שתף קטע נבחר

ירידה בקניות: "הפסדתי 50 אלף ש' ביומיים"

בעלי העסקים מדווחים על פגיעה אנושה בהכנסות בעקבות גל הטרור. מפיקת אירועים בירושלים: "אנחנו עובדים על פרויקטים עצומים חצי שנה ובשעה אחת מבטלים לי 4 כנסים. להיות עצמאי במדינה, בעיקר בתיירות, זה מסע הישרדות". באיגוד לשכת המסחר מדווחים על ירידה של 30% במחזורי הסוחרים. ומי מרוויח מהמצב?

ההסלמה במצב הביטחוני ממשיכה והציבור ממשיך להסתגר בבית, דבר שפוגע בבעלי העסקים ברחבי המדינה. "ביומיים האחרונים לבדם התבטלו לי 7 אירועים. מדובר באובדן של עשרות אלפי שקלים", מספרת נופר תגר (40), בעלת חברת הפקות ותיירות בשם אגדת עין כרם. "כל אירוע שמתבטל גורר הפסד של כ-6,000-7,000 שקל, כלומר הפסדתי 56 אלף שקל רק ביומיים".

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

 

תגר מתגוררת עם בעלה ושלושת ילדיה בירושלים. החברה שבבעלותה הינה עסק משפחתי שהוקם לפני כ-20 שנה, ועוסק בהפקות במגזר העסקי עבור חברות, כמו למשל ימי גיבוש, ימי חברה, סיורים וכדומה. תגר מספרת כי העסק נכנס למצוקה כלכלית כבר לפני למעלה משנה, במהלך מבצע צוק איתן, בעקבותיה נאלצה להיפרד משלושה עובדים, כמחצית ממצבת כוח האדם שלה.

 

תגר לא הייתה כלולה ברשימת הזכאים לפיצוי מהמדינה בעקבות המבצע. אמנם בחודשים האחרונים העסק התאושש קלות - אבל ביומיים האחרונים התמונה התהפכה. "מניסיוני, הגעתי בעבר למצבים שאני צריכה לפטר עובדים ולצמצם הוצאות, וכרגע יש לי חשש גדול שזה יקרה שוב. זה לא רק בירושלים - אנשים לא מוכנים לצאת מהבית, לא משנה אם בשרונה בתל אביב או בכל מקום אחר".

שוק מחנה יהודה בירושלים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שוק מחנה יהודה בירושלים(צילום: אלי מנדלבאום)
 

"זה פשוט נמאס", היא מוסיפה, "חזרתי בדיוק מחופשה באמסטרדם וראיתי מה זה עולם שפוי. זה פשוט לא נורמאלי איך שחיים פה. אנחנו עובדים על פרויקטים עצומים במשך חצי שנה ובשעה אחת מבטלים לי 4 כנסים. כבר עברנו משברים בעבר ואנחנו יודעים איך להתמודד, אבל מתסכל לחשוב שלהיות עצמאי במדינה, בעיקר בענף התיירות, זה מסע הישרדות שאי אפשר לתכנן בו קדימה".

 

"אנחנו רק בתחילת הקטסטרופה"

לימור פריד הדר (49), מנכ"ל חברת "מור וקינמון הפקת אירועים", מספרת גם היא על אינספור ביטולי ארועים בימים האחרונים מצד הלקוחות החוששים. "למעשה, עכשיו אנחנו עסוקים בדחייה של כל הארועים שעבדנו עליהם בשלושת החודשים האחרונים", היא מספרת. "מדובר בביטולים של מאות אלפי שקלים ולרוב, זה כסף שלא חוזר, כי אם האירוע נדחה - צריך לבנות אותו מחדש לגמרי - קונספט, טעימות, התחשבות בתנאי מזג האוויר וכדומה".

 

החברה שבבעלותה הוקמה לפני כ-12 שנה וכוללת מלבדה עוד 2 עובדות שכירות. בנוסף היא מספקת תעסוקה לעשרות אם לא מאות פרילנסרים ממגוון תחומים כמו נהגים, מאבטחים, מורי דרך וכדומה - אך אלו אינם מקבלים לרוב כל פיצוי במקרה של ביטול ארוע. "עברתי את מלחמת לבנון הראשונה והשנייה, את האינתפידות וכל דבר אחר שעלול לפגוע בבעלי העסקים, כולל מבצע צוק איתן בשנה שעברה", היא מציינת, "התחושה היא שכל שנה-שנתיים אנחנו סופגים בומבה כלכלית".

 

לצד הקפאון בהכנסות - ההוצאות ממשיכות כסדרן, למיסוי, משכורות וכדומה. "בעלי העסקים הקטנים הם תמיד הראשונים שנפגעים". היא מציינת, "כרגע הכל נעמד ואנחנו יושבים במשרד בלי לעשות כלום, אך ההוצאות שלנו ממשיכות באותו קצב. אבל הבעיה היא פחות הביטולים ויותר העובדה שאין צפי קדימה ושאי אפשר להמשיך בשיווק. נכון לעכשיו, צפי ההכנסות שלי לאוקטובר נחתך בחצי. כשיש תקופה ביטחונית לא טובה - הכל נתקע ולדעתי, אנחנו רק בתחילת הקטסטרופה".

 

פריד הדר מוסיפה: "אני לא מצפה שהמדינה תחזיר לי כסף, אבל אני רוצה שיבינו שבעלי העסקים הקטנים הם המנוף של המשק. אם העסק שלי סובל - אני מתקשה להיות יציבה מול הספקים. צריכים להבין שאנחנו לא בור בלי תחתית - אנחנו שורדים מצבים קשים ופיגועים, אבל זה לא לנצח. עוד לא עברה שנה מהבומבה הקודמת ושוב - הטלפונים דוממים וואין לנו עבודה".

 

"ירידה של 30% במחזור רשתות השיווק"

לצד הפגיעה בעסקי תיירות - נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מספר על "ירידה דרסטית וחדה מאוד" במחזור העסקים של קמעונאים וסוחרים. "מדובר בעיקר במה שאפשר לקרוא לו עסקי רחוב", הוא אומר. "קשה לכמת את הירידה במחזור לאחר שבוע אחד. בינתיים אנחנו מקבלים דיווחים על ירידות ניכרות במחזור ברמות של 30% מקניינים ומרשתות השיווק, מה שמשנה את כל אומדני הרווח".

 

"השבוע הזה מגיע אחרי חודש החגים שבהם בכל מקרה יש הפסד של 25 מיליארד שקל למשק. וזה מחמיר רק יותר", הוסיף, "אנשים פשוט בוחרים שלא לצאת לקניות ברחוב, כי אין תחושה של ביטחון אישי. אנחנו מקווים שיוכרז מצב לוחמה - ואז נוכל לכמת את ההפסדים ולתבוע החזר".

 

בתנועת עצמאים עושים שינוי, המאגדת את כלל העצמאים מכל המגזרים והתחומים, מציינים כי הם מקבלים עשרות פניות ביום מעסקים קטנים. "המצוקה בקרב העסקים הקטנים מורגשת בכל הארץ", אומרת ענבר בזק מהתנועה, "המתח והמצב הבטחוני משפיעים על כל תושבי מדינת ישראל, אך בקרב העסקים הקטנים הפגיעה היא לא רק בתחושת הבטחון האישי אלא גם בבטחון הכלכלי.

 

"עסקים רבים עדיין מנסים להתאושש מההפסדים שנגרמו להם במהלך צוק איתן, ועכשיו הם חטפו מכה נוספת. הנפגעים העיקריים הם בעלי חנויות, מסעדות ובתי קפה וכל העסקים בתחום האירועים, התיירות והפנאי, אך ניכרת פגיעה גם בעסקים מתחומים אחרים. בקרב בעלי עסקים קטנים, הירידה במסחר משפיעה על העסק באופן מיידי, שכן אין להם רזרבות פיננסיות שיאפשרו להם לעבור את התקופות הקשות."

 

איך משפיע המצב הבטחוני על העסקים בירושלים? צפו:

 

במקביל נרשמת ירידה גם בקניונים המעורבים - בערים נצרת וירכא. "בעקבות המצב הביטחוני הרגיש שפוקד אותנו בשבועיים האחרונים בהחלט מורגשת ירידה של לפחות 25% במספר המבקרים", אומר חי גאליס, סמנכ"ל ניהול ותפעול קניוני ביג, "בנצרת יש ירידה גדולה יותר של המגזר היהודי. בימים כאלו ניכר שההעדפה של הצרכנים היא להישאר בבית".

 

חשש: הנזק יגיע גם לתעשייה

בתעשייה הפגיעה עוד לא מורגשת, אך - נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מזהיר כי אם המצב יימשך - גם המפעלים יספגו נזקים לא פשוטים: "אנחנו לא יודעים עדיין על פגיעה בעסקים חוץ מבתחום המסחר. בתעשייה זה פחות מורגש ביניים, אבל אם המצב יימשך - זה יגיע גם אלינו כי נייצר פחות".

 

ברוש מוסיף, כי בהסתמך על ניסיון העבר יש סיבה לדאגה. "באינתיפאדה הקודמת היתה ירידה בצמיחה שהביאה לפגיעה של 11% בתוצר", הוא מספר, "הפגיעה היתה בעיקר בתיירות, בייצוא לרשות הפלסטינית, ובצריכה המקומית, כלומר במסעדות, בקניונים וכדומה.

 

"בזמנו, המשמעות של 11% היתה 57 מיליארד שקל, שהם 110 מיליארד שקל. לא פחות חשוב - חלק משמעותי מהצמיחה היה מבוסס בזמנו על הייצוא, אבל מאז הוא ירד משמעותית. כיום הצמיחה נשענת בעיקר על הצריכה המקומית, ואם זו נפגעת - זה הרבה יותר הרסני. נצטרך להניע חזק את מנועי הייצוא, כדי להתגבר על החוסרים הללו".



 

ויש גם מרוויחים

אבל לא כל העסקים נפגעים מההסלמה - בחברת קל אוטו מדווחים על זינוק של יותר מ-20% בהשכרת רכב לטווח קצר בשבוע האחרון.

 

בחברה מציינים כי עונת השכרת הרכב מסתיימת אחר החגים וחופשת הקיץ, ובתקופה זו בדרך כלל נרשמת ירידה בהיקף ההשכרות - אולם בשבוע האחרון, לאור המצב הביטחוני, נרשמה עלייה חדשה בהשכרת רכב בסניפי החברה, בעיקר בערים תל אביב, ירושלים ובאר שבע.

 

"הציבור מרגיש כי הוא חשוף יותר בעת נסיעה בתחבורה ציבורית", אמר דני שביט, מנכ"ל החברה, "חלק לא מבוטל מהאירועים הביטחוניים התבצעו בסמיכות לתחנות אוטובוס או בתוך האוטובוסים עצמם, ולכן הוא מעדיף בתקופה הזו להשכיר רכב לתקופה קצרה ולהימנע מנסיעה בתחבורה הציבורית".

 

קרן יעקובי השתתפה בהכנת הכתבה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שוק מחנה יהודה
צילום: גיל יוחנן
צילום: עידו בקר
קניון ביג בירכא. צניחה של 25% במכירות
צילום: עידו בקר
צילום: סול אברון
לימור פריד הדר
צילום: סול אברון
צילום: יח"צ
נופר תגר
צילום: יח"צ
מומלצים