שתף קטע נבחר

המוצר ששינה את פני העולם: ההיסטוריה של המזגן

פעם קיררו את המזון בעזרת מים זורמים, אחר כך הגיע הקרח ואז נוצר המקרר, ממנו הצליחו ליצור, בדרך לא דרך ועם לא מעט אבידות בנפש, גם את מערכת המיזוג המרכזית והמזגן הנסתר שיש כיום. איך נראו החיים שלנו לפני המקרר, התנור והמזגן? בואו למסע בין חדשנות למצוינות

תארו לכם יום שנראה כך: אתם מתעוררים בבוקר, רוצים לשתות כוס קפה עם קצת חלב, בשביל זה אתם צריכים לוודא שמישהו חלב את הפרה או את העז, ויותר חשוב, לשאול באיזה שעה זה התרחש כדי שהחלב לא יהיה חמוץ. אחר כך אתם מחליטים שהגיע הזמן לעשות כביסה, אז אתם לוקחים את סל הכביסה, עוברים בבית ובודקים למי יש בגדים לניקוי, לוקחים חתיכת סבון ואת קרש הכביסה ויוצאים אל הנחל הקרוב. נשמע לכם מטורף?

 

בואו לבקר במתחם מעצבים מצוינות

 

ומה לגבי הגלידה שאתם כל כך אוהבים לנשנש כקינוח, מה הייתם עושים אם המקרר שלכם היה בעצם קופסה שיש בה קרח ששומר על קור, אבל לא לאורך זמן וללא אחידות - כי קרח נמס? והכלים שמתאספים בכיור אחרי הארוחה המשפחתית, זוכרים את הזמנים ההם שלא היה מדיח כלים והייתם צריכים לעמוד ולנקות כל צלחת וכוס בנפרד? לאורך השנים המציאו בני האדם המצאות שהפכו את החיים של כולנו להרבה יותר קלים, ואפילו היום, לא מפסיקים לחשוב על חידושים לאותן המצאות כדי לעשות את החיים שלנו אפילו עוד יותר קלים.

 

מי מזהה את המזגן? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי מזהה את המזגן?(צילום: shutterstock)

וואו, קר בפנים כל הזמן

זה אולי ישמע לכם טריוויאלי שבכל בית יש מקרר, אבל דעו לכם שלמקררים יש מקום של כבוד בשינוי התרבות העולמית. במהלך של 150 שנים שינתה טכנולוגיית המקררים את אורח החיים שלנו, הציעה שימור מזון, הביא אלינו אוכל ממדינות אחרות ורחוקות, שינתה את אופן החשיבה של האדם לגבי מזג האוויר ועונות השנה ואפילו האיצה תהליכים תעשייתיים.

 

המקרר יוצר תהליך של קירור חלל או חומר לטמפרטורה שהיא מתחת לטמפרטורה סביבתית. כדי להשיג זאת, התהליך הראשוני היה אידוי החום. בהמשך השתמשו בדחיסת אדים של אוויר קר יחד עם שימוש באמוניה כנוזל קירור. למרות שממציא השיטה, איכר ממרילנד בשם תומס מור, הציג לראשונה את המושג "המקרר" בסביבות שנת 1803, המכשיר שאנו מכירים כיום הופיע לראשונה במאה ה-20.

 

במשך מאות שנים אנשים קיררו מזון - בעיקר חלב וחמאה - במרתפים אפלוליים, אדניות חיצוניות ואפילו בתוך מי נהר או אגם ובארות – אגב, זה עובד עד היום, אם אתם יוצאים לפיקניק ורוצים משקה קר, השקיעו את הבקבוק במי הנחל (אל תשכחו לקשור אותו לענף שהזרם לא יסחף אותו) ותוך זמן קצר הנוזל בתוכו יתקרר. אבל השיטות הללו לא תרמו לטיב המזון שהתקלקל מהר, כל שכן טרם הפסטור, ומוות ממזון מקולקל בעונות החמות היה שכיח.

 

הקרח שמאחורי המקרר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקרח שמאחורי המקרר(צילום: shutterstock)
 

עם הזמן הוקמו בתי קרח שייצאו קרח למקומות שונים, אך נתקלו בבעיות של מוצר מתקלה – עד שהגיעו ליעד הקרח נמס. בעיה זו ואחרות, כמו קרח מזוהם בשל מים מזוהמים, דרבנו את האנשים למצוא פתרונות ואכן בשלב מסוים יוצרו מכונות קירור שהתבססו על תהליך האידוי והאמוניה. כך גילו שאין צורך להסתמך על עונות השנה כדי להשתמש במוצרים טריים, ומאוחר יותר, כשנתגלה כי ההקפאה אינה משנה את הטקסטורה של מוצר, וגם לא משנה ממש את הטעם שלו אלא מאפשרת לשמור עליו טרי לאורך זמן - החגיגות היו גדולות.

 

למעשה, המקרר שינה לחלוטין את ההיסטוריה התזונתית שלנו, וגם את היחסים בין מדינות בעקבות יחסי יבוא-יצוא שמאפשרים לכולנו לאכול מאכלים מרחבי העולם, איננו צריכים לדאוג שהמזון יתקלקל מהר ואנחנו לא צריכים לכתת רגליים לגלידריה בשביל גלידה קפואה וטעימה, פשוט לפתוח את המקרר.

 

כיום, המקררים מספיק חכמים כדי להודיע לנו בהודעה מתי יפוג תוקפו של המזון שקנינו, מה חסר לנו במקרר בשביל ארוחת הערב ואפילו ישתף פעולה עם מדיח הכלים, כשהמים מהמקרר יעברו סינון ויהפכו למים שישטפו את הכלים מארוחת הערב.

 

לגור במדבר ולהרגיש כמו באלסקה

חום יולי-אוגוסט הוא לא רק שיר אלא מצב נתון שמוכר לכל ישראלי בתור הגיהינום הפרטי של כולנו. הלחות שמביאה עמה זיעה שניגרת במורד הפנים, שורפת בעיניים ומגיעה לעוד כל מיני מקומות, הריחות ממנה, הבגדים הרטובים – בקיצור, סיוט. התרופה הטובה ביותר היא חדר ממוזג בטמפ' נעימה שמשכיחה מאיתנו את המדרכות הלוהטות בחוץ. אם תשאלו את סטאן קוקס, מחבר הספר "לאבד את קור הרוח: אמיתות לא נעימות על העולם הממוזג שלנו (ועוד דרכים לעבור את הקיץ)" (2010) (Losing Our Cool: Uncomfortable Truths About Our Air-conditioned World (and Finding New Ways to Get Through the Summer)), הוא יגיד לכם שהעולם היה נראה שונה לחלוטין אילולא המצאת המזגן.

 

אם תחשבו על זה, הרי שיש הרבה בדבריו - התפשטות האוכלוסייה באזורים חמים לא היתה אפשרית ללא מיזוג אוויר שיקל על התושבים. היום אנחנו גם יכולים למצוא חופי ים ממוזגים בארצות חמות, ואפילו מצב הרוח שלנו מושפע מהמזגן – עם יד על הלב, כמה אתם עצבניים כשחם לכם, וכמה אתם נרגעים כשהמזגן מתחיל לקרר? יתרה מזאת, קוקס מסביר שגם כמות האוכלוסיה ואפילו אחוזי ההצבעה לג'ורג' בוש הבן, בזמנו, הושפעו מהמזגן. למה? משום שכשחם לנו, אנחנו לא עושים סקס ואז כמות הילודה יורדת. המזגן שקרר את חדר השינה יוצר סביבה נעימה יותר וכך גם משנה את פני האוכלוסיה והכמות שלה - מה שמשפיע על כמות המצביעים, הכל חשבון פשוט.

 

היום לכולם יש מזגן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היום לכולם יש מזגן(צילום: shutterstock)
 

אז איך הכל התחיל? ובכן, וויליס קרייר הוא השם המוכר בתחום המצאת מיזוג האוויר, ובכללה המזגן. אבל היה זה המדען והממציא מייקל פאראדיי שגילה שדחיסה והפיכה של גז יכולה לקרר את האוויר, כשמאפשרים לאמוניה נוזלית להתאדות - בדומה להמצאת המקרר (אגב, אם תשאלו את סבא וסבתא שלכם, שחיו טרום עידן המזגן בכל חדר, הם יספרו לכם שפעם האמינו שהמקרר מצנן לא רק את האוכל שבתוכו אלא גם את סביבתו ולא מעט סבתות ישנו שנת צהריים ליד המקרר, אחרי שפרסו שמיכה על הרצפה במטבח).

