שתף קטע נבחר

נתונים חדשים: 1 מכל 3 ילדים בישראל - שמן

נתונים חדשים של משרד הבריאות מציגים תמונה קודרת: ‭20%‬ מתלמידי כיתות א' סובלים מעודף משקל, ובכיתה ז' המספר מזנק ליותר‭30%-מ ‬. מחקרים מראים כי לילד שהיה שמן בילדותו יש סיכוי גבוה להפוך למבוגר שמן, שעלול לסבול יותר ממחלות, מדווח "ידיעות אחרונות"

תמונת מצב מדאיגה: אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' בישראל סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. כך עולה מנתונים חדשים של משרד הבריאות.

 

השמנת יתר הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגפה הגדולה של המאה ‭.21-ה‬ השמנה כזו גורמת לסיכון מוגבר להתפתחות מחלות לב וכלי דם, וקשורה לשורה ארוכה של מצבי חולי נוספים, העלולים לסכן את הבריאות בטווח הקצר והרחוק. שיעור הילדים הסובלים מעודף משקל בישראל ובעולם כולו עלה ב-50% בעשורים האחרונים. מחקרים מראים כי לילד שהיה שמן בילדותו ובנעוריו יש סיכוי גבוה להפוך למבוגר שמן, לכן יש צורך בהפעלת תוכניות התערבות שימנעו השמנה בקרב ילדים כבר מגיל צעיר.

 

 

עוד על תזונת ילדים:

 

המשקל והגובה של התלמידים בכיתות א' וז' בישראל נמדדים פעם אחת במהלך שנת הלימודים. הממצאים מנותחים לפי לאום, ועבור יהודים, לפי סיווג בית-הספר שבו הם לומדים: בחינוך הממלכתי, בחינוך הממלכתי-דתי או בחינוך העצמאי (חרדים). ניתוח נפרד נעשה עבור הבדואים בדרום.

 

בשנת תשע"ג בוצעו הערכות גדילה עבור ‭256,3988‬ תלמידים. מניתוח הממצאים עולה כי מגמת ההשמנה של ילדים ובני נוער בישראל מדאיגה: שיעור התלמידים עם עודף משקל (בחישוב על פי המדד הבינלאומי ‭,BMI‬ שמודד את היחס בין גובה למשקל) ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה עולים עם הגיל.

 

בכיתה א' כ-20% מהתלמידים סובלים מעודף משקל או מהשמנה, כלומר אחד מכל חמישה תלמידים. בכיתות ז' שיעור התלמידים הסובלים מעודף משקל או השמנה מגיע כבר ‭.30.4%-ל‬

 

השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא דווקא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.

 

שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה: 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ו-21% מתלמידי החינוך החרדי. כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

 

לעומת זאת, שיעורי הילדים הסובלים ממשקל נמוך מאוד ביחס לבני גילם (פחות מאחוזון 3 במדד BMI) ושיעורי הילדים הנמוכים מאוד יחסית לבני גילם (שגובהם פחות מאחוזון 3 לפי מדד בינלאומי) עולים עם הגיל בקרב האוכלוסייה החרדית והבדואית. שיעור התלמידים החרדים שסובלים מקומה נמוכה בכיתה ז' מגיע ל-6.8%, יותר מפי שניים לעומת שאר בני גילם בישראל. ממצאים אלה עשויים להצביע על חסרים תזונתיים.

 

שרת הבריאות יעל גרמן אמרה בתגובה לממצאים: “אני מוטרדת מתופעת ההשמנה שעולה מן הדו”ח ומהפערים בין נתוני ההשמנה של התלמידים במגזר הערבי לעומת אלה שבמגזר היהודי. זוהי עוד הוכחה לפערים החברתיים בין המגזרים. מניעת העלייה בשיעורי ההשמנה היא יעד חשוב של מערכת הבריאות, ואנו מנסים להתמודד עם התופעה במסגרת התוכנית הלאומית לחיים פעילים ובריאים, 'אפשרי בריא'". ‬ 

 

כמה הילד שלכם צריך לשקול?

המספרים משקפים משקלי בנים ובנות: 


משקל תקין לילדים

משקל תקין לילדים
גיל גובה משקל
6 1.15 מ' 22-17 קילו
7 1.20 מ' 27-19 קילו
8 1.27 מ' 30-21 קילו
9 1.32 מ' 33-24 קילו
10 1.35 מ' 35-26 קילו
11 1.43 מ' 41-30 קילו
12 1.50 מ' 47-34 קילו
 

  

יו"ר איגוד רופאי הילדים: מגפה הרסנית

פרופ' אלי סומך, יו"ר איגוד רופאי הילדים, אומר כי "השמנת ילדים היא מגפה עולמית, שנובעת מאורח החיים המודרני המתאפיין בשפע תזונתי ובמיעוט בפעילות גופנית. יש לה פוטנציאל להגדיל את התחלואה בתחומים רבים. בטווח הקצר והבינוני, ילדים שמנים סובלים מבעיות בערכי השומנים והכולסטרול, מיתר לחץ דם, ומנטייה לשורה של מחלות, בהן מצב טרום־סוכרתי ובעיות במערכת השלד. בנוסף, ילד שסובל מעודף משקל יסבול, על פי רוב, מבעיות חברתיות ומבעיה בדימוי העצמי.

 

"בטווח הארוך, המצב חמור עוד יותר משום שילדים שמנים נוטים להפוך למבוגרים שמנים, מצב שמעלה משמעותית את הסיכון שיחלו במחלות לב וכלי דם, בשבץ מוחי, בסוכרת, במחלות פרקים ואפילו בגידולים סרטניים מסוימים ששכיחים יותר באנשים שמנים, בהם סרטן השד, הרחם והערמונית.

 

"מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער מהווה כיום חלק משמעותי ברפואת ילדים בישראל ובעולם כולו. הטיפול והמניעה בתחום זה נדרשים על מנת לצמצם את הסיכון למחלות קשות ולהקטין את נטל התחלואה על הפרט ועל החברה כולה. מניעת השמנה צריכה להתבצע הן במעגל המשפחתי, בתוך הבית, והן במעגל החברתי שמקיף את הילדים. מדידות הגובה והמשקל במרפאות הילדים נועדו לאתר בשלב מוקדם ילדים הנוטים להשמנה על מנת להפנות אותם לגורמים המקצועיים המתאימים.

 

"המדינה צריכה להמשיך ולהשקיע בתוכניות מניעה, ליצור אווירה אוהדת ותומכת ולסייע לילדים הסובלים מעודף משקל לנהל אורח חיים בריא, על מנת למנוע תחלואה לטווח ארוך. אם לא תיבלם המגפה הזו, השפעותיה יהיו הרסניות".

 

תפריט לדוגמה: מה כדאי לילדיכם לאכול?

  • לפני היציאה מהבית: כוס שוקו

 

  • ארוחת עשר: כריך משתי פרוסות לחם עם כף גדושה טונה, חסה ורצועות גזר, תפוח עץ, מים  

 

  • ארוחת צהריים: שניצל הודו, כוס אטריות ברוטב עגבניות, סלט כרוב במיונז, חצי כוס ירקות מבושלים, מים

 

  • ארוחת ארבע: פרוסת לחם עם כף חומוס, שזיף, מים

 

  • ארוחת ערב: חביתה מביצה אחת מטוגנת בשמן, לחמנייה, 2 כפות ממרח גבינה לבנה ‭5%‬, סלט ירקות, מעדן בטעם פרי, מים

 

  • ארוחת לילה: 2 כוסות פופקורן, אפרסק, מים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שיעורי ההשמנה עולים עם הגיל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים