שתף קטע נבחר

שינוי בחיסכון: המעסיקים ישלמו על תפעול הפנסיה

לאחר מאבק ממושך בין האוצר למעסיקים וסוכני הביטוח, הגיעו הצדדים להסכמות לפיהן המעבידים ישלמו על תפעול הפנסיה של העובדים, סכום שצפוי לחסוך בדמי הניהול שהעובדים משלמים כיום. עוד הוחלט: העובד יוכל לבחור את היועץ הפנסיוני ואת החיסכון שירצה, ללא התערבות המעביד

אחרי מאבק ממושך בין אגף שוק ההון באוצר לבין סוכני הביטוח המעסיקים וההסתדרות, אודות השינויים שביקשה הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, דורית סלינגר להנהיג בתחום ההפרשות לפנסיה, הגיעו הצדדים להסכמות.

 

  • הגנה מטלטלות בשוקים? הפנסיות סובסדו ב-3.8 מיליארד שקל

 

נזכיר כי סלינגר ביקשה להכניס מספר שינויים במסגרת חוק ההסדרים הקרוב. בין היתר, לקבוע כי סוכן ביטוח בענף ביטוח פנסיוני לא יהיה רשאי לספק שירותי תפעול למעסיק בעוד הסוכן מקבל עמלה בעד אחד מעובדיו. מטרת ההצעה היא ליצור הפרדה בין שירותי תפעול הניתנים למעסיק בתחום הפנסיה ובין שירותי שיווק פנסיוני הניתנים לעובדים.

 

ברקע הדברים נסביר כי הפרשה לחיסכון פנסיוני עבור העובד, דורשת היבטים תפעוליים שונים שהינם באחריות המעסיק – לחשב את סכום ההפרשה המדוייק עבור העובד, העברת הכסף למנהל החיסכון, בדיקה שאכן הכסף הועבר וכדומה.

 

המעביד היה מעדיף שמישהו אחר יעשה את זה עבורו, וכך סוכני הביטוח מתלבשים בדיוק על הצורך הזה – הם מציעים למעסיק לעשות עבורו את כל פעולות התפעול ואף לעשות זאת בחינם.

 

אלא שהחינם הזה לא מדוייק, מישהו משלם עבור השירות הזה שניתן למעסיק. המישהו הזה הוא ציבור העובדים שממנו גובים סוכני הביטוח דמי ניהול גבוהים יותר.

 

נדגיש כי שירותי התפעול זה חלק מאחריות המעביד, אך הוא כאמור מעדיף שמישהו אחר יעשה זאת עבורו (סוכן הביטוח), ויחסוך לו כסף.

(משמאל) גפני, סלינגר, ברוש וניסנקורן (צילום: דוברות ההסתדרות) (צילום: דוברות ההסתדרות)
(משמאל) גפני, סלינגר, ברוש וניסנקורן(צילום: דוברות ההסתדרות)
 

כאמור, ההצעה המקורית היתה להפריד לחלוטין בין השירותים, אולם במסגרת פשרה שסוכמה בין ארגוני המעבידים, ההסתדרות והאוצר, בתווך יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, הוחלט כי המעסיקים יהיו אלה שיישאו ברכיב עלות תפעול ההסדרים הפנסיוניים של עובדיהם. המשמעות היא שעלויות התפעול ישולמו בנפרד (על ידי המעסיק) ולא "יבלעו" בדמי הניהול שמשלם העובד. בכך צפויים דמי הניהול לרדת בכמה עשרות שקלים בשנה.

 

לפי ההסכם, החל מתחילת 2016 המעסיק יעביר לבעל הרישיון הפנסיוני תשלום בשיעור של 0.6% + מע"מ מההפרשה החודשית לביטוח הפנסיוני של העובד, כאשר עלות זאת לא תפחת מ-10.5 שקלים + מע"מ לעובד לחודש.

 

בחירת החיסכון - בידי העובד

עוד נקבע בהסכם כי לכל עובד תהיה זכות מלאה לבחור את הסוכן או היועץ הפנסיוני שהוא חפץ בו, וזאת בנוסף לזכותו לבחור את הגוף המוסדי (קרן הפנסיה או קופת הגמל) שבו ינוהל החיסכון שלו.

 

סעיף נוסף עליו הוסכם בין הצדדים ,קובע כי במקום עבודה שבו קיים ארגון עובדים יציג וארגון העובדים היציג לא בחר מוצר ברירת מחדל, או במקום בו אין ארגון עובדים יציג, יחויב המעסיק בבחירת מוצר ברירת מחדל לעובדים חדשים במסגרת הליך תחרותי על בסיס עקרונות שיפיץ אגף שוק ההון, ביטוח וחיסכון.

 

בנוסף לכך נקבע כי בעת הצטרפות שיזם הלקוח לגוף מוסדי, יחויב הגוף להעניק לו יעוץ טרם ההצטרפות במקרים בהם מדובר בלקוח פעיל בקרן ותיקה; לקוח שקיימת לו החרגה רפואית מכל סוג או לקוח שמבוטח בביטוח מנהלים.

 

אריה אברמוביץ, נשיא לשכת סוכני הביטוח, אמר בעקבות ההסכם, "הרפורמה בפנסיה שונתה מקצה לקצה. בוטלה הפרדת השיווק מהתפעול והגופים המוסדיים יצטרכו לבדוק את צרכי הלקוח בטרם עשיית הפוליסה בעבורו. אני מודה לנשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש, ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, למנהיגות של יו"ר ועדת הכספים משה גפני, וחברי הוועדה על הירתמותם למען ציבור החוסכים, המעסיקים וסוכני הביטוח".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים