שתף קטע נבחר

האטה במשק: צמח ברבעון השני ב-0.1% בלבד

מתחזקים סימני ההאטה במשק הישראלי שהולך ומתקרב למיתון כלכלי: אמדן חדש של הלמ"ס קובע כי המשק צמח ברבעון השני ב-0.1% בלבד, לאחר צמיחה של 1.8% ברבעון הראשון. מדובר בצמיחה כמעט אפסית לנפש במשך שני רבעונים רצופים. למרות הורדות המסים שנועדו לעודד צמיחה: הרקע המרכזי להאטה אינו הצריכה הפרטית אלא הירידה בייצוא

הציפיות לאומדן חיובי יותר של הצמיחה התבדו. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) פרסמה היום (ה') אומדן שני לצמיחה ברבעון השני של 2015. על פי האומדן החדש המשק הישראלי צמח בחודשים אפריל-יוני 2015 ב-0.1% בלבד. זאת, לאחר שהאומדן הראשון שפורסם באוגוסט דיבר על צמיחה של 0.3%.

 

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.2% באוגוסט

האוצר: קצב הצמיחה בישראל - נמוך משל יוון

אומדן ראשון: המשק צמח ברבעון השני רק ב-0.3%

 

מהנתונים עולה עוד, כי במחצית הראשונה של שנת 2015 עלה התוצר המקומי גולמי ב-2.5% בחישוב שנתי. זאת, לאחר עלייה של 2.5% במחצית שלפני כן ושל 2.4% במחצית הראשונה אשתקד.

 

לאחר פרסום האומדן הראשון באוגוסט, הבהירו כלכלנים רבים כי הם מצפים כי האומדן השני והמדויק יותר שיפורסם בספטמבר יצביע על צמיחה חזקה יותר, בשל העובדה שנתוני גביית המסים שפרסם האוצר באותו זמן העידו על גביית יתר כתוצאה משיפור בצריכה הפרטית וביבוא. כעת התבדו ציפיות אלו וניתנה אינדיקציה נוספת וחזק יותר לכך שכלכלת ישראל במגמת האטה.

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, משה כחלון ()
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, משה כחלון
 

צמיחה של 0.1% בישראל נחשבת לצמיחה שלילית לנפש, כאשר שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית לנפש עונים על ההגדרה המקובלת למיתון כלכלי. למעשה, ישראל לא רחוקה מההגדרה של משק במיתון כבר עתה, לאחר שעל פי האומדנים שפרסמה הלמ"ס היום מוערכת הצמיחה ברבעון הראשון של 2015 ב-1.8%, צמיחה כמעט אפסית לנפש (שיעור הגידול באוכלוסייה בישראל הוא 1.7%, ולכן צמיחה חיובית לנפש היא צמיחה שעולה על שיעור זה).

 

על פי הפרסום של הלמ"ס, ההאטה בצמיחה נובעת בראש ובראשונה מהאטה ביצוא. ברבעון השני נרשמה ירידה חדה של כ-12% ביצוא הסחורות והשירותים מישראל, לא כולל יצוא יהלומים ומכירה של חברות הזנק. כמו כן נרשמה ירידה של כ-3.4% בהשקעה בנכסים קבועים ועלייה מתונה מאוד של פחות מאחוז בצריכה הפרטית והציבורית.

 

באחרונה הכריז שר האוצר על שורה של הקלות במיסוי, במטרה לעודד את הפעילות הכלכלית. מנתונים שפורסמו היום עולה כי ההאטה אינה נובעת מירידה בצריכה הפרטית, אלא דווקא מהשקעה בפתיחה והרחבה של עסקים חדשים ומחולשה של התעשייה המייצאת. חולשה זו עשויה להיות תוצאה של קושי של התעשייה המקומית להתחרות בסביבה העולמית, או בשל ירידה בהיקף הסחר העולמי.

 

עוד בערוץ הכלכלה: איך נסייע לייצואנים? צפו 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים