שתף קטע נבחר

צילום: AP, AFP, אלכס קולמויסקי

סעודיה מזהירה את איראן: ערעור האזור יוביל לתגובות נחרצות

כמו בירושלים, גם בריאד שהובילה את הקו הנצי ביותר כלפי משטר האייתוללות, חוששים לנוכח הסכם הגרעין: "אנחנו ואתם נהיה המפסידים הגדולים", אמר אזרח סעודי ל-ynet. מנגד, באיחוד האמירויות בירכו על "הזדמנות לפתוח דף חדש". במצרים מקווים לפירוז נשק להשמדה המונית

חשש, חשדנות, אכזבה ואיומים: כמעט חצי יממה אחרי שהמעצמות ואיראן חתמו בווינה על הסכם הגרעין, מתפרסמת הערב (יום ג') התגובה הרשמית של סעודיה. גורם רשמי בריאד שלח בתגובה מסר של אזהרה לטהרן ואמר כי "בצל ההסכם, על איראן לנצל את משאביה למען פיתוח פנימי ושיפור המצב של העם האיראני במקום להשתמש בהם כדי לעורר אי סדרים באזור, מה שייתקל בתגובות נחרצות מצד מדינות האזור".

 

בדברים שאמר הגורם לסוכנות הידיעות הרשמית הסעודית צוין עוד כי "הממלכה תמיד הייתה בעד החשיבות של הימצאות הסכם ביחס לגרעין האיראני, שיבטיח כי איראן לא תשיג נשק גרעיני בשום אופן ושיכלול באותו זמן מנגנון פיקוח מוגדר ונוקשה לכל האתרים, כולל האתרים הצבאיים, לצעד מנגנון להחזרת הסנקציות באופן מהיר ואפקטיבי אם איראן תפר את הסיכומים".

 

בנימה פייסנית יותר אמר הגורם כי "הממלכה מצפה לבנות יחסים טובים יותר עם איראן בכל התחומים, שמבוססים על שכנות טובה ואי התערבות בעניינים של אחרים".

 

ברחבי הממלכה נשמעו מאז הבוקר קולות של דאגה - ממש כמו בישראל. "זה יום שמח אם ההסכם אכן ירסן את תוכנית הגרעין האיראנית ולא ייתן למדינה להגיע לפצצה גרעינית ולסכן את האזור", אמר גורם סעודי רשמי לסוכנות הידיעות רויטרס. "זה ייחשב להסכם רע אם הוא יאפשר לאיראן להביא להרס באזור".

 

מבין מדינות האזור, סעודיה נחשבת כמובילה בשנים האחרונות ובעיקר בחודשים האחרונים את הקו הנצי ביותר כלפי משטר האייתוללות כשברקע תוכנית הגרעין של איראן וההתערבות שלה במדינות האזור כמו סוריה, לבנון, עיראק ותימן.

 


 

לצד התניות מסוימות, סעודיה בירכה במישור הרשמי את הצדדים על ההידברות ביניהם, מתוך מטרה למנוע את התגרענות איראן בדרכים דיפלומטיות. אולם בדומה לישראל גם היא חוששת

 מהכוונות של טהרן.

 

היחסים כיום בין סעודיה לאיראן נמצאים בשפל בייחוד לאחר המבצע הסעודי בתימן נגד החות'ים שנתמכים על ידי איראן. לאחר החתימה על הסכם הביניים זימן נשיא ארצות הברית ברק אובמה לקמפ דיוויד את מנהיגי מדינות המפרץ כדי להרגיע אותם ביחס להסכם, כינוס שממנו נעדר באופן לא מוסבר מלך סעודיה החדש, סלמאן, שנוקט קו חריף יותר מקודמו ביחס לאיראן, ומעוניין להקים קואליציה סונית נרחבת נגד ההתפשטות האיראנית באזור.

שושביני ההסכם בווינה. הסעודים מודאגים (צילום: AP) (צילום: AP)
שושביני ההסכם בווינה. הסעודים מודאגים(צילום: AP)



בשיחה עם ynet הביע אזרח סעודי את החשש במדינות המפרץ הסוניות מהסכם הגרעין ההיסטורי. "אני מתפלל לאללה שזה לא יקרה", אמר האיש. "ישראל וסעודיה יהיו המפסידות הגדולות.

כל האנשים נגד העסקה הזאת, הסברה היא שאיראן קיבלה פרס. אובמה היה נחוש להשיג את ההסכם בכל מחיר והוא רצה שזה יקרה לפני סיום הקדנציה שלו".

 

האזרח הסעודי אמר עוד כי "הבעיה היא שההסכם הזה נעשה על חשבון בעלות הברית המסורתיות של ארצות הברית, שהן סעודיה וישראל. ברור שההסכם יצית מרוץ חימוש גרעיני באזור. כאזרח סעודי אני חש אכזבה גדולה".

 

גורם סעודי, שהתראיין לרשת CNN האמריקנית, הביע אף הוא הסתייגות מההסכם. לדבריו, "ממשל אובמה עשה טעות היסטורית עצומה, שתשאיר עול גדול עבור הממשל הבא מבחינת הטיפול בטעות ותיקונה. ההסכם יביא לעוד עוינות בגלל הדרך שבה הוא הושג".

 

הראשונה בקרב מדינות המפרץ שהגיבה רשמית להסכם היא איחוד האמירויות. הנשיא ושני בכירים נוספים שלחו איגרת ברכה לנשיא איראן חסן רוחאני, והביעו תקווה שההסכם יסייע לחזק את הביטחון והיציבות באזור. "ההסכם מהווה הזדמנות לפתוח דף חדש ביחסים האזוריים", נאמר בהודעה.

 

במצרים בחרו לשמור נכון לעכשיו על עמימות בהתייחס להסכם. משרד החוץ בקהיר מסר בתגובה: "אנו שוקדים על פרטי ההסכם ומקווים שהוא כולל ומושלם ושהוא ימנע מרוץ חימוש במזרח התיכון ויפרז אותו לחלוטין מנשק להשמדה המונית ובין השאר נשק גרעיני, ושהוא יביא ליציבות וביטחון באזור".

 

"ההסכם הזה מעמיד למבחן את האמינות של איראן", אמר חבר מועצת השורא לשעבר בסעודיה מוחמד עבדאללה אל זלפה, שהסביר בראיון מהממלכה לרשת סקיי ניוז בשפה הערבית כי "ידוע שאיראן באופן מסורתי לא משתפת פעולה עם הקהילה הבינלאומית ויש לה אג'נדות פרטיות. זהו הישג לעם האיראני שמשטרו הוליך אותו שולל במשך שנים".

 

לגבי העמדה הסעודית הוא ציין: "העמדה שלנו ידועה. אנחנו רוצים שאיראן תהיה מדינה שכנה שאינה מתערבת בעניינים של מדינות האזור האחרות". במקביל הוא ציין כי בדומה לאיראן, גם למדינות ערב ולסעודיה יש זכות להפיק תועלת מתוכנית גרעין למטרות אזרחיות, בתנאי שלא נעשה בכך שימוש נגד עמים אחרים.

 

הפרשן הסעודי הבכיר ג'מאל ח'אשקג'י היה חריף הרבה יותר וכתב בטוויטר שלו: "לולא המדיניות התוקפנית של איראן, ההסכם היה מצריך שסעודיה תברך עליו, אבל המציאות כופה עליה להתנגד לו ולהפעיל לחץ בינלאומי נגד כל פרטיו ואדרבא לחבל בו אם ניתן".

 

"היד של איראן עדיין מתפשטת באזור" 

בראיון לרשת אל-ג'זירה התבטא ח'אשקג'י בחריפות נגד הממשל האמריקני: "ההסכם הזה לא מפיג את החששות בשום אופן". הוא אף טען כי יש לבחון מחדש את מה שהוסכם בין הממשל האמריקני למדינות המפרץ בפסגת קמפ דיוויד: "היד של איראן עדיין מתפשטת באזור והנושא לא טופל בכלל בווינה. המדיניות התוקפנית של איראן עדיין כאן ולכן יש יותר מסיבה אחת לדאגה".

 

סווסאן א-שאער, עיתונאית מבחריין, הצטרפה לקו הפסימי. "מה שמעניין אותנו באזור הוא היחסים בין מדינות המפרץ לסעודיה. אני לא סבורה שזה ישפיע לחיוב. לאיראן יש תוכנית התפשטות באזור שבמסגרתה היא תומכת בארגונים חמושים בעיראק, סוריה, לבנון וכו'. זה מה שמעניין אותנו. זה לא ישנה דבר

 ביחסים שלה באזור ובתוכנית ההתפשטות שלה. ההסכם נוגע ליחסים עם הקהילה הבינלאומית. ההסכם לא ישנה דבר מבחינת היחסים במפרץ".

 

מוחמד א-סבתי, חוקר לענייני מדיניות בריאד, הסביר: "לא מעניין אף מדינה אם לאיראן יש יכולת גרעינית, אלא מה היא תעשה איתה. מה שעומד על הפרק כיום היא מדוע ההסכם נחתם היום? האם המדיניות של איראן כלפי הטרור השתנתה? האם היא הפסיקה לתת חסות לטרור? המציאות אומרת אחרת וגם אובמה אמר זאת למנהיגי מדינות המפרץ בקמפ דיוויד". הוא גם הביע פסימיות בנוגע לכך שאיראן תיישם את ההסכם.

 

בערוצים ערביים שמזוהים יותר עם מדיניות המפרץ הסוניות גיששו את הדרך באפלה בניסיון להבין את משמעות ההסכם וכדי לשפוך מים צוננים על השמחה באיראן. מי שחשות כמובן פחות אכזבה לנוכח ההסכם הן תומכיה המסורתיות של הרפובליקה האיסלאמית באזור. את "תחושת הניצחון" ניתן היה לחוש גם בשידורים של הערוצים המזוהים עם חיזבאללה ועם המשטר הסורי, שעקבו מקרוב אחר המשא ומתן בווינה.

 

לצד התגובות הפסימיות היו גם מי שניסו להתייחס אליו בצורה יותר חיובית. "אני רואה בכלי התקשורת הערביים שיש חשש מההסכם", אמר בשיחה עם רשת סקיי בשפה הערבית, מוסטפא א-לבאד, מנהל מרכז "א-שרק" בקהיר, שאמר כי הוא חולק על כך: "למדינות ערב יש יכולות מבחינת משאבים כספיים ואנושיים שאין לאיראן. יש פה אתגר למדינות ערב מבחינת השמירה על האיזונים באזור. ההסכם הזה הוא לא סוף ההיסטוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
דאגה בסעודיה. המלך סלמאן
צילום: EPA
מומלצים