 

בחזרה לפאראדיי, הוא רק גילה את העניין, והראשון ליישם אותו היה רופא בשם ג'ון גורי שיצר בשנת 1842 מכונה ליצירת אוויר קר בעזרת רוח שנשבה על דליי קרח. הוא אמנם רשם פטנט על זה, אבל לא מצא מממן לעניין. גורי, אגב, האשים את מלך הקרח, טיודור (מעידן המקררים) וטען שהוא משמיץ אותו ואת המצאתו ולכן היא לא מצליחה. כשגורי מת, נעלמה גם ההמצאה שלנו (ואם נחזור שוב לסבא וסבתא - הם יוכלו לספר לכם שאם תתלו סדינים רטובים בבית ביום חם, הרוח שתיכנס מהחלונות ותנשב על הסדינים הרטובים תקרר את הבית כמעט כמו מזגן).

 

בשנת 1902 יצר וויליס קרייר מערכת מיזוג אוויר עבור בית דפוס גדול בניו יורק וזו הצליחה להשיג טמפ' נמוכה וגם הורידה את רמת הלחות שסייעה לשמור על הנייר ועל איכות הדיו. בשלב מאוחר יותר, הגיע זמנן של מערכות המיזוג המודרניות, והראשונה הותקנה בבית החולים רויאל ויקטוריה שבצפון אירלנד בשנת 1915. הבעיה הגדולה היתה השימוש בגזים רעילים דוגמת אמוניה וכלורומתאן שלעיתים דלפו וגרמו לתאונות קטלניות.

 

זוכרים איך סחבו אותם פעם? (באדיבות אלקטרה) ()
זוכרים איך סחבו אותם פעם? (באדיבות אלקטרה)
 

המהנדס תומאס מידג'לי היה הראשון, בשנת 1928, לעשות שימוש בגז הפריאון שנמצא בטוח לשימוש עבור בני אדם, אבל פחות עבור הסביבה. כיום, משתמשים בתערובת גז הידועה בשם פיורון. המערכות הביתיות המוכרות לכולנו נכנסו לשימוש אישי בבתי אב רק בסוף שנות ה-40.

 

מאז נרשמו אינספור שינויים בתחום המזגנים, ישנם בתים המשתמשים במזגני חלון המתיישבים ממש על אדן החלון, כך שאין צורך לעשות חורים בקירות כמו במזגנים הישנים. בשלב מאוחר יותר, נכנסו מערכות המיזוג המיני מרכזי שמאפשרות להדליק מזגן ולקרר יחד את כל הבית. היום, אנחנו יכולים למצוא מזגנים שקטים שאינם "זוללי חשמל" בעלויות נמוכות מאד. יתרה מזאת, היום המזגנים כל כך חכמים שהם מסוגלים לדעת איפה חם יותר בתוך החדר ולמקד את שליחת האוויר הקר לאותו אזור. כמו כן, קיימים מזגנים נסתרים שמשתלבים בחדר מבלי לבלוט, יש כאלה שיש להם פעולות קירור מהירות - בקיצור, חם כבר לא יהיה לכם בתוך הבית.

 

מסביב לתנור השבט

מדורת השבט היתה מקום המפגש המשפחתי, שם אנשים התאספו בשביל ארוחת ערב, שם התחממו, ישנו וחלקו סיפורי מעשיות וגם את מה שעבר עליהם באותו יום. פעם ארוחת הערב היתה מתחממת מעל ללהבות האש של המדורה, מאוחר יותר התבשילים רתחו מעל לאש הביתית, ובעת העתיקה השתמשו בתנורים שחוממו בעזרת בולי עץ בוערים שאפשרו אפייה, ממש כמו שנהוג בכל מיני פיצריות בימינו אנו.

 

במאה ה-18 תנורי הברזל הענקיים היו ה-דבר, והם אפשרו חימום של כמה דברים יחד, ובגלל גודלם חיממו היטב גם את האזור בו עמדו. הבעיה היתה שהם היו גדולים מדי לבתים פרטיים.

 

על פי מוזיאון הגז הבריטי השימוש המתועד הראשון של גז לבישול היה של מורביאני בשם זאקאוס ווינזלר (Zachaus Winzler) בשנת 1802. אבל זה לקח עוד שלושה עשורים עד לייצור מסחרי של תנורי גז לבישול. אלו תוכננו על ידי האנגלי ג'יימס שארפ. התנורים הפכו לפופולריים בסוף המאה, בעיקר משום שהיה קל לווסת את החום והם דרשו תחזוקה נמוכה יותר מתנורי עץ או פחם.

 

מאוחר יותר, בסביבות 1892, כשהחשמל הפך למוצר ביתי, הגיעו גם תנורים המופעלים על חשמל והפכו לחלק בלתי נפרד מחיינו. המודל הראשוני יוצר על ידי תומאס אהרן, בעל חברה לייצור חשמל מקנדה, שהשתמש באמצעי שיווק מבריק כשהציג את התנור ואת יכולותיו על ידי בישול ארוחה מלאה בתנור והצגתה והגשתה לקהל שהגיע למקום התצוגה.

 

גם מחמם את הסירים, גם מחמם את הבית וגם מהווה סכנה - התנור של פעם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם מחמם את הסירים, גם מחמם את הבית וגם מהווה סכנה - התנור של פעם(צילום: shutterstock)
 

בשנת 1946 מהנדס בשם פרסי לברון ספנסר (Percy LeBaron Spencer) מחברת ריית'און, ערך ניסויים בתחום קרינת מיקרוגל והבין שזה יכול לבשל אוכל מהר יותר מהתנור הביתי. שמונה שנים לאחר מכן, החברה ייצרה תנור המיקרוגל המסחרי הראשון שלה. לקח עשור של עלויות גבוהות וחשש מהקרינה עד שהמיקרוגל הפך למוצר שיש היום כמעט בכל בית.

 

התנורים של היום יכולים לבשל לכם את הארוחה בצורה המושלמת ביותר, כל מה שצריך זה להגיד לתנור מה אתם מתכננים לבשל וזהו. קיימים תנורים חכמים שמתנקים לבד, בטווח זמן קצר יותר ממה שהיה פעם, וגם לא משאירים בלגן אחריהם. השימוש בטכנולוגיית אינפרה אדום מקצר את זמן הבישול ב-20% ומאחר והתנור יודע, לפי המידע שהזנתם, איך אתם אוהבים את הסלמון שלכם, הוא יבשל אותו לכדי שלמות מבלי שתצטרכו לפתוח את התנור כמה וכמה פעמים – ולבזבז אנרגיה - כדי לבדוק מה מצבו של הדג. תוכלו גם למצוא תנורים המצוידים במגירות החימום בתנור המאפשרות שמירה על אוכל חם ופריך, בזמן שמנות אחרות מתבשלות. הסנכרון בין המגירה לתנור מאפשר שימור החום כך שכולם יכולים ליהנות ממזון שכאילו זה עתה בושל.

 

כמו שניתן לראות, האדם ממציא לעצמו המצאות כדי להפוך את חייו לנוחים יותר. אך לא רק החדשנות מובילה לייצור מוצרים מתוחכמים, אלא גם הרצון להיות מצוינים בתחום, וכיום יותר ויותר מוצרים מתחשבים לא רק באדם, אלא גם בסביבה בצורה המיטבית ביותר.

 

איך מבטאים חדשנות ומצוינות בתמונה אחת? אלקטרה חוגגת 70 שנות עשייה ומצוינות ומזמינה אתכם לקחת חלק בעיצוב בול לכבוד המאורע . עבור החברה הערכים המרכזיים שמייצגים מצוינות הם: מובילות, חדשנות, מקצועיות, איכות מוצר ושירות. שלחו אלינו צילום/ איור/ ציור וספרו לנו, דרך העיצובים שלכם, מהי מצוינות עבורכם ואולי תזכו בפרס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה זמן החזיק החלב במקרר של פעם?
צילום: shutterstock
מומלצים