שתף קטע נבחר

האוצר: קצב הצמיחה בישראל - נמוך משל יוון

באוצר מגיבים לראשונה על ההאטה במשק: "ההאטה בצמיחת התוצר מעמידה את ישראל בעמדת נחיתות בהשוואה בינלאומית, קצב הצמיחה נמוך ממרבית המדינות המפותחות". בעוד שבישראל נרשמה ברבעון השני צמיחה של 0.3%, ספרד צמחה ב-4.1%, יוון ב-3.1% וגוש האירו ב-1.3%

הצמיחה הנמוכה שנרשמה בישראל ברבעון השני - בולטת גם בהשוואה בינלאומית. מסקירה שפרסם האוצר עולה, כי רבות ממדינות ה-OECD רשמו ברבעון השני של 2015 צמיחה גבוהה יותר מישראל, כולל ספרד, יוון וגוש האירו: הכלכלן הראשי במשרד האוצר התייחס היום בסקירתו השבועית לנתוני הלמ"ס שלפיהם המשק צמח ב-0.3% בלבד ברבעון השני של השנה וב-2% בלבד ברבעון הראשון (לעומת הערכה קודמת של 2.5%).

 

כותרות נוספות בערוץ הכלכלה

 

בספרד נרשמה ברבעון השני צמיחה של 4.1% בקצב שנתי, ביוון נרשמה צמיחה של 3.1%, בבריטניה - 2.8%, בארה"ב - 2.4%, ובגוש האירו - 1.3%. צמיחה נמוכה מישראל נרשמה רק בצרפת וביפן - בצרפת צמיחה אפסית וביפן צמיחה שלילית של 1.6%.

 

 (מקור: משרד האוצר) (מקור: משרד האוצר)
(מקור: משרד האוצר)

"ישראל בעמדת נחיתות"

"ההאטה בצמיחת התוצר הישראלי ברבעון השני מעמידה את ישראל בעמדת נחיתות בהשוואה בינלאומית, כאשר קצב הצמיחה נמוך ממרבית המדינות המפותחות", נכתב בסקירה. "בגוש האירו אומנם נרשמה ברבעון השני האטה יחסית לרבעון הראשון, אולם הצמיחה עודנה גבוהה יחסית לקצב שנרשם בישראל, ככל הנראה על רקע התבהרות עתידה של יוון בגוש. הכלכלה האמריקאית רשמה האצה משמעותית בקצב בצמיחה ברבעון השני, מה שמחזק את ההערכות כי הפד יעלה את הריבית כבר בחודש הבא".

 

על פי הכלכלן הראשי במשרד האוצר, ההאטה בצמיחה ברבעון הראשון מיוחסת לפגיעה בהיקף היצוא והשקעות במשק, ולאי אישור תקציב המדינה לשנת 2015, אשר הוביל להאטה בצריכה הציבורית.

 

את ההאטה ברבעון השני מייחס הכלכלן הראשי באוצר להאטה ביצוא הסחורות, בעיקר בתעשייה. חלק ניכר מהאטה זו נגרם בשל ירידה במחירי הכימיקלים שמייצאת ישראל למדינות העולם, ובאוצר אף מייחסים את ההאטה לשביתה במפעלי כימיקלים לישראל שעליה הכריזו העובדים בתגובה לכוונת החברה לפטר מאות עובדים בתגובה להמלצות ועדת ששינסקי 2.

 

עוד מציין הכלכלן הראשי כי ברבעון השני נרשמה ירידה בהיקף היצוא של ענף התרופות וענף מוצרי המתכת בהרכבה. מנגד חלה עלייה בהיקף היצוא החקלאי ונמשכה ההתאוששות של ענף התיירות משפעות מבצע "צוק איתן".

 

גורם משמעותי נוסף שמציין הכלכלן הראשי הוא הירידה בהיקף הצריכה הביטחונית בישראל. ירידה של 17.1% בצריכה הביטחונית הובילה לכך שהצריכה הציבורית בישראל צמחה ברבעון השני ב-0.4% בלבד. כמו כן, היבוא הביטחוני של ישראל הצטמצם ב-61.6% ברבעון השני, מה שתרם לירידה של 7.2% ביבוא הסחורות והשירותים.

 

עוד בערוץ הכלכלה: איך תשפיע מפולת הבורסות על ישראל? צפו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים