שתף קטע נבחר

אור סיטי: "נגיש עד מחר בקשה להקפאת הליכים"

ביהמ"ש המחוזי בת"א דן בבקשה להקפאת הליכים שהוגשה נגד ענבל אור על ידי 11 נושים. בתום הדיון החליט השופט כי ההכרעה תידחה עד לאחר הגשת בקשה להקפאת הליכים על ידי החברה מחר. השופט הזהיר: "כנראה שאת כדור השלג הזה אי אפשר יהיה לעצור". במקביל הודיע דורון אלחנני מצוות הניהול החדש של החברה, שאמור להוציאה מהמשבר, כי בכוונתו לפרוש

חברת אור סיטי נדל"ן שבבעלות ענבל אור תגיש עד מחר (ה') בקשה להקפאת הליכים. בדיון בבית המחוזי בתל אביב אמר עו"ד דן נובהארי, בא כוחה של ענבל אור: "אדוני הציע, החברה הקשיבה בקשב רב, הפנימה ותפעל בהתאם להנחייתו של בית המשפט. אנחנו מבקשים לאפשר להגיש בקשה מטעם החברה, בקשה מסודרת להקפאת הליכים".

 

ענבל אור במו"מ למכירת חברת ההחזקות

בגלל הלחץ? ענבל אור תפטר כשליש מעובדיה

 

בתום הדיון החליט השופט, איתן אורנשטיין, לדחות את הכרעתו עד להגשת בקשה להקפאת הליכים מטעם החברה, וקבע כי המועד האחרון להגשת הבקשה יהיה מחר בשעה 13:00. הדיון הבוקר התקיים בעקבות בקשה הדחופה למתן צו הקפאת הליכים שהוגשה נגד אור סיטי נדלן על ידי 11 נושים.

 

ללא בקשה של החברה - השופט יכריע בין הקפאה לפירוק

השופט כתב בהכרעתו: "יש לפניי שתי בקשות נוספות בעניינן של אור סיטי נדל"ן בבעלות ענבל. האחת בקשה לפירוק זמני של חברת מרום סיטי נדל"ן, והשנייה בקשה להקפאת הליכים בעניין החברה. קדמו לבקשות האמורות בקשה לפירוק ובקשה לפירוק זמני, וכן בקשה לפשיטת רגל של בעלת השליטה ובצידה צו איסור דיספוזיציה (איסור פעולה בנכס) לגבי נכס שנמכר על ידי בעלת השליטה למבקש. לאחר החלטות בבקשות האמורות שבהן לא נעתרתי למתן צווי פירוק זמני, הבקשות הועברו לתגובת החברה, זו לא מסרה תגובת החברה, אך התייצבה לדיון.

 

"הצבעתי בדיון לפני החברה על קשיים שניצבים לפתחה ושיש בהם לסמן לבית המשפט באשר לצורך למינוי בעל תפקיד. לאחר ההפסקה הובאו לפניי שתי הצעות. האחת, מטעם מבקשי ההקפאה ועל דעת בנק מזרחי, באשר למתן צו הקפאה לתקופה של 14 יום ומתן מימון של 250 אלף שקל על ידי הבנק. במסגרתה התבקשתי גם לתת צו איסור דיספוזיציה על נכסי החברה ונכסי בעלת השליטה. השנייה, בקשת החברה להתיר לה להגיש עד מחר בצהריים בקשת הקפאה שתביא בחשבון גם מימון לתקופת ההקפאה למשך 60 יום.

 

"טרם החלטה מושכלת מן הראוי להתיר לחברה להציג לבית המשפט את בקשת ההקפאה תוך שהגשתי שיש סד קצר להגשת הבקשה. משכך ההכרעה בבקשות תידחה עד לאחר הגשת בקשה להקפאת הליכים שתוגש על ידי החברה עד ה-24 במרס 2016 בעשה 13:00. ככל שלא תוגש בקשת החברה אכריע בבקשות ההקפאה, ואתן לחילופין צו פירוק זמני נוכח שינוי ההסדר במסגרת בקשת הפירוק שהגישו מבקשי ההקפאה".

 

 

מוקדם יותר אמרה עו"ד ברוריה לקנר, מטעמה של אור סיטי וחברת מרום סיטי, כי "בימים האחרונים שוקד הצוות המקצועי שמונה על ידי החברה באופן אינטנסיבי על תוכנית הכנה למשך 60 יום, במהלכם ניתן יהיה לגבש הסדרי נושים על כל פרויקט ופרויקט באופן פרטני. זו תוכנית שמתגבשת אבל איננה סגורה.

 

"לאור דברי בית המשפט, אנחנו נפעל בנמרצות להגשתה עד מחר בשעות הצהריים, כשהחשוב ביותר הוא שהוצאות ההפעלה הן 750 אלף שקל למשך חודש, לפי הערכת הצוות הניהולי. ההצעה שהתגבשה במסדרון בית המשפט לא תספק, כלומר ההצעה שאליה הגיעו המבקשים והבנק – איננה מספקת בעליל.

 

"אלה בדיוק העלויות שיידרשו כדי להפעיל את תוכנית ההפעלה ואנחנו אמרים לקבל את המימון מבעלת השליטה, מחכים שהיא תשב על התוכנית שהיא עוד לא מכירה, נאמת מולה בתצהיר את פרטי התוכנית ואני מאמינה שעד מחר בצהריים תהיה תוכנית ושאור תוכל להתחייב על מנת לצאת לדרך. היא רק צריכה ללמוד את פרטי תוכנית ההפעלה".

 

השופט לאור: המערבולת מסוכנת

במהלך הדיון אמר השופט אורנשטיין לאור: "שמעתי מנציגת העובדים שיש בקשה מוכנה להקפאת הליכים, אולי כדאי שתגישי?". אורנשטיין פנה לאור והוסיף: "מצב החברה מטריד אותי. מכרו דירה פעמיים, בנק מזרחי החזיר מאות צ'קים על מיליוני שקלים. עיינתי במאזן שנתנו לי בדיון הראשון. מבלי להביע עמדה לגופה, עולות תהיות לגבי המאזן, החל מכך שנעשו שיערוכים של נכסים שהעבירו ממלאי אחד למלאי שני והוציגו כאילו יש רווח, אבל זה רווח על הנייר.

 

"יש סכום מאוד גדול על תביעה בפרויקט בבלי. מציגים רווח של 18 מיליון שקל שעוד לא יודעים מה זה בכלל, יש חוב של בעלת השליטה במיליוני שקלים. בעלת החברה נזקקת להלוואות חוץ בנקאיות כדי לעמוד בחובות. אני מקבל כל הזמן בקשות על סכומים קטנים שהחברה לא יכולה לעמוד בהם.

 

"יש פרויקט עם 58 דירות, כשלפי ההיתר ניתן לבנות 49 יחידות דיור, יש הערות אזהרה, לא שילמו תמורה לבעלי הקרקע ויש סכנה שבעלי הקרקע ירצו את הכסף. כל הפעולות האלה מצביעות על יותר מאשר תמרורי אזהרה, ונדרש יותר מפיקוח, והמבין יבין. כדאי שתגישי היום, מאשר האלטרנטיבה למנות מפרק זמני, עם כל הקונוטציה של מפרק זמני לחברה ואני ער לזה. יש קושי כרגע למנות נאמן להקפאת הליכים, אני לא רואה מי ישלם את ההוצאות של זה. באה רשות המסים והוסיפה עוד סכום שלא הבאנו בחשבון. המערבולת מסוכנת.

 

"המצב יותר מבעייתי, ההון העצמי שהצבעתם עליו הוא לא מוכח, אני מבין שאדם מאמין בחברה שלו, כבר ראינו שאדם מאמין שהחברה שלו תצלח ובסוף היא מתמוטטת. כנראה שאת כדור השלד הזה אי אפשר יהיה לעצור. מציע, אעשה הפסקה של חצי שעה, תשקלו אם אין מקום שאת אותה הבקשה שדיברתם עליה תגישו היום, וביהמ"ש יכריע על פירוק זמני של אור סיטי נדל"ן. אני ער למה שיקרה עם מינוי מפרק זמני".

 

ענבל אור: מי שגרם לכל הבלגן זה בנק מזרחי

אורנשטיין פונה לעו"ד רון אברמוב, אחד מבאי כוחה של אור, וציין: "מנעתי את הפירוק הזמני, תראה מה עשתה בעלת החברה עם החברה, לקחה ומכרה את אותה הדירה פעמיים בשביל הלוואה? יש פה מכירת חיסול, זו העדפת נושים פר אקסלנס, אתם צריכים שופט בשביל זה?".

 

על כך אמר עו"ד אברמוב: "אתה יכול להגיד מה שתרצה, אבל אפשר להחיות את החברה. פרק הזמן שהערכתי הוא שבועיים".

 

ענבל אור דיברה גם היא: "אני חייבת להגיד כמה דברים, השמעת כאן דברים נוראיים, החברה פעילה 11 שנה ואני מנהלת אותה, כולל גם חברה ציבורית. מעולם לא הייתה בעיה תזרימית בחברה וגם לא חזרו צ'קים, מעולם. בנק מזרחי שיושב פה, כשאני כבר 20 שנה לקוחה שלו, סגרו, ביום ששמעו שיש חקירה של רשות המסים, את החשבונות. אפשר לראות שהם לא מכבדים צ'קים, אני סבורה כי אני מכירה ובניתי את החברה בעשר אצבעותיי.

 

"כל מי שגרם לכל הבלגן הזה והפירוקים זה בנק מזרחי וכאן אין לי מנוס מלהגיד, צוות יקר שלי, להגיש לבית המשפט תוכנית מסודרת... שקובעת בדיוק מהם הנכסים ומהם ההתחייבויות ויחד עם זאת, יושב פה בנק מזרחי שלא נתן לי יום של חסד. אני מבקשת מבית המשפט, אני מנהלת מגעים עם שני גופים רציניים להכנסת תזרים משמעותי.

 

"בנק מזרחי סגר לי את החשבונות, ואנחנו מנהלים מגעים עם בנקים נוספים שכבר נתנו לי אור ירוק להעביר אליהם את החשבונות. אני צריכה 5 ימים להגיש ולסגור עם הבנק, בנק אחר, להעביר את הפעילות לשם ולהחזיר את כל הכספים שיש, ולהציג לאדוני תוכנית הבראה המראה מהם ההתחייבויות מהנכסים בצד המאזני ובצד התזרימי ונצטרך לראות איך אנחנו עושים את זה".

 

"אמרו לאור - איך לא התאשפזת?"

בתחילת הדיון הבהיר עו"ד נובהרי מטעם חברת אור סיטי נדל"ן החברה מנסה למצוא פתרון למשבר. "ימים קשים עוברים על החברה וקצב האירועים גדול ורב, בשעה שהחברה מנסה להתמקד בהבראה ובכיוון לפתרון למשבר, כל יום יש עוד מצטרף ועוד מצטרף", אמר. "החברה מצויה בשלב של התלבטות, יש מהלך שמוצע בצד הניהולי של החברה, כמו קיצוץ שכר, מינוי נושאי משרה שיוכלו לעבור לפסים של חברה פעילה וגם בצד המשפטי".

 

השופט אורנשטיין אמר מצדו כי "מאז ההחלטה שלי ב-2 במרס, השתנו הנסיבות ועבר כבר מספיק זמן - ולא רק שלא נפרעו המחאות, יש גם קשיים. בינתיים הוגשה בקשה לפשיטת רגל נגד בעלת החברה. ההחלטה שלי לא הייתה סופית, אלא החלטת ביניים, אך בינתיים השתנו הנסיבות... לא רק שהמצב לא השתפר, אלא הידרדר".

ענבל אור בבית המשפט, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ענבל אור בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

על כך השיב עו"ד נובהרי כי "החברה לא מעוניינת בהקפאת הליכים, זה חיסול. אם החברה תלך להקפאת הליכים, זה לערוף את ראשה בהחלטת בית המשפט. בגלל קצב הזמנים לא היה זמן להגיש בקשה מגובשת לרכישה של החברה".

 

השופט אורנשטיין טען כי  "אי אפשר למכור (את החברה - מ.ג) בכזה מצב", ונובהרי ציין כי "לחברה יש פרויקטים מאוד רווחיים... יש פרויקטים שהשווי הנכסי שלהם יכול להיות מעבר לרווחיות הממוצעת. זה מה שהיה עד אותו הבוקר שבנק מזרחי הוריד את השאלטר וסגר את הברז. הבנק היה שמח שיהיה לו חשבון כזה, אבל מרגע שבאים עוד ועוד אנשים עם בקשות זה מפסיק להיות לו מתנה. לגברת אור יש יכולת לקחת פרויקט עם צבעים אפורים... ולהפוך אותו לצבעוני ומאוד מיוחד".

 

לדבריו, "לקחת את החברה להקפאת הליכים ולמכור אותה במכירת חיסול פרויקט אחר פרויקט, ולגלח את החברה - המשפט יביא את המצב כלפי כולם להפסד. לא רק גברת אור יושבת פה על הכיסא. הבעייתיות האמיתית היא לכל רוכשי הדירות, שאם מחר אין את גברת אור - אין פרויקטים. זה לא אינטרס הציבור. יש פה אישה שאמרו לה צריך לאשפז אותך על זה שלא התאשפזת עד היום". כזכור, לפני שבועיים אור כן הובהלה לבית החולים באמצע חקירת רשות המסים.

 

נובהרי הוסיף וטען כי "יש עלייה לרגל למשרדה של הגברת אור, פוקדים אותו אנשים מקבוצות גדולות, עם הרבה הון, מביעים עניין רב בפרויקטים... אבל בשביל זה צריך זמן. צריך לבוא עם תוכנית סדורה, לראות איך אנחנו רוצים לעשות זאת... צריך שבוע, שבועיים, שלושה - 30 ימים של חסד. המצב נכון להיום הוא הקפאה דה פקטו שמתקיימת מעצמה. בנק מזרחי סגר הברז, החברה לא יכולה להוציא כספים החוצה, קיפאון יותר טוב מזה אין".

 

"זה מצב מאוד לא בריא", התייחס לדברים השופט אורנשטיין, ונובהרי הבהיר: "אנחנו יודעים להסתדר , כך אומרת לי ענבל אור, גם בלי בנק מזרחי, למרות שזה מעמיד את החברה בכמעט כיליון. אנחנו נכניס משקיע לפרויקטים, בשווי שוק ולא בנזיד עדשים, שיזרים כסף לחברה, גבוה יותר ממסגרות האשראי, שיוכל להעמיד תזרים הרבה יותר גדול. זו התוכנית".

 

העובדים: חשש ששכר מרס ישולם באיחור, אם בכלל 

עו"ד פינס, בא כוחו של בנק מזרחי טפחות, התייחס לדברים: "התמקדתי באותו קטע שגברת אור יודעת לצבוע את הפרויקטים האפורים בצבעים צבעוניים. עד היום הייתי בכמה דיונים בנושא הזה, והסתפקתי במתן נתונים יבשים לבית המשפט שמדברים בעד עצמם. אבל היום אני רוצה להגיד משהו מעבר לזה. כל יום שהחברה הזו עוברת בלי פיקוח של בית המשפט, לא חשובה בכלל הכותרת שתינתן לבעל התפקיד, נגרם נזק שיש לו אפקט חברתי, הוא הולך ומתפזר ואוכלוסיות נוספות של נושים נכנסים לתוך ההסדר הזה.

 

"מיום ראשון חזרו חיובים בסך 1.2 מיליון שקל. אפשר לראות איך חוסר התוחלת התזרימית של החברה הזו מכרסמת בנכסיה מדי יום. הבנק יכול לשבת בשקט ולחכות לכל התפתחות ולהגיד בסופו של יום שיממש את הנכסים, אבל לבנק יש גם אחריות ציבורית להעיר את עיניו של בית המשםט למה שקורה".

 

עו"ד חיות גרינברג, המייצגת את עובדי החברה בבעלות אור, הוסיפה: "העובדים מאמינים בחברה, אבל יש צורך בשקט כדי לייצר את ההכנסות שהחברה יודעת לייצר. העובדים ישמחו לשתף פעולה עם בית המשפט, אבל הם מבקשים להעלות את מצוקתם היומיומית הן לגבי שכר עבודתם, ששולם בגין פברואר באיחור ניכר ויש חשש יותר מסביר שישולם לפחות באיחור, אם בכלל, על חודש מרס. הימים עבור העובדים קשים להתמודדות וצריך כאן פיקוח".

 

מומחה ההבראה פורש מצוות הניהול 

במקביל הודיע היום דורון אלחנני מצוות הניהול החדש של החברה כי בכוונתו לפרוש מהתפקיד. אלחנני, מומחה בהבראת חברות שמונה בתחילת השבוע על ידי אור כחלק מצוות הניהול להוצאת החברה מהמשבר, כתב לאור כי אינו יכול לגבות אותה.

 

במכתב כתב אלחנני: "ענבל היקרה, שמחתי להירתם לצוות המקצועי יוצא הדופן של עמיתיי יזהר קנה, ליאור דגן וברוריה לקנר, יחד עם רונן צור, על מנת להשיג את התוצאה המיטבית האפשרית, שתייצר סיכוי שתמשיכי את מפעל חייך. המסקנה החד משמעית היא מהלך אחר מזה שאת מתכוונת לנקוט. מאז הסכמת לכך, עמלו כולם להכין בקשה ותוכנית הבראה ראשונית על מנת להצליח בבקשה. לדאבוני, כוונתך שלא לקיים את הסיכומים, שנודעה לנו אתמול בערב המאוחר, 15 שעות לפני הדיון בבית המשפט, הנה הרת אסון עבור החברה ועבורך ואיני יכול לגבות אותה. לפיכך, אם לא תימלכי בדעתך אמנע לאלתר מלספק את שירותיי".

 

"הבקשה נועדה למנוע כאוס מוחלט בחברה" 

הדיון היום נגע בבקשה דחופה למתן צו הקפאת הליכים, שהוגשה לפני יומיים נגד אור על ידי 11 נושים, בדרישה להקפאת הליכים לתקופה של 30 יום. זאת לצד קביעה שבתקופה זו לא ניתן יהיה להמשיך או לפתוח בהליכים משפטיים נגד החברה, כולל הליכי הוצאה לפועל, אלא ברשות בית המשפט. בנוסף הוגשה בקשת פירוק של 4 חברים בקבוצת רכישה בפרויקט ברחוב חורגין ברמת גן נגד חברת מרום סיטי הפרטית שבשליטת אור.

 

הבקשה לפירוק מתייחסת לפרויקט המתוכנן ברחוב חורגין, ובו בניין של 9 קומות עם 48 דירות מתוכננות. המבקשים תובעים לקבל את כספם בחזרה, אבל לטענתם לאחר שחתמו על הסכמי הביטול, והיו אמורים לקבל בחזרה מאות אלפי שקלים כל אחד, התגלו על ידם לכאורה פעולות "זיוף, עירוב נכסים וביצוע עסקאות כפולות".

 

בין המבקשים הקפאת הליכים נמצא אברהם וולך, מגיש בקשת הפירוק הזמני המקורית שנידונה נגד אור, וכן ניצולת השואה, מינה זומר, שהצטרפה לבקשת הפירוק הזמני של וולך - בקשה שנדחתה ע"י בית המשפט. הבקשה לצו הקפאת הליכים הוגשה באמצעות עו״ד אלעד עפארי ממשרד כהן וילצ׳יק, שוקי שועלי ואלון שולמן.

 

לטענת המבקשים, הבקשה נועדה למנוע כאוס מוחלט בחברה, למניעת נזקים בפרויקטים השונים ונזקים כבדים לנושי החברה. הם מצטטים את טענות עו"ד עמית פינס, בא כוח בנק מזרחי טפחות, כפי שעלו בדיון בבקשה לפשיטת רגל נגד ענבל אור בבית המשפט בשבוע שעבר, לפיהן לחברה יש 185 המחאות שלא כובדו בסכום של כ-10 מיליון שקל.

 

הם מפרטים כי לחברה יש 4 פרויקטים שנמצאים בשלב שיווק (צ'לנוב, אלוף הניצחון, פועלי הרכבת ופרויקט הדר), 3 פרויקטים שממתינים לקבלת היתר (פרויקט אור בקונגרס, פרויקט חורגין ופרויקט שדרות הילד) ועוד שישה פרויקטים בשלבי בנייה (פרויקט וושינגטון, פרויקט אור על הפארק, פרויקט הושע-מציצים, פרויקט פוריה, פרויקט השניים ופרויקט מגדלי הצעירים).

 

את הבקשה הגישו המבקשים משום שלטענתם החברה היא חדלת פירעון. עוד הסבירו כי בדיון במסגרת הבקשה להכרזת אור כפושטת רגל ציין עו"ד פינס, נציג בנק מזרחי טפחות, כי נעשו ניסיונות להוציא כספים על ידי אור מקופת החברה הציבורית, אבל תשלומים והעברות אלה נעצרו על ידי הדירקטורים וסמנכ"ל הכספים של החברה הציבורית. "לא יכול להיות כל ספק כי החברה החלה בסחרחורת", נכתב בבקשה, "אשר ככל ולא תיעצר, תוביל את החברה ואת נושיה הרבים אל עברי פי פחת, שעה שעל פי המצגים שהוצגו לבית המשפט, פעולות של מכירת נכסים במחיר מופחת, מכירת נכסים בכפל, הפכו לכאורה לדבר שבשגרה".

 

אחד המגישים, אורי לברון, הוא רוכש דירה בפרויקט אלוף הניצחון, שברשותו צ'ק של חברת אור סיטי נדל"ן בסך 100 אלף שקל ללא כיסוי. מבקש נוסף, יעקב שוסטר, הצטרף לפרויקט תמ"א 38/2 ברחוב חיבת ציון ובידיו חוב של אור סיטי נדל"ן על צ'ק ללא כיסוי בסך 78,400 שקל. כלפי מבקש נוסף יש חוב של 100 אלף שקל והמבקש הראשי, אברם וולך, ממשיך לטעון כי החברה חייבת לו 400 אלף שקל.


פורסם לראשונה 23/03/2016 11:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ענבל אור בבית המשפט, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים