שתף קטע נבחר

כל כתביו של צבי ינאי - עכשיו באתר מיוחד

זוגתו של ינאי ז"ל סיפרה כי הכתבים של המדען והוגה הדעות צריכים להיות נחלת הכלל: "הוא ידע לקחת מאמרים ולדבר עליהם בשפה נהירה וברורה לכל אחד. כקוראים את המאמרים האלה אתה מבין מה המושגים המורכבים האלה אומרים סוף סוף"

כל כתביו של צבי ינאי ז"ל - עכשיו גם באינטרנט: לאחרונה הוקם אתר המכיל את כל כתביו של ינאי, סופר והוגה הדעות שהלך לעולמו לפני כשנה וחצי בגיל 78. באתר תוכלו למצוא בין היתר ספרים ומאמרים שכתב, גיליונות של כתב העת "מחשבות", קטעי שמע וווידאו וכן חומרים ביוגרפיים רבים.

 

לכניסה לאתר - לחצו כאן

 

דליה הוכברג, זוגתו של ינאי, סיפרה ל-ynet על הרעיון להקים את האתר. "כשצבי נפטר הבנתי שמה נמצא בידי זה לא שלי, אלא של כולם", היא אמרה. "צריך לעשות עם זה משהו לטובת כולם". שבוע לאחר מותו, הוסיפה הוכברג, היא קיבלה שיחת טלפון מאורן הוברמן, שהציע להקים אתר אינטרנט שבוא יופיעו כתביו של ינאי. "זה היה כמו להיכנס בדלת פתוחה בשבילי. זה היה לא קל - גם הרבה עבודה וזה עולה הרבה כסף".

 

צבי ינאי. "ההיסטוריה תדע להעריך" (צילום: גבי מנשה) (צילום: גבי מנשה)
צבי ינאי. "ההיסטוריה תדע להעריך"(צילום: גבי מנשה)
 

 

מהר מאוד סייעו כמה אישים להרים את הפרויקט. "התחלנו לחפש אנשים טובים שהעריכו את התכנים שיש שם", סיפרה הוכברג. "מצאנו אנשים בקנה מידה עולמי: ינקי מרגלית ופרופ' דן אריאלי, שתמכו בנו גם כספית והניעו את המנוע הזה. פנינו לנאורה שם שאול, שהיא אמנית אינטרנט ואתרים בפני עצמה ואיקון בתחום האינטרנט כבר שנים, והיא לקחה את האתר לידיים. היא התחברה לתוכן והאתר קם על רגליו. השגנו עוד הרבה אנשים שנתנו לו את הכוח שלו וזה הצוות המוביל. אנחנו מאד גאים באתר".

 

ומה יש באתר? "באתר ניתן למצוא לא רק מה שצבי כתב, אלא גם מה שערך", היא סיפרה. "כל חמשת הספרים שלו וכל כתבי העת מחשבות לדורותיו, 68 חוברות. צבי הפך אותו לכתב עת אינטרדיסציפלינרי. המטרה היא להנגיש את התכנים לציבור הרחב. כשמדברים על קוונטים, שזוהי מילה חזקה, הוא ידע לקחת מאמרים ולדבר עליהם בשפה נהירה וברורה לכל אחד. כקוראים את המאמרים האלה אתה מבין מה המושגים המורכבים האלה אומרים סוף סוף. ברגע שצבי נגע בזה זה הפך לנחלת הכלל.

 

 

הוברמן אמר כי מדובר בהישג טכנולוגי. "לקחו הרבה מאד מגזינים עשירים במידע ואיורים", הוא אמר. "כל הדבר הומר בשלמותו ל-PDF וגם כל התוכן המורכב הזה עבר לטקסט חי וניתן לקרוא אותו בכל מכשיר. יותר מזה - כל המידע הזה שיהיה על פרינט - תויג ושויך לנושאים והכול נגיש עכשיו בגוגל. זה פרויקט חשוב.

מה שדליה עשתה כאן זה מעשה שההיסטוריה תדע להעריך. אנשים שיחשפו לחומר הזה אולי יעשו בחירת קריירה מחודשת".

 

ינאי, שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד המדע וזכה בפרס ספיר, הצטרף בשנת 1970 לחברת יבמ ישראל והקים את מחלקת ההסברה וקשרי החוץ. ינאי היה מנהל המחלקה ודובר יבמ במשך 20 שנה. הוא ערך וכתב את כתב העת "מחשבות", ועיצב את הקו הבין תחומי של כתב עת זה בנושאי מדע, תרבות, אמנות והגות. כתב עת זה הפך לכתב העת הנדרש ביותר בחברה הישראלית.

 

בשנת 1984 הגיש תוכנית טלוויזיה על קולנוע בשם "סיפורי בדים". כמו כן ערך והנחה תוכנית ראיונות טלוויזיונית על הגות ומדע בשם "דברים בגו".

 בנוסף לכך הגיש תוכניות רדיו על תגליות מדעיות, והרצה בתחומי מדע, מחשבים, תרבות ואמנות. ב-1993 התמנה על ידי שרת המדע האומנויות והתקשורת דאז, שולמית אלוני, למנכ"ל משרד המדע. הוא מילא את התפקיד במשך ארבע שנים ועבד במחיצתם של השרים אלוני ובני בגין. בתפקידו ארגן מחדש את משרד המדע, ואיתר את יתרונה היחסי של ישראל בתחומי המדע והטכנולוגיה. ינאי הגה, יזם והקים פיתוח מחקר תשתיתי כחוליה מקשרת בין המחקר הבסיסי לזה היישומי. ספרו "שלך סנדרו" זכה בפרס ספיר לשנת 2008 ונבחר לספר השנה של קוראי ynet לשנת 2007. במשך שנים הוא כתב טורים ב-ynet.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים