שתף קטע נבחר

כמו הנפט: גם מחיר הגז הטבעי בירידה

מחיר הגז הטבעי צנח בשנים האחרונות בעשרות אחוזים. באנגליה ירד מחירו ב-30%, יפן בקירוב ל-40% ובארה"ב צניחה של 50%. אוסטרליה המשופעת בגז תהיה הראשונה להיפגע, כאשר גם רוסיה מעכבת שיתופי פעולה עם התורכים בגלל המחיר הנמוך. האם ההשקעות בפיתוח שדות גז בסכנה?

הטרגדיה היוונית, אי הודאות בסין והנושא האיראני משפיעים על מחירי הנפט. הנפט מסוג WTI (סוג הנפט הנסחר בבורסת הסחורות של ניו יורק) צנח השבוע ב-7.7% לרמה של 52.5 דולר לחבית - שפל של שלושה חודשים. הנפט מסוג ברנט מסוג ברנט (סוג הנפט הנסחר בבורסת לונדון) ירד ב-6.3% וננעל על 56.5 דולר לחבית.

 

עוד בשוק ההון

בגלל יוון: מחיר הנפט בשפל של 3 חודשים

האירופאים משוועים לנפט האמריקאי

 

לראשונה מאז דצמבר השנה עלה מספר אסדות הקידוח מה שהביא להצפה בכמויות הנפט. משרד האנרגיה האמריקאי דיווח השבוע על עלייה במלאים של 2.386 מיליון חביות נפט, לעומת צפי לירידה של 1.7 מיליון חביות נפט.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מלאי הנפט בקושינג אוקלהומה רשם עלייה מינורית של 123 אלף חביות נפט. במלאי התזקיקים והדלקים נרשמה ירידה של 1.4 מיליון חביות לעומת צפי לעליה של 1.5 מיליון חביות תזקיקים. בניצולת בתי הזיקוק נרשמה עלייה של 1%, לעומת צפי לעלייה של 0.22%.

 

בשונה מהנפט - מחירי הגז הטבעי משתנה ממדינה למדינה

מ-2010 רשם מחיר הנפט ירידה של כ-14%, כאשר הירידה במחירי הנפט, וההתייצבות סביב רמת המחירים הנוכחית משפיעות באופן טבעי על שאר הסחורות האחרות המהוות תחליף מסוים לנפט (מזוט), בעיקר בתחום הפקת החשמל.

 

כך ניתן לראות, כי הפחם שמשמש חלק מהתחנות ליצור חשמל נסחר בשפל של 7 השנים האחרונות. גם הגז הטבעי שהמסחר בו הוא מקומי ומתומחר בכל מדינה לפי הביקוש וההיצע המקומי רושם ירידות - כשהירידה באה לידי ביטוי גם במחירי פיתוח ייצוא הגז הטבעי הנוזלי (LNG).

 

עובדה זו הביאה לכך שבבריטניה נרשמה ירידת מחיר של 30%, ביפן הירידה הייתה אף חדה יותר, והגיעה ל-41%, ובארה"ב מחירי הגז הגיעו לשפל הנמוך ביותר עם צניחה של 50% בחמש השנים האחרונות. גרמניה לעומתן, היא המדינה היחידה בה ירידת מחירי הגז הטבעי הייתה זהה לירידה במחירי נפט.

 

חשוב לציין כי הירידה במחיר הגז הטבעי, משפיעה בעיקר על תחום פיתוח ייצוא הגז הטבעי הנוזלי (LNG) הנחשב לתחום המצריך השקעות הון אדירות. החשודה העיקרית להיפגע היא כמובן אוסטרליה, הידועה בתעשיית הגז הטבעי המפותחת שלה. אך עלולה גם להיות השפעה שלילית על תעשיית הגז הטבעי בארה"ב. בתקופה האחרונה התקבלו אישורים נוספים על בניית מסופי הנזלה בארה"ב בחוף המזרחי, ומחירי הגז הטבעי הנוזלי הנוכחיים מעלים סימני שאלה האם כדאי להמשיך ולהשקיע בפרויקטים אלו וכדאיותם הכלכלית.

 

כאן ניתן לראות את מחירי גז הנוזלי בעולם

 (מקור: www.ferc.gov) (מקור: www.ferc.gov)
(מקור: www.ferc.gov)

ארה"ב- עודף ההיצע הנוכחי בגז הטבעי ממשיך להשפיע על המחיר, כאשר המלאים ממשיכים לגדול. מזג האוויר הוא הפרמטר העיקרי המשפיע על מחיר הגז הטבעי בטווח הקצר וכאמור, מחיר הגז הטבעי בארה"ב הוא הנמוך בעולם המערבי ועומד על 2.828 דולר לכל יחידת חום (MCF).

 

אירופה- חלק מחוזי הנפט ביבשת, מוצמדים למחיר הנפט מסוג ברנט, דוגמת החוזה בין גזפרום (ענקית הגז והנפט הרוסית) ולגרמניה. התלות האירופאית בגז הטבעי הרוסי ידועה (30%) ומדינות אירופה עושות מאמצים להפחיתה. אחת הדרכים היא קביעת מחיר אחיד למדינות החברות בגוש, מה שעלול להוביל בטווח הקצר לעליית מחירים, אולם בטווח הארוך ליציבות.

 

רוסיה מצדה פונה למזרח, לסין בעיקר, אך בנוסף מעוניינת להגביר את ייצוא הגז הטבעי דרך טורקיה על חשבון אוקראינה. עלות החוזה החדש לאספקת גז טבעי דרך טורקיה מוערכת בכ-15 מיליארד דולר. חוזה זה היה אמור להיחתם במהלך השבועיים הקרובים, אך חתימתו נדחתה בהשפעת סביבת המחירים הנמוכה.

 

יפן מתחילה לשכוח את האסון הגרעיני בפוקושימה

מאז האסון בפוקושימה ב-2011, יפן הגבירה את הפקת החשמל באמצעות גז טבעי. התוצאה הייתה עלייה חדה במחיר פיתוח ייצוא הגז ה- LNG, כאשר יפן מייבאת את כל הגז הטבעי שלה.

אך 4 שנים חלפו מאז האסון וצמד המילים "כור גרעיני" כבר אינו בגדר טאבו. יפן מוכנה לחזור ולהפיק חשמל באמצעות כורים גרעיניים בתהליך שצפוי להיות איטי ומדוד והדבר יוריד מחדש את המחירים.

 

סין לעומתה ממשיכה להגביר את השימוש בגז הטבעי הנוזלי (LNG) כמקור להפקת חשמל במסגרת מלחמתה בזיהום האוויר. בנוסף, המדינה מתקשה נכון לעכשיו בהפקת פצלי השמן והגז הנמצאים ברשותה.

 

סביבת מחירי הגז הטבעי בעולם השתנתה מהותית מ-2010 ועד היום בעקבות גילויים חדשים והצטברות מלאים. מבחינת המשקיעים אין צפי לעליית מחירים בטווח הקצר בינוני.

 

הכותב הוא אנליסט מלאומי שוקי הון. רוצים לדעת עוד הנפט? כנסו לשדרת ההשקעות של לאומי שוקי הון

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אסדת קידוח גז
צילום: רויטרס
מומלצים