שתף קטע נבחר

רוצים לעבור שינוי מהותי? 13 עקרונות שיעזרו

הכריזו על השינוי שברצונכם ליישם - אבל רק בפני אנשים מפרגנים שאתם סומכים עליהם, אל תיבהלו אם חלה נסיגה בתהליך, גלו גמישות מחשבתית והתמידו גם אחרי שהמטרה הושגה. כך תשיגו שינוי בחיים

רובנו מכורים לשגרה ובכל זאת צמאים לשינויים שיפרו אותה ויכניסו עניין חדש בחיים. יש שינויים קטנים, שנעשים כמעט ללא מחשבה וכרוכים כמעט באפס השלכות - הצבע בשיער, הריהוט בסלון וכמובן תמונת הפרופיל בפייסבוק. שינויים אחרים נתפסים בצדק כהרי גורל ועלולים לעורר בנו חששות כבדים. אלה, מטבע הדברים, קשורים לסטטוס שלנו בחיים - להתחתן או להתגרש, לעשות הסבה מקצועית, לעבור לעיר אחרת וכדומה. כשמדובר בשינויים המשמעותיים האלה, רובנו הרבה יותר הססנים ואיטיים.

 

קראו עוד על שינויים:

איך ליצור שינוי בחיים בשנה החדשה - תוכנית פעולה

3 שינויים קטנים בתזונה שיגרמו לכם לרדת במשקל

11 כללים שיעזרו לילדים להתמודד עם שינויים

 

"השינוי מאיים, הוא קשה לנו מבחינה פסיכולוגית‭,"‬ אומרת מאיה שטיין, עובדת סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסטית, מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית, מגשרת מוסמכת ומנהלת מרכז ת.ל.מ בבאר שבע, "לא פשוט לקבל החלטה לצאת מהתקיעות ולפתח מוטיבציה לתזוזה. אנחנו נוטים להיאחז במוכר ובידוע, גם כשהוא כבר לא רלוונטי.

 

"למעשה, גם להיתקע בסיטואציה זאת החלטה. האחריות לתקיעות היא שלנו, היא בידינו. וכל עוד אנחנו נמצאים באזור הנוחות שלנו והכל לכאורה סבבה, אין לנו עניין לשנס מותניים ולהניע את עצמנו. שינויים משמעותיים מתרחשים כשאנחנו חשים חנק, כשמתברר לנו שאנחנו משלמים מחיר כבד ויקר על התקיעות, כשאנחנו סובלים וכואבים‭."‬

 

רוצה לעשות שינוי, אבל לא בטוחה שתצליחי? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
רוצה לעשות שינוי, אבל לא בטוחה שתצליחי?(צילום: Shutterstock)

 

"יש שינויים דרמטיים שמבוצעים בקפיצה נחשונית, ויש אחרים, הדרגתיים יותר. כך או כך, החלק המשמעותי הוא ההתמדה בשינוי, שם נדרשת העבודה הפנימית"‬ מסביר ד"ר יוני גז, מרצה בכיר לפסיכולוגיה במכללה האקדמית אחוה והפסיכולוג הראשי במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע, "כדי שזה יקרה צריך להתבונן פנימה ולהבין מה במציאות החיצונית מקשה עליי לעשות שינוי, לנתח את המצבים שבהם הסיטואציה מעצבנת אותי, מה זה מפעיל בתוכי, מה מנציח את המצב ואת התגובות שלי ומתוך זה את הקשיים שהמצב מייצר, ואז לעבוד על השינוי עצמו". ‬

 

עם זאת, מדגיש ד"ר גז, לא כל שינוי בהכרח טוב לנו. "יש אנשים שחיים משינוי לשינוי, שעושים שינויים תכופים ביותר, והם אולי מרגישים טוב עם זה, אך אינם נעצרים לבחון את הדחף, להבין איזה צורך השינויים התכופים האלה מנסים למלא. כדי להבין מתי מדובר בשינוי נכון ומתי השינוי הוא רק סימפטום יש לקיים בירור מעמיק, רצוי בעזרת איש מקצוע, משום שגם שינויים תכופים וגם שקיעה בדפוסים שנותנים תחושה של שיווי משקל והם בעצם קיפאון - בעייתיים‭,"‬ הוא מוסיף.

 

כך עושים שינוי

(ההמלצות מפי מאיה שטיין, פסיכותרפיסטית ועובדת סוציאלית קלינית; נורית נחום, מאמנת לעצמיות בקריירה; גלית קדמי-ביבר, מאמנת אישית בכירה

 ובעלי "חדר כושר רגשי‭;"‬ גיתית פרידברג, מאמנת בשיטה סאטית בודהיסטית; ורלי רוזנברג, פסיכולוגית קלינית במכבי שירותי בריאות).

 

‭.1‬ אל תראו בשינוי מהלך גורלי - כשזאת ההתייחסות, השינוי מעורר אימה ואנחנו עלולים להיכנס למעגל שלילי של אכזבה בשל הקושי ליצור את השינוי והעצמה של תחושת חוסר היכולת. כשנדמה שהשינוי דרסטי, הוא לעולם ייראה רחוק מדי ובלתי אפשרי. במקום זה מוטב לחשוב לאן רוצים להגיע ולא רק מה רוצים לשנות, לבנות בהדרגה שלבי שינוי, והצעד האחרון הוא השלב האחרון בתהליך ולא השינוי עצמו.

 

‭.2‬ עצרו כדי לחשוב - בררו עם עצמכם מפעם לפעם את המציאות הנוכחית לאור השינוי. זה אומר להתקרב לעצמנו, לרצונותינו הכנים, למהות שלנו, בלי רעשי רקע, פרשנויות ומגננות.

 

‭.3‬ לא להחליט מראש שזה לא אפשרי - אל תשננו משפטי חוסר אמונה עצמית כמו "לעולם לא אצליח ל‭."...‬ פרדיגמות שליליות כאלה תוקעות אותנו, מרפות את ידינו וממציאות עבורנו תירוצים ל"למה לא‭."‬ זיהוי הפחדים שמייצרים את המשפטים השליליים האלה מאפשר דיאלוג איתם והסרת החסימה שהם יוצרים. כשזה קורה, אפשר להכניס למערכת משפטים מקדמים כמו "אנסה להתמודד. זה יהיה קשה אבל סביר להניח שאתקדם עם הזמן‭."‬

 

‭.4‬ תחנות של הצלחה בדרך - בנייה הדרגתית של התהליך מאפשרת תחנות קטנות שהן למעשה הצלחות קטנות. הן יחזקו את תחושת היכולת ואת החוויה החיובית.

 

‭.5‬ דמיינו את התמונה של השינוי המיוחל בראש - פירוט המושג "שינוי" למונחי היומיום - מה השינוי יאפשר, איך הוא ייראה, מי אהיה בעקבותיו, מה הוא יתרום לסביבתי וכו' - ויצירת תמונה ברורה של המטרה בראש, הם שגורמים לנו לדעת לאן ללכת.

 

‭.6‬ אל תחכו למשבר -  כדאי להתחיל תהליך שינוי כשיש לנו כוחות ולא כשאנחנו בעיצומו של המשבר, נטולי אנרגיה ומגיבים רגשית באופן סוער, המקשה על התמקדות בשינוי. הוויה הישרדותית גורמת לחוץ להשפיע על הפנים ולכן אינה מאפשרת שינוי, בשעה שהוויה התפתחותית מאפשרת ומעודדת מבט פנימה והתמקדות בסדרי העדיפויות העצמיים, ברצונות ובתשוקות האותנטיים.

 

‭.7‬ קבלו תמיכה מאחרים - תמיכה של אחרים משמעותיים בתהליך שינוי נותנת כוח, דרייב להמשיך, ולא פעם כשתהליך השינוי נעשה בזוג או בקבוצה הוא נתפס קל יותר פסיכולוגית. כל מי שעשוי להוות עוגן או דמות לשאת אליה עיניים ולהעריך את התקדמותה שלה בתהליך - טוב לצורך העניין. התמיכה מאפשרת לנו להרגיש שאנחנו לא לבד וזה חשוב, משום שגם אם מגמת התהליך חיובית, יהיו במהלכו רגעי משבר. צריך לקבל אותם ולא להיבהל מהם, ובמידת הצורך להיעזר במשאבים חיצוניים כמו חברים, שיטות הרפיה וכל מה שיקל עלינו ויעביר אותנו ליום הבא.

 

‭.8‬ הכריזו על התהליך - למה? כדי להיות מחויבים לו, ולא רק כלפי עצמכם. כך קל יותר להניע את עצמנו, משום שזה נעשה לא רק לטובת עצמנו אלא גם בפני ה"קהל" המשמעותי לנו.

 

‭.9‬ העלו מן הזיכרון תהליכי שינוי מוצלחים קודמים - שינויים מוצלחים קודמים שביצעתם ובעזרתם בניתם מערכת אמונות חיוביות בעצמכם יהיו לכם עכשיו לעזר. זה ייתן כוח ויחזק את האמונה ביכולת להצליח גם הפעם.

 

‭.10‬ אמצו גישה נחושה אך סלחנית כלפי עצמכם - גמישות מחשבתית חשובה, ואין מקום ל"הכל או כלום" בתהליך השינוי. גם אם תיכננתם את התהליך מעט אחרת, זה לא מצדיק הרמת ידיים אם קשה או אם חווים כישלון. כל יום הוא הזדמנות חדשה לחזור אל התהליך ולהמשיך לחתור אל היעד.

 

‭.11‬ משתפים רק את הסביבה התומכת - בחרו לא לשתף בתהליך אנשים שאינם תומכים - זה לגיטימי ואף רצוי לא להיחשף בפני מי שמבקר ושופט אתכם, שכן אנשים כאלה, גם אם הם קרובים, עלולים להחליש אותנו.

 

‭.12‬ כמו תמיד, גם הדרך חשובה - פתחו תשוקה גם כלפי הדרך ולא רק כלפי היעד - כדאי לעשות את הדברים, כולל הצעדים הקטנים, מתוך עניין, סקרנות, רצון ואפילו הנאה, ולזכור שזה שווה.

 

‭.13‬ חזקו את השינוי ושמרו עליו - נכון, קשה להניע את תהליך השינוי, אבל בדרך כלל קשה לא פחות לשמר אותו. תחילת הדרך מאופיינת באופוריה, במרץ ובאנרגיות, אלא שאלה פוחתים עם הזמן, ואם צץ מקום רגשי קשה, הדרך חזרה לדפוסים האוטומטיים שלנו קצרה למדי. לכן חשוב ליצור תשתית לשימור השינוי. לצורך כך יש להבין שכדי לשמר את התהליך נדרש זמן להסתגלות ולהפנמה, ואת זה עושים באמצעות תרגול חוזר והתנסות שוב ושוב בשלבי השינוי לאורך הדרך ולא רק בסופה, עד להסתגלות המיוחלת.

 

מה סטיב ג'ובס חשב על שינויים? צפו:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
במקום לפחד מהשינוי, חישבו איך הוא ישפיע עליכם לטובה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים