שתף קטע נבחר

6 עצות מועילות: הילד שמן? כך תעזרו לו לרזות

רוצים שהילד יצליח לרדת במשקל בצורה תקינה ולשמור על אורח חיים בריא לאורך זמן? זה תלוי בעיקר בכם. מומחית מסבירה בדיוק איך לעשות זאת ומה יגרום לשינוי הגדול

השמנה אינה מתבטאת רק באופן חזותי, יש לה היבט בריאותי, נפשי וחברתי. השמנה בילדות מגבירה את הסיכון להתפתחות מחלות בבגרות וגורמת להערכה עצמית נמוכה. אף שהטיפול בהשמנת ילדים מורכב, עדיף לעשות זאת מוקדם ככל האפשר.

 

קראו עוד על השמנת ילדים:

מחקר: עודף משקל בהריון? תינוקך בסכנת השמנה

נתונים חדשים: 1 מכל 3 ילדים בישראל - שמן

דו"ח: ישראל במקום 11 בעולם בעודף משקל בילדים

 

בשלושת העשורים האחרונים נראית בעולם המערבי עלייה בשכיחות ההשמנה הן במבוגרים והן בילדים. ככל הנראה בשל עלייה באיכות חיים ותזונה מגוונת, ומנגד, ירידה בפעילות הגופנית. גורמים נוספים להשמנה הינם: גנטיקה, תרבות וגורמים סביבתיים כגון אורח חיים, כמות השומן במזון, והתפקוד המשפחתי.

 

הסיכון של ילד שמן להיות מבוגר שמן הוא פי שישה עד שבעה יותר מאשר ילד רזה. הצלחת הטיפול בהשמנת ילדים תיטיב עם הילד בשלב מיידי, וגם עשויה להועיל לו בעתיד במניעת היותו מבוגר שמן. ככל שהשינוי יתחיל מוקדם יותר, והטמעת הרגלי תזונה בריאים תחל בגיל צעיר יותר, כך יהיה קל יותר להגיע להישגים.

 

הטיפול בהשמנת ילדים כולל שינוי תזונתי והתנהגותי, אך לא לילד בלבד. על מנת שטיפול כזה יצליח, יש לגייס את ההורים ואת המשפחה כולה לתהליך. חשוב לזכור כי לילדים או לבני הנוער אין את הכלים הדרושים לצלוח את התהליך הזה לבד. הם זקוקים לאמפתיה, תמיכה, הכוונה, הסעות לחוגי הספורט או לדיאטנית, ובעיקר לתחושה שהם לא לבד.

 

חשוב ביותר שההורה יהווה משאב, וימלא את חלקו בהגדרת אחריות ההורה והילד. ההורה והמשפחה מהווים מערכת תמיכה לילד. על ההורים לרכוש ידע והדרכה בנושא התזונה, ההשמנה והתהליך אותו הם עומדים לעבור.

 

לפניכם שש עצות שיאפשרו לכם להתמודד עם בעיית ההשמנה של ילדכם:

 

ארוחה משפחתית מהווה סביבה תומכת רגשית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ארוחה משפחתית מהווה סביבה תומכת רגשית(צילום: shutterstock)

 

1. קיימו ארוחות משפחתיות

ארוחה משפחתית, בה מתכנסים כל בני המשפחה, יכולה להוות סביבה תומכת בה משתפים וחולקים כל אחד את שעל ליבו. זוהי סביבה תומכת רגשית וגם תומכת בשמירה על משקל והתפתחות תקינה של הילדים.

 

ארוחה משפחתית לא צריכה להיות בהכרח ארוכה במיוחד בכדי שתהיה לה השפעה חיובית על משקל הילד, אלא יותר משמעותית רמת האינטראקציה במהלכה. חשוב לשמור על תקשורת חיובית עם הילד ופחות ביקורתית. את הארוחה ניתן גם לבשל יחד ולתת לילד להיות חלק פעיל מהכנתה וסידורה, כך ירגיש שייך ויענה לכך יותר בקלות.

 

 

מלאו את הבית בירקות ופירות וותרו על המתוקים והחטיפים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מלאו את הבית בירקות ופירות וותרו על המתוקים והחטיפים(צילום: shutterstock)

 

2. דאגו למזונות בריאים בסביבת הילד

הילדים אוכלים את מה שנמצא בבית - ומי האחראי על כך? ההורים. מלאו את הבית במגוון של ירקות ופירות, והפחיתו במאכלים עתירים בשומנים ורווים וסוכרים. ככלל, את הגיוון יש להציע מן המאכלים הבריאים יותר, ומאלה שפחות בריאים, יש לצמצם במגוון.

 

לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

תכננו ארוחות מאוזנות ובריאות תוך הקפדה על כך שהילד מקבל את כל הרכיבים התזונתיים החיוניים לו על מנת לא לפגוע בתהליך הגדילה. הציעו אותם בצורה מעוררת תיאבון, הציעו שוב ושוב - חשיפה חוזרת תגביר את היענות הילד. ילד בסופו של דבר לא ירצה להישאר רעב, ויאכל את מה שיש להורים להציע לו.

 

צאו לרכיבה משפחתית על האופניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צאו לרכיבה משפחתית על האופניים(צילום: shutterstock)

 

3. צרו הזדמנויות לפעילות גופנית

ילדים רבים הלוקים בהשמנה נוטים פחות לעסוק בפעילות גופנית. ישנו קשר ישיר בין מספר שעות הצפייה בטלוויזיה ובין שיעור ההשמנה, הן בשל אכילה מותנית מול הטלוויזיה והן בשל הישיבה הסטטית וחוסר הוצאת אנרגיה.

 

חשיבותה של הפעילות הגופנית עצומה. יש לה השפעה מצטברת המסייעת לירידה במשקל, היא תורמת לשינוי היחס בין אחוזי השומן לשרירים, משפרת את מצב הרוח ומגבירה את הביטחון העצמי של הילד. הדרך הטובה ביותר להגביר פעילות גופנית אצל ילדים ובני נוער היא לעודדם לעסוק בפעילות ממנה הם נהנים: רכיבה על אופניים, משחקי כדור, קורקינט, ריקוד, שחייה וכדומה.

 

תפקידו של ההורה כאן היא לזמן פעילות גופנית בבילויים משפחתיים כמו יציאה לטיולים רגליים, רכיבה על אופניים וכו'. רשמו את הילד לחוג התעמלות שהוא אוהב, הסיעו אותו אל הפעילות או לכו אליה יחד ברגל, עלו במדרגות במקום להשתמש במעלית והגבילו את זמן הצפייה בטלוויזיה ובמחשב.

 

כשהילדים רואים שההורים אוכלים ירקות ונהנים - גם הם יאכלו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כשהילדים רואים שההורים אוכלים ירקות ונהנים - גם הם יאכלו(צילום: shutterstock)
 

 

4. שמשו מודל לחיקוי בשביל הילד

כבר מגיל ינקות, ילדים הם החקיינים הגדולים ביותר של הוריהם וסביבתם. זהו חלק מתהליך הלמידה וההתפתחות. גם בגילאי ילדות והתבגרות ההורים מהווים עבור ילדיהם מודל לחיקוי - תפקיד חשוב ביותר בתהליך הירידה במשקל של ילדיכם.

 

כאשר אתם אוכלים ג'אנק פוד, אוכלים בעמידה או מול הטלוויזיה או אינכם לוקחים חלק בפעילות ספורטיבית, זו התמונה שמצטיירת לילדכם ואותה הוא מחקה.

כמו כן, לגישות ולהתנהגויות של ההורים יש השפעה על הרגלי האכילה ועל דימוי הגוף של הילדים. בנוסף, הורים יכולים להגביר את הסיכויים שהילד יטעם משהו חדש בכך שיהוו דוגמה ויאכלו בעצמם מהאוכל.

 

ייעוץ מקצועי יתרום לשינוי מאוזן שיישמר לאורך זמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ייעוץ מקצועי יתרום לשינוי מאוזן שיישמר לאורך זמן(צילום: shutterstock)

 

5. קחו את הילד לדיאטנית או לטיפול קבוצתי

השינוי התזונתי אינו פשוט וכרוך בשינוי התנהגותי-קוגניטיבי. מטרתו לצמצם את האכילה הזללנית, לדעת להקשיב לתחושות הרעב והשובע של הגוף, להגביר את ההיענות לשינוי ולשמרו. שינוי התנהגותי הוא תהליך למידה ממושך, ולכן כדאי שייעשה בליווי בעל מקצוע שלמד ומומחה לכך.

 

במהלך הטיפול הילד ילמד לפתח מיומנויות של זיהוי צרכים, שליטה בגירויים, ומיומנויות על מנת להתמודד עם השינוי והקשיים שיעלו ממנו. הטיפול מזמן תהליך הבנה לכך שיש מקור פנימי להתנהגות האכילה, שהיא פעמים רבות נובעת מרגשות, ממחשבות או מלחצים שחווה. תמיכה מקצועית ואובייקטיבית מהווה מקום טוב עבורו לחשוף רגשות וקשיים שאולי לא ירצה לחשוף בפני ההורים.

 

חזקו את הדימוי העצמי של הילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חזקו את הדימוי העצמי של הילדים(צילום: shutterstock)

 

6. העלו את הערך העצמי של הילד

הערך העצמי, המסוגלות להצליח ודימוי גוף בריא של הילד הם גורמי מפתח בטיפול, ולכן יש לטפח אותם ולהעצים אותם. ילדים ניחנו ביכולת לקלוט ולהרגיש את הסביבה גם אם דברים לא נאמרים במילים, ולכן על ההורים להבין איך הם מרגישים לגבי מראהו של הילד, ולראות כיצד תפיסתם משפיעה על התנהגותם.

 

חשוב להימנע משיפוטיות, מהצורך הטבעי לתקן, יש לטפח את הטוב ולהתעלם מהרע, להימנע מהאשמה, לא לצחוק על עודף המשקל ולא לתת לגיטימציה לכך. חזקו את תדמית הגוף של הילד, חיזוק שאינו תלוי במשקלו כמו לדוגמה מחמאה על בגד חדש או הופעה מסודרת, על בחירת מזון בריא, הישגים בלימודים וכדומה.

 

בנוסף, יש ללמד את הילד אחריות. לאחר תהליך הלמידה על אורח חיים בריא, יש לעודד אותו להיות אחראי לכך. בדרך זו נבנית גם ההערכה העצמית והדימוי שלו בפני עצמו. בכל מקרה, תוך כדי התהליך, צריך לאפשר לילד לחוות את הילדות והנעורים בצורה הבריאה והשמחה ביותר.

 

השפעת עודף משקל על בריאות הילדים:

 

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בצוות הדיאטניות של מותר לי –דיאטנית קלינית עד הבית




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כדי שהילד יאמץ אורח חיים בריא - על כל המשפחה להיות מגויסת למטרה
צילום: shutterstock
מומלצים