שתף קטע נבחר

המלחמה של גלית בהפרעת אישיות גבולית

גלית עמר הייתה זמרת שהופיעה במחזות זמר בתיאטרון הקאמרי. רגע לפני הפריצה, התמוטטה אחרי שבן זוגה עזב אותה, ואובחנה עם הפרעת אישיות גבולית. בפתיחות מרגשת היא מספרת לד"ר אילן טל על החיים עם המחלה. פרק בסדרה "יד על הלב"

בשנים האחרונות אנו ערים יותר ויותר לתופעה הנקראת אישיות גבולית, הגורמת לאנשים סבל רב, וגם קשיים תפקודיים רבים. עד לאחרונה נטו רבים "להאשים" את האדם בגין אישיותו, היום אנו יודעים כי אין מקום להאשים, אלא להושיט יד לאנשים הסובלים מקושי ניכר בוויסות הרגשי, ולעזור להם למצות את הפוטנציאל הרגשי, האישי והחברתי.

 

אישיות גבולית, Borderline personality, היא בעיה מורכבת. הקושי העיקרי אינו דווקא באבחונה אלא בהתמודדות של האדם עצמו עם קשייו ובעיקר ביכולת שלו להתמיד במסגרות שונות. נהוג להגדיר הפרעת אישיות גבולית כהפרעה המאופיינת בחוסר יציבות ובמעבר בין קטבים קיצוניים של רגש והתנהגות. בשפה מקצועית קוראים לזה לפעמים "פיצול".

  

 

הביטוי המשמעותי ביותר לפיצול הזה הוא במערכות יחסים בין אישיות. אנשים אלו נוטים לחוות אנשים אחרים ואת היחסי אליהם כ"מלאך" או "שטן". הם עשויים להתייחס לאנשים בחייהם כ"הכי טובים שיש", להאדיר אותם, להעריץ אותם ורגע לאחר מכן לחוות אותם כרעים, חסרי ערך ואף כמי שרוצים לפגוע בהם.

 

הפיצול הזה אינו חד סטרי ולמעשה האנשים עצמם נעים בין הקטבים הללו הלוך וחזור, מה שהופך את החוויה שלהם עם האחר לקשה יותר ויותר עם הזמן. לרוב, הפיצול הזה גם מגביר חרדה וחוסר אונים.

 


 

הקטבים הקיימים באנשים עם הפרעות אישיות גבולים:

• נטייה לאימפולסיביות מצד אחד, והפעלת שיקול דעת מוגזם והמנעות עקב חרדה מצד שני.

 

• פחד מאינטימיות עם נטייה לריבוי מערכות יחסים ופעילות חברתית מגוונת יחד עם צורך חזק בקרבה וסימביוזה.

 

• תחושה מתמשכת של אשמה חזקה יחד עם הנטייה להאשים אחרים.

 

• קושי לתפקד יחד עם יכולות אישיות ומקצועיות גבוהות.

 

• אכילה כפייתית לסירוגין עם דיאטה קיצונית.

 

סימפטומים נוספים לתופעה:

• חוויה תמידית של תחושת נטישה או "על סף נטישה" של אנשים ודמויות הקרובות להם. מתוקף כך, הם עושים מאמצים כל העת להימנע מחוויה אפשרית של נטישה, אמיתית או מדומיינת.

 

• זהות ודימוי עצמי לא יציבים.

 

• נטייה להתקפי זעם, כעסים, חשדנות יתר, מצבי רוח מתחלפים.

 

• תחושה מתמשכת של ריקנות.

 

• ניסיונות אובדניים או פגיעה עצמית.

 

• נטייה לשימוש בחומרים או התמכרויות.

 

• חוסר אמון באנשים ובפרט באנשי מקצוע ומטפלים.

 

הקושי בטיפול בהפרעת אישיות גבולית

הסימפטום האחרון הוא גם זה שהופך את הטיפול באישיות גבולית למאתגר. פעמים רבות אנו פוגשים אנשים מוכשרים, עם יכולות מדהימות מחד ועם הרס עצמי מאידך, ובעיקר כאלה הסובלים מאד. לעיתים הם מתארים את חייהם כסיוט מתמשך, שאף פעם אינו נרגע.

 

בטיפול נחווים מצבי הקיצון ביתר שאת. בדומה ליחס לאחרים, גם את המטפל נוטה הסובל מאישיות גבולית לחוות לעיתים כמלאך ולעיתים כשטן. המטופל רוצה יותר מהכל שהמטפל יכיר בקשיים שלו ובסבל הגדול שהוא חווה וגם שיהיה טוטאלי עבורו על כל המשתמע לכך: זמינות אליו, הבנה של צרכיו, סבילות למצבי הרוח והתוקפנות המשתנה שלו והבעת אמפתיה ואכפתיות בלי קשר למעשיו.

 

אלא שכמעט בכל טיפול באישיות גבולית, בשלב מסויים מגיע שבר ביחסים בין המטפל למטופל כשזה האחרון מרגיש שהוא לא מספיק מובן, לא מקבל מספיק אכפתיות מהמטפל, אינו נענה אליו מספיק או ננטש על ידו.

 

בדומה ליחסים עם דמויות אחרות בחייו, גם כאן האדם עלול להגיב בתגובות קיצוניות של ניתוק, שנאה, האשמה וכעס. במקרים רבים, כל מערך האמון שהצליחו המטפל והמטופל לבנות יחדיו קורס באחת אל מול תגובות קיצוניות.

 

ללמוד להבין מצבים חברתיים

אחת השיטות לטיפול באישיות גבולית נקראת DBT - Dialectical Behavioral Therapy. הטיפול הינו טיפול אשר מתמקד בהקניית כישורים חברתיים ורגשיים אשר אינם מוכרים או אינם מבוססים מספיק אצל המטופל, בהפחתת התנהגויות הרסניות לרבות שימוש בסמים או פגיעה עצמית כמו גם פעולות הרסניות בפן החברתי והתעסוקתי וכן על שמירה על אופן קבוע של הפגישות וקשר בין הפגישות, למרות מצבים רגשיים קיצוניים.

 

שיטה זו, שמאפשרת טיפול מתמשך ועקבי יכולה לעזור לאדם להבין טוב יותר מצבים חברתיים, לרכוש כלים פרקטיים להתמודד במצבים שונים, לחוות את העולם לאו דווקא כמסוכן אלא גם כעולם המאפשר יחסים קרובים מלאי אמון, קירבה ואינטימיות.

 

בכל אבחון חשוב לציין, אך באבחנת אישיות גבולית פי כמה: יש להיזהר מאוד מאבחון עצמי. הסימפטומים שתוארו לעיל מאפיינים לא פעם את גיל ההתבגרות או כל אחד מאיתנו בעצם, בתקופות מסויימות ובמצבים מסויימים, ולעיתים אנשים עם הפרעת קשב קשה שלא אובחנה, סובלים מתסמינים דומים.

 

כל המשתתפים בסדרה אינם מטופלים של ד"ר אילן טל. רובם קשורים לעמותת אנוש, אשר בחרו לדבר במטרה לטפל בסטיגמה שיש למטופלי הנפש בישראל, כחלק מפרויקט "יד על הלב". קראו עוד על פעילות העמותה באתר הפרויקט "יד על הלב " ובאתר אנוש

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלית עמר. שומרת על חיים מאוזנים בלי שיאים ונפילות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים