שתף קטע נבחר

כיצד הופך הפורנו את הסקס שלנו לאגרסיבי?

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת אינדיאנה מבסס את הקשר שבין פורנו לאלימות, ומעלה תהייה באשר לזהות האשם העיקרי - האם זה הפורנו או אולי הפוטנציאל האלים של הצופים

פורנו. כולנו ראינו, התחרמנו והתביישנו בעצמנו על שראינו, גם אם זה קרה לפחות פעם אחת, אם לא מאה. אין ספק שתעשיית הסרטים הכחולים לוקחת חלק גדול בחיים שלנו ככל שהטכנולוגיה מתפתחת. אם פעם היית צריך להתגנב לחנות וידאו כדי לשכור סרט כחול, הרי שהיום אתה יכול לצפות בכמה סרטים שרק תרצה בלחיצת אצבע דרך הטלפון החכם שלך ומבלי שאף אחד ידע. מדהים, פורנו בכל מקום, זמין לכולם בכל שעה ובכל מצב. השאלה היא איך הנגישות הכל כך גדולה לפורנו וסרטים כחולים משפיעה עלינו ביום יום - אם בכלל?

 

עוד בנושא:

אם רק צד אחד מאושר, אתם בדרך לגירושים

למה הפסקתי לצפות בפורנו

לשכב איתו בדייט ראשון? החוקרים נגד

 

כדי להבין את עוצמת ההשפעה על החיים שלנו, צריך לחזור ל-2013: בשנה הזאת בחור בן 23 בשם ג'יימי ריינולדס רצח את ג'ורג'יה בת ה-17. ג'יימי למעשה תלה את ג'ורג'יה, ואת ההשראה לרצח האלים שאב מאחד מסרטי הפורנו הקשה בהם צפה. הסיפור המטורף הזה הפך לסיפור אזהרה בבריטניה, ומומחים רבים משתמשים בו מאז כדי להוכיח שצפייה קיצונית בפורנוגרפיה אכן עלולה להשפיע על ההתנהגות שלנו, ואף עשויה להוביל להתנהגויות אלימות במיוחד בקרב אנשים שבסיסם אינם אלימים כלל.

 

ולמרות שבסיפור הספציפי הזה לא ברור אם מדובר באדם אלים ללא קשר לפורנו, או אם אכן הפורנו השפיע עליו ועל מעשיו באופן ישיר, כן ניכר שיש קשר בין פורנו לאלימות, ומחקר חדש שנערך לאחרונה באוניברסיטת אינדיאנה, מוכיח בדיוק את זה. ואם חשבתם שהבעיה הזו מאפיינת גברים בלבד, הרי שאתם טועים. אותן תוצאות נצפו גם בקרב הגברים וגם בקרב הנשים אשר לקחו חלק במחקר האחרון, ובכלל, שליש מהצופים בפורנו הן בעצם צופות. השאלה המתבקשת בעקבות התוצאות האלו, היא למה הצפייה בפורנו הופכת אותנו ליותר אגרסיביים במיטה?

 

בין פנטזיה לאכזבה

ד"ר דניאל וטלמן, מהמכללה האקדמית בית ברל, סקסולוג קליני ומטפל מיני וזוגי מוסמך, מאמין שככל שהפורנו הופך לאגרסיבי יותר עם השנים, כך גם חיי המין של הצופים בו. "הצפייה בפורנו מעצבת את התפיסה של הצופים לגבי איך מין אמור להיראות", הוא אומר. "פורנו זה בעצם פנטזיה שמימשו אותה בסרט, אבל מה שמתרחש בסרט לא קשור באופן ישיר למה שקורה לאנשים במציאות, כשבפועל, הצפייה רק מעלה את הציפיות, ומשם מגיעה גם תחושת האכזבה".

 

"הפורנו מייצר תפיסה מעוותת לגבי איך מין אמור להיראות" (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
"הפורנו מייצר תפיסה מעוותת לגבי איך מין אמור להיראות"(צילום: Shutterstock)

 

אבל מי הוא האשם העיקרי - הפורנו או הפוטנציאל האלים שאולי מלכתחילה טמון אצל הצופים בו? ד"ר וטלמן סבור שמי שצופה בפורנו אלים הם בדרך כלל אנשים שמתעניינים בסקס כזה, ולכן מאוד יכול להיות שהם גם ייקחו השראה מהסרטים, אך אדם שמלכחתחילה אין לו עניין במין אלים, ככל הנראה, גם לא יצפה בסרטים אלימים, ועל כן, גם לא יושפע מהם.

לדידה של ד"ר אורלי בלומברג-מזרחי, מומחית בזיהוי מהיר של דפוס הזוגיות, דווקא הפורנו הוא האשם.

 

"חשיפה מתמשכת לגירוי מסוים גורמת לירידה בעוצמת התגובה אליו", היא טוענת. "זהו תהליך נוירולוגי של התרגלות. משמעות הדבר היא שתגובת הזעזוע מחשיפה לאלימות רק מתמתנת ויורדת ככל שנחשפים ליותר סרטים, וכדי להגיע שוב לרמת תגובה גבוהה, יש להקצין את האלימות, וכאן טמונה הסכנה: הקצוות מתרחקים כל פעם יותר ויותר. ולמה שסרטים פורנוגרפיים אלימים ישפיעו באופן שונה?". מכאן שככל שהפורנו הופך לאלים ומבזה נשים, כך גם התנהגות הצופים בו.

 

במדינות אירופיות רבות מסכימים עם ד"ר אורלי בלומברג-מזרחי, וכבר מתנהלת בהן מלחמה נגד הקלות בה ניתן לצרוך היום פורנוגרפיה. כך ניתן לראות למשל בקמפיין הבריטיBlock Online Porn הנועד ״לנקות״ את המרחב האינטרנט מפורנו שכיום נגיש לכולם, כולל לילדינו. "נער או נערה שצופים בסרט פורנוגרפי, צופים בצד הטכני של אקט מיני", טוענת בלומברג-מזרחי. "הנער חסר הניסיון עורך השוואה שתוצאותיה הרסניות לדימוי ולביטחון העצמי שלו. מאחר ואין בסרט פורנוגרפי כל רגש, אין בו גם את ההקשבה לבן/בת הזוג, ואת הערנות לרמזים שהופכים את הסקס לטוב והדדי, והתוצאה כמצופה, עצובה עד כדי גיחוך".

 

הסרטים מבוססים על פנטזיה ואנשים מנסים לחקות את הפנטזיה במיטה שלהם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הסרטים מבוססים על פנטזיה ואנשים מנסים לחקות את הפנטזיה במיטה שלהם(צילום: Shutterstock)

 

בואו נדבר על סקס

ומה עם השפעות חיוביות של פורנו על החברה? אחד המחקרים המעניינים ביותר בנושא נערך על ידי פרופסור לקרימינולוגיה מדנמרק בשם ברל קוצינסקי. הוא חקר את השפעת הלגליזציה של פורנו בשלוש מדינות – דנמרק ב-1969, שוודיה ב-1970 וגרמניה ב-1973. במשך שני עשורים הוא תיעד את פשעי המין בשלוש המדינות הללו ובסופו של דבר הגיע למסקנה שמספר הפשעים הקשורים למין במדינות אלו דווקא ירד. דרך הנתונים שחשף, ביקש קוצינסקי לטעון שפורנו חופשי גורם לירידה באלימות המינית באופן ישיר.

 

גם ד"ר דניאל וטלמן מאמין שלצפייה בפורנו יש גם צד חיובי שאין להתעלם ממנו: "עצם הזמינות של הפורנו הופכת את היכולת שלנו לדבר על מין למקובלת יותר", הוא אומר. כלומר, ככל שהפורנו חשוף יותר, ומדברים עליו יותר בספרות החברתיות השונות, כך הדיבור על סקס בכלל הופך לחלק מהשיח היומיומי, במקום משהו שמדברים עליו בשקט בחדרי חדרים. הפורנו הזמין מביא את הסקס לבמה המרכזית של החברה המערבית, וזהו בהחלט דבר מבורך.

 

העובדה שאין קוהרנטיות במחקרים בנושא הזה מעידה על בעיה מדאיגה ביותר – לא באמת ניתן להעריך או למדוד את השפעת הצפייה בפורנו על התנהגות הצופים בו. בסופו של דבר, האינטרנט הינו מרחב חופשי בו הכול יכול לקרות, ולכולנו יש כיסא בשורה הראשונה כדי לצפות במאורע. אין ספק שאנשים ימשיכו לצרוך פורנו, וככל שעובר הזמן, כך גם הפורנו (וסקס בכלל) ילך וישתנה וייכנס למרחבים חברתיים רבים ומגוונים.

 

לא נראה לי סביר שנוכל להגביל את כמות הפורנו אשר נמצאת ברשת בקרוב, מה שכן נוכל לעשות זה לחנך את בני הנוער לצריכה אחראית. אם נסביר להם מה ההבדל בין סקס בהסכמה ובין אונס, ונדבר איתם על ההבדלים שבין הסרטים שמציגים איזושהי פנטזיה ובין המציאות האינטימית שמתרחשת בין שני אנשים, נוכל גם לדרוש מהם לקחת אחריות על עצמם ועל ההתנהגות שלהם, ואולי להתחיל לכונן פה איזשהו שינוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
כל היחס לסקס ומיניות הופך אלים יותר
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים