שתף קטע נבחר

אם נדחתה: בת 9 הוצאה מהבית בשל אלימות

במשך שנים התלוננה ילדה על אלימות של הוריה ואילו הם טענו שהיא מחפשת תשומת לב. בית המשפט האמין לילדה ולשירותי הרווחה

בית המשפט המחוזי בחיפה דחה לאחרונה ערעור שהגישה אם לבת 9 שהוצאה מהבית בשל תלונות על אלימות ודאגה חמורה לשלומה. האם טענה שמקור תלונותיה בחיפוש אחר תשומת לב, אבל השופט סארי ג'יוסי לא האמין לה.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

כבר בסוף 2012 הגיעה הילדה לבית הספר עם חבלה בפנים, שלדבריה כוסתה באיפור. כשהמחנכת שאלה אותה אם כואב לה, השיבה הילדה כי "הנעל כאבה", וסיפרה שאביה זרק עליה נעל בגלל שהעירה את אחותה הקטנה. בעקבות זאת התקיימה חקירות במשטרה והחוקר התרשם שהילדה אמינה, אולם לא נפתח הליך פלילי נגד ההורים.

 

לאורך השנים, מפעם לפעם סיפרה הילדה על התנהגויות אלימות נוספות ואף התקבל רושם שהיא סובלת מהזנחה ומחוסר מוטיבציה. בשנה שעברה היא סיפרה למדריכה שלה במועדונית שאמה חונקת אותה בצוואר ומרביצה לה עם חגורה, וכי מגיל ארבע אמה מכה אותה, "נותנת בוקס וכאפה", ושגם אביה הרביץ לה.

 

ההורים הכחישו שנקטו אלימות וטענו שהילדה מחפשת תשומת לב עקב הסיטואציה המשפחתית הקשה שבה גדלה: אח תאום שזקוק לטיפול מיוחד, ואחות קטנה שאף היא זקוקה לטיפול. למרות זאת הוציא בית המשפט לנוער בחיפה את הילדה מרשות הוריה בצו חירום, ולפני כשלושה חודשים הוצא צו משמורת זמני שהורה להעביר את הילדה למסגרת חוץ-ביתית, עד שיינתן פסק דין בבקשת המחלקה לשירותים חברתיים להכריז על הילדה כ"קטינה נזקקת".

 

על החלטה זו הגישה האם ערעור בבית המשפט המחוזי בחיפה. היא טענה שבית המשפט שגה והוטעה על ידי עובדות סוציאליות ששיקרו או לא דייקו בפרטים.

 

כואב אך אפשרי

"הקטינה רואה בהוריה כמי שפוגעים בה והם האחראים, כך בעיניה, גם אם הדברים לא נאמרו מפורשות על ידה, לאותה מצוקה וסבל נפשי אליהם נקלעה", כתב השופט סארי ג'יוסי, שדחה את הערעור שהגישה האם.

 

הוא הוסיף כי אף שהוצאה מההורים מהווה צעד דרסטי ומכאיב, חוק הנוער מאפשר לעשות זאת גם בטרם הוכרז על הקטין כנזקק: "המלצות מרכז החירום, שערך לקטינה אבחון דיאגנוסטי, היו ברורות וחד משמעיות. כך גם עמדת שאר גורמי הרווחה וגם עמדת האפוטרופוס לדין. כולם המליצו על הוצאת הקטינה ממשמורתם של הוריה".

 

לאחר שבחן את מכלול הנתונים ותולדות המקרה, השופט התרשם כי "לא חל כל שינוי בתוך המשפחה בכל הנוגע לקטינה, שינוי שיש בו ולו כדי להעמיד לפנינו סיכוי קל שבקלים כי הקטינה לא תשוב ותיפגע שם".

 

השופט ג'יוסי הסביר שההורים היו צריכים לפחות להראות נכונות להכיל את מצוקת הילדה, ולהתחיל תהליך טיפולי על מנת להתמודד עמה, אך במקום זאת הם מצפים שהשינוי יבוא מהילדה.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
  • עו"ד נורית פיש עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים