש. כמו כן, במקרה שמחיר המניה מאמיר לשער של 141$ יוכל הסוחר לקבוע את הפקודה במחיר הקנייה בכדי למנוע הפסד או אף במחיר לדוגמא של 140.5$ למניה ובכך להבטיח במקרה שמחיר המניה ירד, ימומשו המניות ברווח של 0.5$ למניה.

 

מדוע אם כן מרבית הסוחרים אינם עושים זאת? התשובה היא מחסור בידע ומחסור במידע. רוב הסוחרים רוכשים מניות או מושקעים במניות דרך הקרנות השונות, אך לא דואגים לניהול השוטף. יידע בסיסי בניהול תיק מניות, ללא ספק היה חוסך לרבים עוגמת נפש מיותרת וכן, חשיפה לסיכונים שאינם נחוצים.

 

אז מתי כדאי להשתמש בפקודת 'שורט'?

בעתות משבר, כאשר המדדים והמניות קורסות, נוכל להרוויח מהירידות באמצעות שימוש בשורט – ממש כפי שהודגם עם מניית בלאקברי. בנוסף, כדאי להיות קשובים וערים לחדשות שכן, ניתן ליהנות מ"צלילה" של מניה במסחר היומי שנובעת מחדשות לא טובות, או דוחות מאכזבים של חברות. אלה גורמים לנטישת המשקיעים וכפועל יוצא, לצניחה במחיר המניות, ומה שמאפשר, פשוטו כמשמעו,- להרוויח ככל שהמניה יורדת.

 

הכותב הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד "סימפל טרייד", בית הספר למסחר בשוק ההון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יח"צ
דודו רוז
יח"צ
צילום: יאיר חסון
הבורסה לניירות ערך תל אביב
צילום: יאיר חסון
מומלצים