שתף קטע נבחר

מחיר הנפט - חשש מקריסת חברות האנרגיה

חברות הנפט מתחילות להבין כי מחיר הנפש שנמצא בירידה כבר ארבעה שבועות ברציפות לא יעלה בקרוב, והן נכנסות למגננה. הבנקים כבר החלו לסגור את הברזים לאחר שנרשם פיגור בתשלומי הלוואות של כחצי מיליארד דולר. האם מתפתח משבר אשראי בחברות האנרגיה העצמאיות? סקירה

תעשיית פצלי השמן בארה"ב צפויה להיתקל בקשיי מימון. זאת על רקע מחירי הנפט הנמוכים אשר מקטינים את נכונות הבנקים להעניק הלוואות וקווי אשראי נוספים לחברות האנרגיה. שוק האג"ח אף הוא למעשה לא קיים עבור חברות האנרגיה, העלייה האחרונה בתשואות האג"ח הממשלתי ופתיחת המרווחים באגרות החוב במיוחד בסקטור האנרגיה, הופכים את שוק האג"ח ללא רלוונטי עבורן במחצית השנייה של השנה.

 

לסקירות האחרונות של אוהד חיים

האם איראן תציף את אירופה בנפט זול?

כמו הנפט: גם מחיר הגז הטבעי בירידה

 

כיום הלחץ על חברות האנרגיה הוא להקטין את החוב, באמצעות שיפור תזרים המזומנים החופשי. זאת ע"י הקטנת השקעות הוניות, או לחלופין גיוס כסף באמצעות הנפקת מניות. הבנקים בדרך כלל בוחנים את מצב האשראי של החברות פעמיים בשנה, באפריל ובאוקטובר.

הבנקים בוחנים את השלב הבא של תזרים המזומנים של החברות כאשר למעשה הגידורים שקיבעו לחברות מחיר נפט סביב ה-90 דולר לחבית מסתיימים. נקודה נוספת בעייתית בחברות האנרגיה היא ירידה בערך הרזרבות המשמשות כעירבון להלוואות שנטלו. חישוב הרזרבות מבוסס על מחיר חבית נפט ממוצע לתקופה. במחירי הנפט הנוכחיים, הירידה בשווי הרזרבות הפחיתה משמעותית את האפשרות לקבל מימון. אך החברות ניצלו את שוקי החוב והמניות כדי לסגור חלק מהפער שנוצר בתזרים המזומנים, וכנראה גם להיערך לבאות.

 

>>>רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו

 

המעניין הוא השימוש בהנפקת הון (דילול בעלי מניות קיימים) שהגיע לשיא במהלך 2015, וכנראה צפוי לגדול. בדו"חות של WFC שפורסמו באמצע החודש ציין הבנק כי נרשם פיגור בתשלומים בהיקף של 416 מיליון דולר בהלוואות הקשורות לאנרגיה.

 

על פי ה-Capital Economics אשר בחן את המאזן והאיתנות הפיננסית של 62 חברות האנרגיה הגדולות להן חשיפה משמעותית לפעילות ההפקה מפצלי שמן, עולה כי מרבית החברות מאופיינות במינוף גבוה, ועלולות להיכנס לסחרור שלילי במידה ומחירי האנרגיה ימשיכו לרדת.

 

מחיר הנפט לא מפסיק לרדת

בימים האחרונים נסחר הנפט בירידות מחירים חדות בהשפעת נתוני מאקרו חלשים בסין. פרסום הנתונים על העלייה במספר האסדות לקידוח תרם אף הוא למגמה השלילית. בסיכום של שבעת הימים האחרונים נרשמה ירידה של 7%. זהו השבוע הרביעי ברציפות בו נרשמת ירידה במחיר הנפט. חבית נפט מסוג WTI (חבית נפט הנסחרת בבורסת הסחורות של ניו יורק) נסחרת במחיר 47.43 דולר וחבית נפט מסוג ברנט (חבית נפט הנסחרת בבורסת הסחורות של לונדון) נסחרת במחיר 53.48 דולר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על עלייה מפתיעה במלאים של 2.4 מיליון חביות נפט, לעומת צפי לירידה של 1.4 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה (מסוף אחסון הנפט הגדול ביותר בארה"ב) רשם עלייה של 813 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 1.72 מיליון חביות לעומת צפי לעליה מתונה יותר של 1 מיליון חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה של 0.2%, לעומת צפי לירידה של 0.09%.

 

האם מתפתח משבר אשראי בחברות האנרגיה העצמאיות?

כפי שציינו בסקירות קודמות, לחברות המפיקות נפט וגז טבעי מפצלי שמן ישנה גמישות תפעולית גבוהה ביחס לחברות האנרגיה המפיקות ממאגרים מסורתיים, ולהן יכולת התאמה של ההוצאות ההוניות גבוהה יותר. ברבעון הראשון, ההוצאות ההוניות המצרפיות ירדו בכ- 6 מיליארד דולר. התעשייה הצעירה מעוניינת להראות כי היא מסוגלת להסתדר בזכות עצמה, והחברות פועלות לשמור על המאזנים. כאמור, שמירה על תזרים מזומנים חיובי תהפוך בתקופה הקרובה למאתגרת יותר כשברקע פקיעה של גידורים. בין 2016 ל-2018 חברות האנרגיה העצמאיות צריכות לפדות 66 מיליארד דולר.

 

עם הירידה בשווי המאגרים והירידה ברצון הבנקים למחזר הלוואות לחברות בסקטור, הקושי הופך למשמעותי יותר. היצירתיות התפעולית והטכנולוגית של חברות האנרגיה, בהפקת הנפט באזורים הקשים להפקה, נדרשת כעת גם באספקט הפיננסי. חברות האנרגיה לא היססו להשתמש בעיקר בחוב כדי לממן את הגידול החד בתפוקה בשנים האחרונות, שהגיע לשיא של 9.6 מיליון חביות נפט ביום.

 

האתגר לשרת את החוב כעת ולפרוע את ההלוואות אינו פשוט, והירידה בשווי המאגרים והמניות הופכת את גיוס המזומנים לקשה במיוחד. אך חשוב לציין כי חברות האנרגיה האמריקאיות הגדולות יותר כמו Conophilips , Occidnetal, שלהן מאגרי נפט הנמצאים במקומות היחסית זולים להפקה, ממשיכות להשקיע בפיתוחם.

 

לסיכום, לא רק תעשיית הנפט האמריקאית נדרשת להתמודד עם קשיים, אלא תעשיית הנפט המסורתית בכללותה. אך תעשיית הנפט האמריקאית מושכת את תשומת לב המשקיעים במיוחד, כיוון שלראשונה היא מפיקה נפט בסביבת מחירים נמוכה עם מומנטום שלילי. סיבה נוספת היא מלחמת נתח שוק בינה לבין אופ"ק בראשות ערב הסעודית, כאשר השוק מנסה להעריך מי הראשון למצמץ ולהפחית את התפוקה.

 

הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים