שתף קטע נבחר

סערה בפרלמנט ביפן: אושר להילחם לצד ארה"ב

כמעט 70 שנה הייתה יפן מחויבת לחוקה פציפיסטית, הלילה התחולל בבית התחתון שינוי היסטורי: יפן תוכל לשלוח חיילים למשימות מעבר לים. האופוזיציה: ניגרר למלחמות של האמריקנים. 56% מהיפנים מתנגדים

הסערה בפרלמנט היפני הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הסערה בפרלמנט היפני הבוקר(צילום: AFP)

הבית התחתון של הפרלמנט היפני אישר לפנות בוקר (יום ד') שינוי דרמטי במדיניות ההגנה של יפן: מעתה, לראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, תוכל יפן לשלוח חיילים למשימות לוחמה מעבר לים. ראש הממשלה שינזו אבה הסביר כי הגישה החדשה, שבת בריתה של יפן ארה"ב בירכה עליה, חיונית להתמודדות עם אתגרים חדשים כמו אלה שמתעוררים מכיוונה של סין.

 

עדכונים מרחבי הגלובוס ישר לפיד בדף הפייסבוק של חדשות בעולם

 

עוד חדשות בעולם :

 

מתנגדי המהלך טוענים כי השינוי מפר את החוקה הפציפיסטית של יפן, ועלול לגרור את יפן לסכסוכים ומלחמות שבהם מובילה ארה"ב כוחות זרים ברחבי העולם. מחוקקים מהקואליציה אישרו את הצעת החוק אחר דיון סוער שבמהלכו האשימו חברי פרלמנט מהאופוזיציה את ראש הממשלה אבה ב"מעשים פוליטיים בלתי נסלחים".

 

הצעת החוק צפויה לזכות עוד השבוע לאישור הבית התחתון המלא, שם יש לקואליציה יתרון גדול, ולאחר מכן היא תועבר לאישור הבית העליון. כעת מתמודד שינזו אבה עם האתגר הגדול ביותר שלו מאז שהתמנה לראש הממשלה בדצמבר 2012, תוך שהוא מבטיח להחיות את כלכלת יפן ולחזק את יכולות ההגנה שלה.

ראש הממשלה אבה. פיחות במעמדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה אבה. פיחות במעמדו(צילום: AFP)

האהדה הציבורית לאבה פחתה משמעותית לאחרונה על רקע חששם של היפנים מהתוכנית לנטוש את האיסור על "הגנה עצמית קולקטיבית" - היציאה להגנתה של מדינה ידידה הנמצאת תחת ההתקפה. עם זאת, לפי סקר שפרסם השבוע העיתון "אסהי", 42% מהיפנים אינם מרוצים כעת מתפקודו ו-39% ממשיכים לתמוך בו. 56% מהיפנים מתנגדים לשינוי המדובר במדיניות ההגנה היפנית.

 

"גורמים ותיקים במערכת הפוליטית מתחילים לחזות שכמו סבו נובוסוקה קישי, הוא אולי ישיג את מטרתו אבל אז ייאלץ להתפטר", הסביר הפרשן הפוליטי העצמאי מינורו מוריטה. קישי, ראש ממשלת יפן בשנים 1960-1957, התפטר היום לפני 55 שנה, ב-15 ביולי 1960, בשל הזעם הציבורי אחר שקידם בפרלמנט הסכם ביטחוני מתוקן בין ארה"ב ליפן. פרשנים אחרים מעריכים שלמרות הקשיים, אבה ישרוד את המשבר.

 

חוקת יפן הפציפיסטית נוסחה בשנת 1947 בהנחיית ארה"ב לאחר מלחמת העולם השנייה. בחוקה נכתב כי היפנים "לעולם יוותרו על מלחמה כזכות ריבונית של

המדינה". סעיף זה נוסף למנוע שידור חוזר של פלישה יפנית וכיבוש ברוטלי בחלקים נרחבים באסיה. העמדה האמריקנית כלפי יפן השתנתה במהירות עם פרוץ מלחמת קוריאה בשנות החמישים של המאה הקודמת. ארה"ב החלה לראות ביפן בעלת בריתה בזמן המלחמה הקרה ולחצה על האויבת לשעבר להתחמש מחדש. כיום, בשעה שצבא ארה"ב לחוץ מבחינה כלכלית, ממשלו של ברק אובמה תומך בכל צעד שתעשה יפן כדי למלא תפקיד גדול יותר בביטחון האזור. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האופוזיציה: "מעשים פוליטיים בלתי נסלחים"
צילום: AFP
מומלצים