שתף קטע נבחר

חשמל חינם, לימודים ופטור מאגרה: חגיגת הצ'ופרים על חשבוננו

כשגוף ציבורי נותן לעובדיו הטבות כמו נסיעות חינם ברכבת, הנחה לקייטנה, כרטיסים למשחקים או כניסה לאתרים, מבלי לזקוף את שווי המס, הוא עובר על הוראות משרד האוצר. מבקר המדינה חושף את ההיקף, מתריע מהשתרשות נוהג "הפוגע בשוויון" ומזכיר: גם המדינה כמעסיק פועלת בניגוד לדיני המסים

הטבות שלא מדווחות - בחסות המדינה: כרבע מהגופים הציבוריים בישראל נותנים לעובדיהם הטבות ללא תשלום או בתשלום מופחת. מדובר במוצרים או שירותים שהציבור הרחב משלם תמורתם, כמו שירותי בריאות, מוצרי יסוד כדוגמת חשמל או לימודים אקדמיים חינם. מבקר המדינה מתריע בדו"ח המתפרסם אחר הצהריים (יום ג') כי מעניקי ההטבות אינם זוקפים את שוויין לשכר העובדים, וזאת בניגוד לדיני המסים.

 

כמה מהגופים זוקפים את ההטבה לשכר העובדים, אולם מגלמים עבורם את המס, ואחרים משלמים את המס בהחשיבם את ההטבות כחלק מההוצאות העודפות של הגוף. דהיינו, הם מקבלים עליהם את תשלום המס ובכך מגדילים את ההוצאה הציבורית, ללא אישור הממונה על השכר ובניגוד לנדרש.

 

דו"ח המבקר החדש - כתבות נוספות:

מזון מושמד בגלל כשרות והימנעות מתרומות

"השר כץ לחץ לסדר לפעילת ליכוד ג'וב בנמל"

צפיפות, פערים, אין מספיק עזרה לחלשים: כשלי החינוך

מלגות כפולות לאברכים שלא שירתו בצה"ל

המבקר מזהיר מהחרפת הנזק לילדים שספגו אלימות

מילואים, יולדות, עובדים בפנסיה: ביטוח לאומי לא העביר מיליארד שקל לזכאים

המבקר: כשלים חמורים בפיקוח על מפעלים מזהמים

חוסר יעילות במשרד הבינוי: "זכאים מחכים שנים לדיור"

ליקויים ברישום דירות: "330 אלף יח"ד לא רשומות"

המבקר: "בקרת הבנייה לא שונה מהמצב באסון ורסאי"

 

 

 (צילום: ירון ברנר, עמית שאבי, shutterstock) (צילום: ירון ברנר, עמית שאבי, shutterstock)
(צילום: ירון ברנר, עמית שאבי, shutterstock)

 

המדינה פעלה בניגוד לחוקיה שלה

שישה מרכזים רפואיים - חמישה ממשלתיים ואחד עירוני - דיווחו כי נתנו בשנת 2013 הטבות ל"פרסונל" (אנשי סגל) בלי שזקפו אותן לשכר העובדים כנדרש בדיני המסים, ושלא בהתאם להוראות התקשרויות ורכישות שמפרסם החשב הכללי במשרד האוצר. המבקר כתב כי יוצא אפוא כי המעסיקה של העובדים בבתי החולים הממשלתיים - המדינה - פעלה שלא על פי דיני המסים. כך נהגה גם עיריית תל אביב-יפו, המעסיקה של עובדי המרכז הרפואי סוראסקי (איכילוב).

 

המבקר שפירא מציין כי גילום מס הוא הטבה כספית הקשורה לעבודה, ולפי חוק יסודות התקציב - טעון אישור של הממונה על השכר. "שלוש קופות חולים דיווחו כי נתנו בשנת 2013 הטבות לפרסונל בעלות שנתית כוללת של כ-88 מיליון שקל לפחות: שירותי בריאות כללית זקפה את סכום ההטבה בתלוש השכר של עובדיה לצורך תשלום מס וגילמה את המס עבורם; קופת חולים מאוחדת לא זקפה את שווי ההטבה לשכרו של העובד לצורכי מס כנדרש בדיני המסים; קופת חולים לאומית שילמה בעצמה את חבות המס, אולם לא בדרך של זקיפת שווי ההטבה לשכרו של כל עובד, באופן שאינו עולה בקנה אחד עם עקרון השקיפות המתחייב ממִנהל תקין". 

29 מוסדות אקדמיים נתנו הטבות לעובדיהם (אילוסטרציה) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
29 מוסדות אקדמיים נתנו הטבות לעובדיהם (אילוסטרציה)(צילום: ירון ברנר)
 

גם במוסדות האקדמיים ניתנות הטבות לעובדים. כל 29 המוסדות המתוקצבים נתנו לעובדיהם ולבני משפחתם מדרגה ראשונה בשנת 2013 פטור או הנחה מתשלום שכר לימוד עבור לימודים בהם, וחלקם גם עבור לימודים במוסדות אקדמיים אחרים. המבקר מצא כי העלות השנתית הכוללת של ההטבות בשנה זו הייתה כ-55 מיליון שקל.

 

11 מכללות נותנות את הטבת שכר הלימוד על פי הסכם קיבוצי. נמצא כי המכללות נותנות הטבה זו אף על פי שהממונה על השכר לא נתן את האישור הנדרש לצורך כך. כמה מהאוניברסיטאות נותנות לעובדיהן ובני משפחתם הטבות נוספות: הנחה על קייטנות ועל פעילויות חינוך ותרבות.

 

36 רשויות מקומיות וחברות עירוניות דיווחו כי נתנו בשנת 2013 הטבות לעובדיהן בתחומי החינוך, התרבות והספורט. 24 מהן לא זקפו את ההטבות לשכר העובדים, ובכך פעלו שלא על פי דיני המסים.

 

לדוגמה, עיריית רמת גן דיווחה כי חילקה לנבחרי הציבור בעירייה, למנהליה ולעובדיה בחינם כ-650 כרטיסים לארבעה משחקים באצטדיון רמת גן בשנת 2013. החלוקה נעשתה שלא לפי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה וחוזרי מנכ"ל משרד הפנים, המחייבים לחלק כרטיסים אלה, כמו כל משאב ציבורי אחר, באופן שוויוני תוך הבטחת שקיפות ההליך. עיריית רמת גן לא זקפה את שווי ההטבה לשכרם של העובדים שקיבלו אותה ובכך פעלה שלא על פי דיני המסים.

 

רכבת ישראל. לא זקפה שווי ההטבה לשכר העובדים (צילום: צפריר אביוב) (צילום: צפריר אביוב)
רכבת ישראל. לא זקפה שווי ההטבה לשכר העובדים(צילום: צפריר אביוב)
 

זה לא הכול: שש חברות ממשלתיות דיווחו כי נתנו לעובדיהן הטבות בשנת 2013. "רכבת ישראל בע"מ" נתנה לעובדיה, לרבות גמלאיה, ולבני משפחתם נסיעות חינם ברכבת ולא זקפה את שווי ההטבה לשכר העובדים; חברת החשמל לישראל בע"מ נתנה לעובדיה הנחה בתשלום עבור חיבור לרשת החשמל במקום המגורים ולא זקפה את שווי ההטבה לשכר העובדים; על פי נוהג רב שנים מספקת חברת החשמל הטבה לכל עובדיה הקבועים וגמלאיה - חשמל לצריכה ביתית עד ל-18,000 קוט"ש בשנה ללא תשלום.

 

חברת "כביש חוצה ישראל בע"מ" לא זקפה לשכרם של עובדיה את שווי ההטבה שנתנה להם - פטור מתשלום עבור נסיעה בכבישי האגרה, גם לצרכים פרטיים, לרבות בסופי שבוע וחגים; בית הספר החקלאי מקווה ישראל ומדרשת שדה בוקר נתנו לעובדיהם הטבות שונות בלי שזקפו אותן לשכר עובדיהם, שלא על פי דיני המסים.

 

כניסה ללא תשלום: בניגוד לדיני המסים

חמישה תאגידים סטטוטוריים ושלושה גופים נתמכים דיווחו כי נתנו לעובדיהם הטבות בשנת 2013 ולא זקפו את שוויין לשכרם. לדוגמה, רשות הטבע והגנים הלאומיים לא זקפה את שוויין של הטבות הכניסה חינם לאתריה, הלינה בחניוני הלילה וההנחה ברכישת מוצריה לשכר העובדים שקיבלו אותן; מכון וינגייט לחינוך גופני ולספורט לא זקף את שווי ההטבה לשכרם של עובדים שנהנו מתשלום מופחת על המגורים בתחום המכון - בכך, נהגו כולם שלא על פי דיני המסים.

כניסה חינם לאתר רשות הטבע והגנים? (אילוסטרציה) (צילום: ליעד כהן) (צילום: ליעד כהן)
כניסה חינם לאתר רשות הטבע והגנים? (אילוסטרציה)(צילום: ליעד כהן)
 

רשות השידור לא זקפה לשכרם של 250 עובדיה הקבועים הפטורים מתשלום אגרה בהתאם לתקנות רשות השידור את שווי ההטבה, ובכך נהגה שלא על פי דיני המסים. הרשות גם הגדילה בשיעור ניכר את מספר מקבלי ההטבה משום שסיפקה אותה גם לכ-600 עובדים שהיא מעסיקה בחוזים מיוחדים. כמו כן אפשרה הרשות לקומץ מעובדיה לרכוש כרטיסים לאולימפיאדת לונדון בשנת 2012 ולאליפות העולם בכדורגל בשנת 2014 בלי לפרסם זאת לכל העובדים. בכך, כתב המבקר, פעלה הרשות בחוסר שקיפות והפרה את חובתה כגוף ציבורי לפעול בשוויון.

 

שלושה מוזיאונים דיווחו כי נתנו לעובדיהם בשנת 2013 הטבות בדרך של כניסה ללא תשלום לאירועים ולמופעים במוזיאון, בלי שזקפו זאת לשכרם; מוזיאון ישראל גם השתתף בתשלום לקייטנות של ילדי העובדים, זקף את שווי ההטבה לשכר העובדים וגילם את המס עליה בלי לקבל את אישורו של הממונה על השכר.

 

בסיכום הפרק כתב המבקר שפירא כי בדו"ח מצטיירת תמונה של הטבות מגוונות שניתנו לעובדים בגופים ציבוריים, שברבות השנים השתרשו. "הטבות אלה עשויות להינתן למאות אלפי עובדים נוספים שייקלטו בהם בעתיד, וחלקן אף לבני משפחותיהם", הוא כתב. "כמה ניסיונות להסדיר את ההטבות מלמדים על קשיים משמעותיים, בין היתר משום שמארג היחסים המתמשך בין ההנהלה, העובדים, הממשלה ועוד יוצר יחסי תלות בין הצדדים, ואלה יוצרים בקרב העובד ובקרב ארגון העובדים ציפייה להתמשכות היחסים.

 

"בעניין מתן זכויות יתר והטבות לעובדים", הוסיף המבקר, "יש לתת את הדעת לדברים שאמרה שופטת בית המשפט העליון, אסתר חיות: לעתים, יש צורך לבחון הסדרים כאלה ואחרים אפילו נשתרשו עם השנים, ואין להירתע משינויים או מביטולם ככל שמסתבר כי הם אינם מתיישבים עם עקרונות יסוד של מִנהל תקין". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים