שתף קטע נבחר

מצ'ילה ועד טוקיו: המסעדות הכשרות בפריחה

"קפה הלל" בוונצואלה, פלאפל בטוקיו ולא פחות מ-300 מסעדות כשרות בצרפת לבדה: מטיילים ואוכלים כשר? מצבכם מצויין, ברוך ה'. כ-4,000 מסעדות כשרות פועלות בעולם, ומספקות פתרונות קולינריים: "כולם מבינים שלייצר אוכל כשר זה טוב לעסקים"

אם אתם מטיילים בעולם ושומרים על כשרות, המקום שהכי כדאי לכם להיות בו הוא ניו-יורק. כמחצית מהמסעדות והנקודות להשגת מזון כשר בעולם, נמצאות בתפוח הגדול, כך עולה מנתונים של אפליקציית Kosher near me, המרכזת מידע על מסעדות ומוצרים כשרים ברחבי העולם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

לדברי יונתן מירון, מייסד האפליקציה החינמית, מספר המסעדות הכשרות בעולם איננו קבוע, וזאת מכיוון שיש לא מעט פתיחות וסגירות. ועם זאת, הנתונים מלמדים על טווח שבין 3,500-4,000 מסעדות כשרות ברחבי העולם, לפחות 800 מתוכן בניו-יורק לבדה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

הילדה בארגז: "עד היום אני ישנה באור"

 

מחוץ לצפון-אמריקה, הריכוז הגבוה ביותר של מסעדות כשרות נמצא בצרפת, שבה גם הקהילה היהודית הגדולה ביותר באירופה. צרפת מובילה בפער ניכר על שאר המדינות בייבשת: כ-300 בצרפת בלבד, לעומת כ-700 בכל אירופה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

"למרות השינויים, ההגירה והבעיות שיש לקהילה היהודית, יש עדיין כמות מסיבית של מסעדות ודרישה לאוכל כשר, והאופציות עבור שומרי כשרות גדולות מאוד הן בפריז, והן מחוצה לה", מסביר מירון.

 

מהו המיקום המפתיע ביותר עבור מסעדה כשרה בעולם?

 

"די נדהמנו כשלרשומות שלנו נכנסה מסעדה בשם "kosher pita grill" שנפתחה בעיר גואיאקיל שבאקוודור. יש שם קהילה קטנה של בערך 1,000 יהודים, אך הם עוברים סוג של רנסנס בשנים האחרונות, והם התאגדו לפתיחת מסעדה כשרה יחידה בעיר. זה מאוד מגניב בעיניי".

 

בירושלים קל יותר

מקומות נוספים שלא הייתם מצפים למצוא בהם אוכל כשר (מחוץ לבית חב"ד המקומי): פלאפל בטוקיו, בראסרי בלוקסמבורג, "קפה הלל" בקראקס שבוונצואלה, kosher center בעיר סן חוזה שבקוסטה ריקה, "קפה עדן" באיסטנבול – ולא פחות משש מסעדות כשרות בצ'ילה.

 

שאלת הכשרות מטרידה את הישראלי שומר הכשרות בעיקר בזמן טיול בחו"ל, אך מירון מפנה את תשומת הלב לכך שגם בין ירושלים לשאר המדינה קיים הבדל בשטח לסועד שומר הכשרות. בעוד שהבירה משופעת במסעדות כשרות - באזורים אחרים בישראל ההיצע נמוך, לעתים בהרבה.

 

האם אנחנו בעידן הפופולארי ביותר של אוכל כשר ברחבי העולם? נראה שכן. לצד יהודים רבים ששומרים בדרגות שונות על דיני הכשרות, לא מעט אנשים ברחבי העולם בוחרים לצרוך מוצרים כשרים דווקא, מכיוון שלדעתם חותמת הכשרות מעידה על פיקוח ורמה בריאותית גבוהה.

 

"פריחה חסרת תקדים"

לפי הערכות, שוק האוכל הכשר מגלגל מעל ל-13 מיליארד דולר בשנה, סכום שמציב אותו במקום חשוב במערך השיקולים של יצרני מזון ומסעדנים.

 

לדברי רחל אוריאן, מייסדת מגזין הכשרות המקוון Kosher delight magazine, "יותר ויותר שפים בעולם מחפשים פתרונות כשרים למנות שלהם, כי הם מבינים שזה טוב לעסקים. זה חושף אותם לקהלים איכותיים, ופותח להם אופציות נוספות. גם חברות רבות מבקשות סיווג כשר למוצרים שלהם, ואין ספק שהשוק הכשר נמצא בצמיחה".

 

גם מירון מסכים שהשוק הכשר בתקופת פריחה חסרת תקדים: "יש בוודאות הרבה יותר אפשרויות לאכול כשר ברחבי העולם ממה שהיה בעבר", הוא אומר. "הרבה מאוד אופציות נפתחו בזכות הרשתות החברתיות שמאפשרות להעביר מידע על מסעדות ומוצרים כשרים במהירות, ועם דרגת אמינות גבוהה לצרכנים.

 

"גם ספקי המזון וגם הוועדים שמשגיחים ומספקים את חותמת הכשרות, דואגים שהמידע יגיע לקהילה המקומית וגם לתיירים, כך שכל אחד יכול לבדוק בקלות איזה מוצרים או מסעדות כשרות יש באזור שלו".

 

יש מדינות שבהן אוכל כשר הפך לנפוץ יותר, ואחרות שבהן עם הזמן הופך קשה למצוא מוצרים כשרים?

 

"העם היהודי נמצא בתנועה מתמדת. בארה"ב למשל, בערים שנמצאות באזור המערב התיכון, נמצא מספר המסעדות כשרות בירידה, וזאת מכיוון שהאוכלוסייה נעה לכיוונים אחרים. מנגד, עסקי הכשרות נמצאים בפריחה בערים בחוף המערבי והמזרחי – שם הקהילה היהודית גדלה, כמו למשל במיאמי או בלאס-וגאס, שם יש התחזקות משמעותית של השוק".

 

השלב הבא: כושר-גורמה בעולם

אוריאן קושרת ישירות בין עסקי הכשרות לאנטישמיות: "במדינות שבהן האנטישמיות מתחזקת, היהודים עוזבים והמסעדות הכשרות נסגרות".

 

וגם היא מצביעה על הרילוקיישן, כסיבה נוספת לשינויים במפת הכשרות: "בערים מסוימות בארה"ב, הדור הוותיק של הקהילה נפטר והדור הצעיר עוזב למקומות אחרים, כך שגם עסקי הכשרות מצטמצמים. יש קהילות שבהן אין כמעט עסקים כשרים בעיר, אך בכל זאת מקפידים שהמטבח של בניין הקהילה או בית הכנסת יישאר כשר, גם אם מדובר בקהילה קונסרבטיבית או רפורמית".

 

את האפליקציה של מירון, שיצאה לשוק ב-2011, הורידו מעל ל-100 אלף משתמשים, והיא מאפשרת להם למצוא מסעדות או מוצרים כשרים שנמצאים בעיר שבה הם גרים או מטיילים.

 

היום, קל יותר למטייל שומר הכשרות מאשר לפני עשור?

 

"יש בוודאות הרבה יותר אפשרויות מבעבר. גם במקומות נידחים יחסית, שבהם אין קהילה יהודית גדולה, יש בדרך כלל אפשרות למצוא מוצרים כשרים בסופרמרקט, או להיעזר בנציגויות של חב"ד או ארגונים אחרים, שיותר ויותר מאפשרים למטייל לקנות אוכל מוכן או ארוז שאפשר לקחת".

 

אוריאן מציינת שיש גם מקומות שבהם אפשר להזמין מראש ארוחת שבת,

ולקבל אותה ביום שישי אחרי הצהריים.

 

אז מה הדבר הבא?

 

מירון: "אנחנו רואים עוד ועוד מקומות שבהם נפתחות מסעדות לא רק כדי לספק אוכל בסיסי כשר, אלא לקחת את כל הנושא לצעד הבא – אוכל גורמה כשר. יש לא מעט מסעדות שבהן לוקחים שפים גדולים ומשקיעים לא מעט כסף כדי ליצור חוויה עשירה יותר לסועד, וגם היינות הכשרים זוכים בפרסים בינלאומיים, ונותנים עוד אספקט לשוק איכותי יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
ועדיין, בירושלים קל יותר
צילום: דניאל לילה
מומלצים