שתף קטע נבחר

הטרור גומר את העסקים: "עובדים במלצרות"

גל הטרור מבריח את המבקרים מירושלים וכולא את התושבים בבתים. בדיון בוועדת הכלכלה התברר: העסקים הקטנים והבינוניים בבירה ספגו ירידה דרמטית של 70%-30% בהכנסות. מסעדן: "חרדה קבועה מהטלפון של מנהל הבנק". "בשוק מחנה יהודה אני שומע רק בכיות". לאור מצוקת העסקים - ראש עיריית ירושלים הכריז על חבילת סיוע

נזקי גל הטרור לעסקים בירושלים נאמדים החודש בירידה דרמטית של 30%-70% בפעילות. אומדן זה נמסר היום (ג') לוועדת הכלכלה על ידי עופר ברקוביץ, סגן ראש העיריה לפיתוח כלכלי, ושי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות בעיר. לדבריהם, תושבי העיר ממעטים לצאת מבתיהם, מסעדות התרוקנו, טיולים מחוץ לעיר של אלפי מטיילים בוטלו ונרשמו ביטולים ראשונים של תיירים מחו"ל. הנפגעים העיקריים, הם עסקי הבילוי ותיירות הפנים.

 

 

הנתונים נמסרו בדיון חירום בנושא מצוקת בעלי העסקים בבירה, במהלכו כל נציגי הענפים התריעו בדיון על מצוקה מידית בתזרים המזומנים. בעלי המסעדות התלוננו לא רק על הירידה התלולה במספר הסועדים, אלא גם על העדרם של עובדים רבים - רובם ערבים, ועל דילול משמעותי של תנועת הספקים.

 

יניב שמש, מסעדן, סיפר בדיון כי "החרדה הקבועה שלנו היא מהטלפון של מנהל הבנק. "בשוק מחנה יהודה אני שומע רק בכיות. 3 מסעדות שכנות כבר נסגרו. אשתי ואני לא משכנו משכורות החודש ובקושי שילמנו לעובדים". נועם רובי, אמרגן במקצועו, סיפר על 100% ביטולים, בהם 8 אירועי בר-מצווה. אלישיב כהן, סוחר בגדים, דיווח על ירידה במחזור העסקים שלו, מ-100 אלף של בקיץ ל-21 אלף שקל בימים אלו. נציג התאחדות בעלי המלאכה מסר על ירידה של 60% בהזמנות.

 

מורה הדרך אורי קציר, אמר כי "אצלנו כל מדריך הוא עסק פרטי, ואם אין טיול - אין שכר. אנחנו עדיין מלקקים את פצעי צוק איתן שביטל לנו 75% מההזמנות. האוצר אמר שהקצה לנו פיצויים של 200 מיליון שקל, אבל לא שילם עדיין פרוטה". יו"ר פורום התיירות מיכאל וייס, הוסיף כי הענף כולו ב"הישרדות, על סף הלוויות, כשמורי הדרך נאלצים לחפש פרנסה במלצרות".

 

יעקב הלפרין, בעל הרשת "אופטיקה הלפרין", קורא לצרכנים להגיע לירושלים:

 

הדיון נערך ביוזמת ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני). מרגלית, יזם ואיש עסקים בעצמו, קרא לרשות המסים להפעיל מיד את שלב העזרה הראשונה של מודל הסיוע הממשלתי, שניתן לניזוקי מבצע צוק איתן ושמסדיר פיצוי מידי לבעלי העסקים לטווח קצר ותכנון פיצויים לטווח ארוך. זאת על סמך השוואת המחזורים העכשוויים לאלה שהיו בתקופה מקבילה אשתקד.

 

יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) קיבל את הצעתו של מרגלית, דרש מרשות המסים להיפגש מיד עם נציגי הענפים והודיע כי ידרוש גם את התערבות שר האוצר משה כחלון. "הטרור מנצח אם ירושלים משותקת מבחינה עסקית", אמר. "לא יהיה ערך לטיפול ממשלתי בטרור ללא טיפול בקטע הכלכלי. אני בהלם אם טרם הוקם למטרה זו, אחרי ניסיון של שנים, חדר מלחמה שייכנס אוטומטית לפעולה בכל מצב דומה, ונדרוש זאת מיד משר האוצר".

 

דווקא עכשיו: תוכנית סיוע לעסקים בירושלים

אתמול (ג') איים מנכ"ל גבעת התחמושת, כתרי מעוז, לבטל את השתתפות האתר באירוע "בתים מבפנים", אם לא יינקטו צעדים משמעותיים לסיוע לאתרי התיירות והעסקים המקומיים. "גבעת התחמושת שוממה ונטושה כבר מעל שבועיים", סיפר. "כמות הביטולים העתידית הולכת וגדלה על בסיס יומיומי וזרם הפניות של פרטיים, קבוצות וארגונים פסק כמעט לחלוטין. מדובר בקריסה תזרימית וקיומית ממשית".

 

מעוז קרא לעירייה לפתוח בקמפיין שיעזור לעסקים בעיר. "בלי מהפיכה אמיתית הסברתית, בלי תמיכה משמעותית, בלי מעטפת בטחון עירונית ולאומית שתאפשר לנו להבטיח ולערוב למבקרינו על הגעתם, שהותם ועזיבתם בשלום, זה לא יצליח", אמר. "בלי קמפיין מיוח"צן בחוכמה שזועק "דווקא עכשיו לירושלים!" - זה לא יעבוד. אנחנו לא יודעים ויכולים לעשות זאת לבד".

 

קניון מלחה ריק ממבקרים (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
קניון מלחה ריק ממבקרים(צילום: עפר מאיר)

הצעתו של מעוז זכתה להיום (ג') למענה, כאשר  העיר ירושלים, ניר ברקת, הכריז על חבילת סיוע לעסקים בעיר, על רקע המצב אליו נקלעו לאור המצב הבטחוני. התוכנית כוללת קמפיין שיווקי רחב היקף בארץ ובעולם, שעתיד לצאת לדרך תחת סלוגן זהה לזה שהציע מעוז - "דווקא עכשיו ירושלים".

 

הקמפיין יכלול שלטי חוצות, פרסומים בעיתונים, מודעות באינטרנט וברשתות החברתיות ויקרא לתושבים ולמבקרים להגיע דווקא עכשיו לעיר, לקנות בעסקים, לבלות במוסדות התרבות, לישון במלונות ולאכול במסעדות.

 

התוכנית גם כוללת הקמת קרן הלוואות לעסקים הקטנים והבינוניים שנקלעו לקשיים. ברקת כבר גייס 5 מיליון שקל לקרן, בשיתוף בשיתוף מט"י (מרכז טיפוח יזמות ירושלים) מקרן פדרציית ניו יורק של הסוכנות היהודית. במקביל נעשתה פניה לקרנות נוספות. בנוסף, העירייה והרשות לפיתוח ירושלים יממנו ליווי לעסקים לפיתוח תכניות עסקיות של בסכום חצי מיליון שקל.

 

כמו כן, בכוונת העיריה להעניק פטור לכל בעלי העסקים בעיר למשך חודש, מאגרת שילוט ומאגרת הוצאת שולחנות וכסאות במרחב הציבורי, במידה שמועצת העיר תאשר זאת. יוזמה נוספת עליה עובדת העיריה היא הקמת פלטפורמה אינטרנטית שתאפשר לקנות מוצרים מבעלי עסקים ירושלמים ברשת, במטרה להגדיל את מחזור המכירות שלהם.

  

ברקת מסר כי "הנחיתי על יצירת חבילת סיוע לעסקים בירושלים כדי לסייע להם לעבור את התקופה הזו ולעמוד על רגליהם. במקביל אנחנו מצפים מממשלת ישראל להכניס את היד לכיס ולסייע בכלים הרבים העומדים לרשותה לירושלים, וכן לאשר את תקציבי הפיתוח העתידיים לעיר בהקדם. זה הזמן לשים את ירושלים על ראש שמחתה של הממשלה. אני קורא לכל עם ישראל, בואו לירושלים, קנו בירושלים, חזקו אותנו ויחד אני בטוח שנעבור את התקופה הזו וירושלים תמשיך לפרוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
מדרחוב נחלת שבעה בירושלים ריק ממבקרים
צילום: עמית שאבי
מומלצים