שתף קטע נבחר

איש הרוח צבי ינאי הלך לעולמו בגיל 78

ינאי כיהן כמנכ"ל משרד המדע וזכה בפרס ספיר ב-2008. הוא ערך את כתב העת "מחשבות" ועיצב את הקו הבין תחומי של כתב עת זה בנושאי מדע, תרבות והגות

הסופר והוגה הדעות צבי ינאי הלך הלילה (יום ב') לעולמו והוא בן 78. ינאי, שכיהן בעבר כמנכ"ל משרד המדע, זכה לפני כחמש שנים בפרס ספיר. הוא יובא למנוחות ביום רביעי בשעה 11:00 בבית הקברות בכפר סבא.

 

לכל הטורים של צבי ינאי ב-ynet

 

עוד בחדשות:

חייל צה"ל נהרג מירי משטח לבנון

קפא על מקומו: מסע אחרי הרכב שנתקע בשלג

 

"צבי היה אדם צנוע", סיפרה דליה, זוגתו ב-25 השנים האחרונות. "אני זוכרת את היום שהוא הוכרז כזוכה פרס ספיר. ישבנו בקהל ואמרתי לו שיש לי הרגשה טובה, אבל הוא אמר שלא יכול להיות שהוא יזכה, ואז יוסי שריד הקריא את השם שלו והלב של כולנו התרומם לשמיים. הוא היה כל כך מאושר, הוא לא האמין שזה קורה לו. הוא עבר המון עם הספר הזה עד שהוא יצא לאור, ואני חושבת שהוא הרגיש סיפוק אדיר על כך שהוא זכה להערכה".

 

לדבריה, ינאי "הורכב מכל צבעי הקשת, אבל הצבעים הכי יפים שהיו לו היו קשורים לאבהות ולילדים שלנו, יעל ודניאל בני ה-14. מהרגע שהם נולדו הוא פשוט לקח את האבהות ומימש אותה בדרך הכי גדולה שיכולה להיות. הוא לא עזב אותם לרגע, הוא היה אבא מדהים לשניהם. כל מה שהוא ידע הוא העביר אליהם. מהיום שהם נולדו הוא נהג להקריא להם ספרים: את כל הספרות הקלסית של ילדים, נוער ומבוגרים. מאות ספרים. הוא עשה זאת עד ימיו האחרונים".

 

שר המדע, החלל והטכנולוגיה יעקב פרי הביע צער על פטירתו של ינאי ואמר: "חלק מהתוכניות הפועלות עד היום במשרד קיימות הודות לתרומתו הרבה ולפעילותו הענפה והפורייה. גם תפיסתו, החדשנית לאותה התקופה, ממשיכה להיות בסיס לחלק גדול מפעילות המשרד".

 

השר פרי הדגיש את פועלו של ינאי למען הנגשת תחום המדע לציבור הרחב. "ינאי היה הכוח החלוץ שפתח לציבור הרחב בישראל את עולם המדע. פועלו להנגשת המדע לכלל הציבור ניכרים היטב בתרבות הפופולרית בישראל", אמר פרי.

מכתב מאבא
לידידי הקטנים יעל ודניאל / צבי ינאי
האמינו למדע, הקשיבו למצפון. אני רוצה לקוות שתיתנו אמון במדע אך אל תנסו למצוא בו תשובה לכל הדברים החשובים לעולם ולאדם. למדע אין תשובה לתכלית קיומכם ולא למשמעות חייכם
לכתבה המלאה

 

ינאי נולד בשנת 1935 באיטליה, ועלה ארצה אחרי המלחמה בשנת 1945. עם עלייתו נקלט צבי בקיבוץ רמת דוד, ושם שונה שמו מסנדרו לצבי. בשנת 1952, בהיותו בן 17, התגייס לצנחנים. הוא היה מדריך צניחה והשתתף בפעולות תגמול שונות. בשנת 1955 חתם שנת קבע בצבא הגנה לישראל ונסע למוסקבה כחבר במשלחת ישראל לצניחה חופשית באליפות העולם בברית המועצות. ב-1956 השתתף במלחמת סיני ולאחר מכן השתחרר מצה"ל.

 

בשנת 1970 הצטרף לחברת יבמ ישראל והקים את מחלקת ההסברה וקשרי החוץ. ינאי היה מנהל המחלקה ודובר יבמ במשך 20 שנה. הוא ערך וכתב את כתב העת "מחשבות", ועיצב את הקו הבין תחומי של כתב עת זה בנושאי מדע, תרבות, אמנות והגות. כתב עת זה הפך לכתב העת הנדרש ביותר בחברה הישראלית.

 

בשנת 1984 הגיש תוכנית טלוויזיה על קולנוע בשם "סיפורי בדים". כמו כן ערך והנחה תוכנית ראיונות טלוויזיונית על הגות ומדע בשם "דברים בגו". בנוסף לכך הגיש תוכניות רדיו על תגליות מדעיות, והרצה בתחומי מדע, מחשבים, תרבות ואמנות

בפורומים אקדמיים, במוסדות שונים, בפורומים פיקודיים בצבא, בשירות הביטחון הכללי וכן לקהל הרחב. במקביל כתב ופרסם עשרות ביקורות על ספרים, מאמרים לעיתונות ולכתבי עת בתחומי המדעים, האומנויות, החברה והתרבות הישראלית.

 

בשנת 1991 שימש כיועץ הסברה וחבר פעיל במועצה הציבורית של בית הספר למדעים ואומנויות בירושלים. כמו כן היה פעיל בתחום ייעוץ אסטרטגי לפילוסופיה ארגונית של חברות היי-טק. בשנת 1992 התבקש על ידי שר הבריאות דאז אהוד אולמרט לייעץ לו בנושא הרפורמה בשירותי הבריאות.

 

"שום דבר לא היה ברור מאליו עבורו"

שנה לאחר מכן התמנה על ידי שרת המדע האומנויות והתקשורת דאז, שולמית אלוני, למנכ"ל משרד המדע. הוא מילא את התפקיד במשך ארבע שנים ועבד במחיצתם של השרים אלוני ובני בגין. בתפקידו ארגן מחדש את משרד המדע, ואיתר את יתרונה היחסי של ישראל בתחומי המדע והטכנולוגיה. ינאי הגה, יזם והקים פיתוח מחקר תשתיתי כחוליה מקשרת בין המחקר הבסיסי לזה היישומי.

 

"הוא התקשר אליי ואמר לי ששולמית אלוני הציעה לו את המשרה", סיפרה רעייתו. "הוא לא אמר מיד כן, הוא היה מאוד יסודי וקפדן, בדק הכול, שום דבר לא היה ברור מאליו עבורו. צבי היה אדם שלקח ברצינות וקפדנות כל דבר שהוא עשה, כל תפקיד שקיבל על עצמו. האמונה שלו כל כך חזקה ששום דבר לא הזיז אותו מדעתו, וכשהוא לא האמין במשהו הוא הלך עם זה עד הסוף. זה היה לגבי המדע, הדת, לגבי קיום האלוהים ולגבי וכל דבר אחר. היו לו הרבה הערות על התנהלות המדינה, אבל הוא היה ציוני מדרגה ראשונה והעבר שלו הוביל אותו לאהוב את המדינה שלו ולעשות בשבילה הכול".

 

ספרו "שלך סנדרו" זכה בפרס ספיר לשנת 2008 ונבחר לספר השנה של קוראי ynet לשנת 2007. במשך שנים הוא כתב טורים ב-ynet.

 

מורן אזולאי השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים