שתף קטע נבחר

5 דברים שחשבתם שמסרטנים - אבל הם לא

סלולרי, ממתיקים מלאכותיים, ומוצרי קוסמטיקה הם חלק מחיי היום יום שלנו, אולם בשנים האחרונות מסתובבות שמועות בדבר סכנת הסרטן מהם. מסתבר שאין כל הוכחה מדעית משמעותית לקשר ישיר בין השימוש בהם לבין סרטן. הנה החומרים הבטוחים

אמרו שהם מסרטנים? אז אמרו: בשנים האחרונות נפוצו שמועות ופרסומים רבים בדבר סכנת הסרטן של מוצרים רבים שאנו משתמשים בהם יום יום. אבל בדיקה מעמיקה מראה כי בניגוד לדיווחים, עולם המדע לא הצליח להוכיח כי קיים קשר ישיר בינם לבין סרטן, וכי הם בטוחים לשימוש, עד שלא יוכח אחרת.

 

הנה חמישה דברים, שהייתם בטוחים שהם יעוררו אצלכם גידולים סרטניים, והאמת:

 

1. טלפון סלולרי

סמרטפון. לא נמצאה ההוכחה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
סמרטפון. לא נמצאה ההוכחה(צילום: Shutterstock)

 

מחקרים רבים פורסמו בנושא ברחבי העולם וגם בישראל. השימוש הגובר בסלולרי, העלה את החששות שהאותות המשתחררים מהמכשיר הצמוד אלינו כל היום, עלולים לגרום לסרטן. חלק מהמחקרים טענו כי הסלולרי מגביר את הסיכון לגידולים מוחיים תוך עשור של שימוש. אלא שאף מחקר שבוצע, לא הצליח להוכיח ישירות קשר בין סרטן, לבין שימוש בסלולרי. חלק מהמחקרים הראו עלייה מסוימת במקרי סרטן מסוימים, אולם קשר ישיר בין השניים לא נמצא, מאז שנות התשעים בהם הופיע הסלולרי עד היום. בהתחשב בכך שעל כל 100 איש ברחבי העולם, 96 הם בעלי טלפונים סלולריים, מזל כך הדבר.

 

אחד המחקרים הנרחבים בנושא שנערך בדנמרק (ראו מסגרת) שבדק למעלה מ-350 אלף איש במשך 18 שנים, מצא כי הטלפון הסלולרי אינו מעלה את הסיכון ללקות באף סוג של סרטן.

 

על פי האגודה האמריקנית לסרטן, הגלים המשתחררים מהסלולריים נופלים על הספקטרום שבין אנרגיה אלקטרומגנטית, לגלי רדיו FM למיקרוגל. הם סוג של קרינה לא מייננת, שפירושה: "אין להם מספיק אנרגיה כדי לגרום לסרטן באמצעות פגיעה ישירה בחומר התורשתי DNA".

 

אם הקרינה הסלולרית אכן היתה מסרטנת, המחקרים היו מראים "תגובה תלויית מינון" שבה ככל שהשימוש בסלולרי היה תדיר יותר, כך היה עולה הסיכון בהתאם לגידולים סרטניים, או גידולים בצד אחד של הראש שאליו אנו מקרבים את הסלולרי. עם זאת, אף לא מחקר אחד הצליח להוכיח קשר כזה חד משמעי.

 

2. ממתיקים מלאכותיים

 

ממתיקים. לא בריאים, אך לא מסרטנים (צילום: index open) (צילום: index open)
ממתיקים. לא בריאים, אך לא מסרטנים(צילום: index open)

 

כותב שורות אלו מכור לסוכרזית, ואכן – אין מי שאינו צופה בי מפזר שלוש שקיות של הממתיק המלאכותי על פני כוס קפה, ורוטן בי: "זה יעשה לך סרטן!". ובכן – לא, ממש לא. ממתיקים מלאכותיים מכילים סכרין, אספרטיים וסוקרלוס שעלולים לגרום לעליה בלחץ הדם, בשומנים ואפילו בכולסטרול הרע. וכך עלולים להגביר את הסיכון לסוכרת ומחלות לב וכלי דם. אבל הם לא מגבירים את הסיכון לסרטן.

 

הרעיון שממתיקים מלאכותיים גורמים לסרטן הגיע בשנות השבעים ממחקר שמצא שסכרין גורם להפתחותו של סרטן שלפוחית השתן בחולדות מעבדה. עם זאת, התוצאות הללו לא נראו במחקרים נוספים. מאות מחקרים שכללו שימוש בממתיקים מלאכותיים, לא הראו כל קשר בין מחלת הסרטן לבין השימוש בהם.

 

3. סתימות בשן

 

סתימות. בטוחות לשימוש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סתימות. בטוחות לשימוש(צילום: shutterstock)

 

במקרה שלא ידעתם, הסתימות שהשיניים שלכם מלאים בהן עלולות להכיל גם מתכות כמו עופרת, כסף ונחושת. בניגוד לשמועות, הסתימות המוכרות יותר בשם "אמלגאם" בטוחות לחלוטין, ואין קשר בינם לבין סיכון לסרטן. יותר מכך, הכספית המשמשת למילויים שונה מהכספית מתיל-כספית שידועה כגורמת לבעיות בריאותיות.

 

4. דאודורנט

דאודורנט. אינו מכיל פרבן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דאודורנט. אינו מכיל פרבן(צילום: shutterstock)

 

אם אי פעם הצצתם ברשימת המרכיבים בדאודורנט שלכם, לבטח תהיתם כיצד חומרים אקטיביים כמו אלומיניום משפיעים על הבריאות שלכם, מעבר לתפקיד שלהם לחסום את בלוטות הזיעה. אבל חלק מהנשים כן שמו לב, ודאגו במיוחד, שכן בית השחי מאוד קרוב לחזה, והקשר האסוציאטיבי צץ מיד.

 

ואז החל לצוץ גל שמועות באינטרנט, לפיו האלומיניום גורם להשפעה דמויית אסטרוגן, המאיצה תאי סרטן שד לגדול. עם זאת, אף מחקר מדעי לא הצליח להוכיח שיש קשר כלשהו בין שימוש בדואודורנטים לבין סרטן.

 

באשר למרכיב נוסף בדואודורנטים הנקרא פרבן המשמש כחומר שימור, מחקרים הראו כי ישנן רמות גבוהות שלו ברקמת סרטן שד. אולם המחקרים לא הצליחו להוכיח שהפרבן הזה מגיע מהדואודורנט. וממילא, הדאודורנטים של היום כלל לא מכילים פרבנים.

 

5. צבע לשיער

צבע לשיער. לא נמצא קשר (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
צבע לשיער. לא נמצא קשר(צילום: Index Open)

 

הם אולי יגרמו לכם להיראות צעירים יותר, אבל הם עתירי כימיקלים. לכן לא מפתיע שגל השמועות בדבר סכנת הסרטן תפס גם את צבעי השיער. מחקרים שבדקו כיצד הכימיקלים המצויים בצבעי שיער עלולים להשפיע על סרטני דם כמו לוקמיה או לימפומה, לא הראו סיכון לסרטן. מחקרים אחרים לא מצאו קשר גם לסוגי סרטן אחרים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מותר לדבר בטלפון הסלולרי מבלי לחשוש מסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים