שתף קטע נבחר

בני 60 ומעלה? הכירו את החיסכון הכי אטרקטיבי עבורכם

לא רבים מודעים לכך, אך הפקדה בקופת גמל, לבני 60 ויותר, היא כנראה אפשרות ההשקעה המשתלמת ביותר למי שרוצה להיחשף לשוק ההון, לשלם מינימום מס ולהשאיר את הכסף נזיל. מדריך

לפני כשלוש שנים פגשתי את שכני יגאל, פנסיונר בן 62. יגאל סיפר לי שהוא קיבל בירושה סכום גדול ושהוא שוקל כיצד להשקיע אותו. שאלתי אותו "מדוע לא תפקיד את הכסף בקופת גמל?"

 

  • חיסכון לפי גיל: היכונו לשינוי דרמטי בפנסיה

 

"התייעצתי עם חברים והם אמרו לי שאם אפקיד אותו בקופת גמל אוכל למשכו רק כקצבת זקנה", הסביר יגאל. "אני מעונין למשוך את הכסף מתי וכמה שבא לי".

 

הפתעתי אותו והשבתי "במקרה שלך, אם תפקיד את הכסף בקופת גמל, תוכל למשוך בכל עת את הכסף כסכום חד פעמי ואף לשלם מס רווח הון מופחת". מפרצופו המופתע של יגאל הבנתי, שכמו רבים כמוהו, הוא לא מודע לחיסכון שנחשב בעיני רבים כהכי אטרקטיבי עבורו כיום – חסכון בקופת גמל לפי תיקון 190.

 

כידוע, החל משנת 2008, הפקדות לקופות גמל ניתנות למשיכה כקצבה. עובדה זו גרמה לדעה רווחת בעיני הציבור שהחיסכון בקופת גמל אינו כדאי משום שניתן יהיה למשוך את הכסף רק כקצבת זקנה ואף לשלם עליו מס הכנסה. האם הדעה שרווחה בציבור אכן נכונה? לא כל-כך.

 

הטבות מס על קצבת זקנה

לפני מס' שנים אישרה הכנסת את תיקון 190 לפקודת מס הכנסה שעיקרו רפורמה בהטבות המס למקבלי קצבאות זקנה.

 

חלק מהתיקון כלל שינוי משמעותי בכל הנוגע ל"קצבה מוכרת". קצבה מוכרת הינה פנסיה המשולמת מקופת גמל לקצבה אשר מקורה בכספים עליהם כבר שולם מס ו/או כספים שלא נתקבלו בגינם הטבות מס ו/או כספים שבמקור היו פטורים ממס. קצבת זקנה בגין כספים אלו פטורה כולה ממס הכנסה וללא מגבלת תקרה.

 

רגע, ואם לא רוצים לקבל את הכסף כקצבה אלא כסכום חד פעמי? יש פתרון נפלא. עמית המעוניין לקבל את הכסף כאמור כסכום חד פעמי ולא כקצבה חודשית, יוכל לבצע זאת החל מגיל 60 ובתנאי שהוא מקבל קצבה חודשית של כ-4,500 שקל (נכון ל-2015).

 

החידוש והיתרון הכי גדול הוא שבמקרה כזה העמית ישלם רק 15% מס רווח הון על הרווח הנומינאלי (בניגוד ל-25% מס על רווח ריאלי שקיים כיום). היות ובשנים האחרונות אנו נמצאים בסביבת אינפלציה אפסית אין ספק שפער של כ-10% מס על הרווחים הינו משמעותי ביותר.

 

יודגש כי בנסיבות מסוימות ייתכן ובגיל פרישה העמית יוכל למשוך את הכסף כשהוא כולו פטור ממס.

 

נחזור לשכני היקר יגאל. לאחר שיגאל שמע את דבריי הוא החליט להפקיד 3 מיליון שקל לקופת הגמל. בגין הפקדה זו יגאל לא קיבל הטבות מס. מאז ועד היום קופת הגמל השיגה תשואה חיובית של 20%, כלומר, יגאל הרוויח 600,000 שקל.

 

אם יגאל ירצה למשוך היום את כל הכסף אזי הוא יצטרך לשלם מס בשיעור 15% בלבד על הרווחים שנצברו, כלומר – 90,000 שקל. מאידך, אם יגאל היה משקיע את הכסף בתכנית חיסכון אחרת (בה יש מס רווח הון של 25%) אזי יגאל היה משלם על אותו רווח כ-150,000 שקל. כלומר, נכון להיום יגאל חסך תשלום מס של כ- 60,000 שקל היות והשכיל להתנהל בחכמה ולהפקיד את הכספים בקופת הגמל.

אייל סיאני ()
אייל סיאני
 

השורה התחתונה היא שתיקון 190 יצר אטרקטיביות גדולה מאד לחיסכון בקופת גמל, במיוחד לבני 60 ומעלה (אגב- קיימת כיום מגמה של עמיתים אשר משכילים להפקיד לקופת גמל בהתאם לכך גם לפני גיל 60), שכן ניתן למשוך את הכספים באופן חד פעמי ולשלם מס על הרווח הנומינאלי בשיעור של 15% בלבד.

 

יתרונות נוספים במהלך כזה הם, בין היתר, דמי ניהול נמוכים משמעותית ביחס לאלטרנטיבות אחרות הקיימות בשוק, זכאות לקבל הלוואה מקופת הגמל בתנאים אטרקטיביים ביותר, מגוון מסלולי השקעה וכו'.

 

מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע בעלי רישיון פנסיוני בכדי לקבל החלטה מושכלת ושקולה לאחר ניתוח מעמיק.

 

הכותב הוא ממונה ציות ואכיפה פנימית בהלמן-אלדובי קופות גמל ופנסיה בע"מ

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים