שתף קטע נבחר

פצועי צה”ל מקבלים כבוד בניו יורק

ארגון ‘לב אחד’ מביא לכאן חיילים ונפגעי פעולות איבה, והשבוע תוכלו לראות את הביקורים המרגשים שלהם גם כאן באתר האינטרנט שלנו

דקלה מגידיש נפגעה בפעולת איבה כשמחבל רץ לעברה עם סכין השלופה. היא נדקרה בצווארה ופונתה לבית החולים הדסה הר הצופים, כשמצבה מוגדר קשה מאוד אך יציב. היא התייתמה מאמה בגיל צעיר ולמרות זאת החליטה להתגייס כחיילת בודדה ליחידה קרבית. גם פסיל דמסיה נפגע לאחרונה כשהושלך מטען והוא נפצע קשה ברגלו.

 

"אין לנו ארץ אחרת", ביקשה הסמלת לי שטרכמן מחברתה לכתוב על הגבס שלה, אחרי שהיא ושלוש חברותיה ממשמר הגבול נפצעו בפיגוע דריסה בירושלים. כשהיא מאושפזת עם שברים בדרגות שונות בגופה, הצהירה אז "זו הארץ שלנו ונשמור עליה בכל חלקי גופנו. נמשיך לשמור עליה בימים ובלילות ולא ניתן אותה לאף אחד".

אחרי שיקום ארוך, הגיעו השבוע שטרכמן, מגידיש ודמסיה, עם קבוצה גדולה של חיילות וחיילים שנפצעו בפיגועי הדריסה והדקירה האחרונים בישראל, לשבוע שכולו הוקרה.

 

החיילים נוחתים בניו יורק, השבוע. צילום: בנצי ששון ()
החיילים נוחתים בניו יורק, השבוע. צילום: בנצי ששון

 

הרב אוריאל ויגלר, שעומד לצד אשתו בראש ארגון 'בלב אחד', נרגש לקראת ביקור הפצועים, אותם מקפיד לכנות "מצויני צה"ל".

ארגון ׳בלב אחד׳ פועל במסגרת בית חב״ד באיסט סייד מנהטן עוד משנת 2009 כשמבצע חד פעמי הפך למנהג מבורך.

״באותם ימים״, מספר ויגלר, שליח בית חב״ד, ״הבנו שיש הרבה חיילי צה״ל פצועים והחלטנו לפנק כמה מהם ולממן עבורם טיול מהנה בניו יורק. אז״, הוא מודה, ״לא תיארנו לעצמנו כמה גדול הוא יהפוך להיות״.

 

מה שהתחיל כאקט שנועד לשמח התגלה מהר מאוד כהליך טיפולי של ממש. הרב ויגלר מספר שבמהלך שהותם בניו יורק, לוו החיילים גם ע״י פסיכולוג ופסיכיאטר שהתרשמו מתהליך מזורז של שיקום נפשי ועוררות מוטיבציה שמגיעים בדרך כלל, אם בכלל, שנים ארוכות מאוחר יותר. ״אנשי המקצוע, שבחנו גם את התהליך בקרב נפגעי הטראומה ופוסט טראומה, חשבו שהכבוד והחיבוק החם של הקהילה, מחדירים גאווה וסיפוק לחיילים ובכך, מעודדים את השיקום שלהם משמעותית.

 

השבוע נוכל לראות מקרוב כיצד המשלחת שמסיירת בימים אלו ברחבי ניו יורק והסביבה, מתרשמת מהאירועים הרבים והמגוונים שהכינו להם בקפידה רבה בארגון וכיצד משפיע המסע הייחודי שלהם כאן, עליהם ועל הקהילה היהודית שמארחת אותם.

בכל יום יועלו באתר שלנו  צילומים מהשטח, קטעי וידאו וראיונות עם החיילות, החיילים והמארחים.

 

"ההצלחה של הטיולים ממגנטת", סיפר ויגלר. החיילים מגיעים מבוישים ומכונסים ביום הראשון, כל אחד מגיע עם המטען, עם החשש, עם הפציעה שהפכה לחלק ממנו מהר מאוד, אבל כאן, יש הכרה, יש הוקרה וחיבוק. בכל יום אנחנו רואים שינוי. גם מי שיעקוב אחרי הצילומים שנעלה יוכל להבחין בתהליך הזה מקרוב".

 

הקשר של החיילים עם הקהילה שחיבקה אותם לאורך ימי הטיול ממשיך להיות חם וזמין ועוזר להם להתחזק ולהשתקם. ״אשתי ואני מנהלים את זה. לוקח חודשים לתכנן את הפרטים. התחנות משתנות והכל תלוי במי יהיו החיילים ועם אילו בעיות הם מתמודדים. עלינו לוודא שבגל פעילות כל אחד מהם ירגיש בנוח".

 

במהלך שהותם זוכים החיילים בכל טיול, אשר נערך כבר שלוש וגם ארבע פעמים בכל שנה, לאינספור חוויות, שלהגדרתה של הרב ויגלר, רבות כל כך שרבים לא מספיקים לחוות אותן גם אחרי כמה וכמה ביקורים בתפוח הגדול. ״אנחנו מתכננים את האירועים בקפידה לקבוצות של 10 חיילים שמגיעים בכל פעם. יש למשל ארוחות ערב גדולות, יש ערב רווקות ורווקים מקומיים לכבודם, אירועים עם 500 אורחים, ושם זוכים חברי הקהילה להכיר את החיילים, לשמוע את סיפורם ולהבין מי הם שעונדים מאחורי המדים והכותרות״.

 

ליין אפ שמורכב מ-1000 חתיכות. זך עם משלחת חיילים. צילום: בנצי ששון ()
ליין אפ שמורכב מ-1000 חתיכות. זך עם משלחת חיילים. צילום: בנצי ששון

 

נראה שבכל טיול שמתכננים בארגון, ישנן יותר ויותר פעילויות מפנקות ומושקעות. "הליין אפ נבנה כמו פאזל של 1000 חתיכות, וכל אחד בקהילה אחראי על חלק אחר בפאזל באופן מוחלט. יש למשל ארוחות בוקר שמארגנים ברים בקהילה בבית שלהם, נסיעה בהליקופטר, הצגה לברודווי, מסעדה יוקרתית, מסע שופינג, יש חבר קהילה שלוקח את החיילות והחיילים לנסד"ק, לנעילת הפעמון, כל פעילות מתוכננת מא' עד ת' על ידי חבר קהילה".

 

אחד מהנרתמים והתורמים הוא איש הנדל"ן שי זך, שמפנה את סדר יומו ופותח את ביתו למען החיילות והחיילים. זך, 37, חי כבר 11 שנים בארה”ב. את הרב ויגלר הכיר במקרה. "הרב נהג להגיע למשרד שלנו בסוהו להניח תפילין. מפגישה לפגישה הערכתי אותו יותר ויותר. ראיתי איך הוא מזיז הרים, כמה הוא רוחני, מקדיש את עצמו לעשיה ללא הרף. הוא עירב אותי בצדקה, משהו שלמדתי רק באמריקה. זה התחיל מצ'ק או להגיע לאירועים. ככל שהתפתחתי יותר, נתתי יותר, אבל הבנתי שלתת כסף זו לא הצדקה הגדולה ביותר והחלטתי לעשות עבודת צדקה גם בשטח. זה היה לפני 4 שנים. הצטרפתי לועדה המארגנת של 'לב אחד'".

 

זך מספר שכישראלי, חשוב היה לו לקחת חלק בהוקרה לחיילים ישראלים. "זו יוזמה שכל כולה למען מישהו שריגש בהקרבה שלו למען המדינה. כמו כל אדם אחר שירד מהארץ בטעות, יש לי רגשות רשמה שאני כאן. הייתי אמור לחזור והחיים השאירו אותי כאן. יש רגשות אשם שאני ציוני אבל אני פה. לעשות משהו למען מי ששם, משלם מחיר, חשוב לי".

לדעתו של הרב ויגלר, לטיולים והחיבור של ה

חיילים הפצועים, יש יכולת לסייע בהסברה הישראלית. "אנחנו רוצים לקשר אנשים פה למה שקורה בישראל. ברוב המקרים קשה להיות מעורבים ולא מבינים שיש בישראל מלחמה שהורסת חיים של אנשים. אנחנו נותנים להם לשמוע את החיילים. להבין מה זו מציאות של דקירות ודריסות. חשוב היה לנו שיגיעו פצועים שעכשיו נפצעו".

 

הארגון מאתר את הפצועים מרגע הפיגוע ולמעשה, תהליך החיזוק שמוביל הטיול מתחיל עוד בבית החולים. "ברגע שחייל נפצע המתנדבים שלנו בארץ מבקרים אותו בבית החולים, מראים לו תמונות מטיולים קודמים ומספרים לו שאם יתחזק יוכל להצטרף לטיול הבא".

 

הרב אוריאל ויגלר מספר שהטיול הוא רק תחילתו של קשר מופלא. הארגון שומר על קשר עם החיילים ומסייע בכל תחום בהמשך הדרך. "יש לנו גם מפגש פעם בשנה עם המשלחות שהיו בארץ. במפגש שנערך במרץ סיפר לנו אחד החיילים שלא הייתה לו מוטיבציה לצאת מהמיטה אבל אחרי שהיה במשלחת קיבל תחושה של גיבור וכוח ומשמעות ואמר שזה הציל את החיים שלו. במילים אלו".

 

שי מוסיף ואומר שהאפקט ממשיך לא רק לישראל, אלא גם כאן בקרב הקהילה. "בארץ זו המציאות. פחות מתייחסים לזה. זה לא מובן מאליו כאן. היהודים האמריקאים יוצאים מגדרם בשביל להוקיר את ההקרבה של החיילים. הם נחשפים מקרוב לאנשים, לפרצופים, לתהליך. זו הסברה ממקור ראשון".

הרב ויגלר מסכים. "אנחנו הקונטרה ל'שוברים שתיקה'. בכל טיול כזה היו לנו 500 אנשים מרותקים ששמעו את הסיפורים של החיילים כשהם מרותקים ונרגשים. הם סיפרו איך נלחמו והסבירו למה וכמה זה חשוב. אנחנו עדים בכל מפגש כזה לכוח שהוא נותן וכמה זה חשוב לקהילה ולחיבור עם ישראל״.

 

זך, כמו מתנדבים נוספים, יפנה בימים הקרובים את סדר יומו ויתנדב לסייע לחיילים. ביום ראשון יארח אותם גם בביתו לברביקיו חגיגי. "בשנים הקודמות זה היה כיף גדול. את פוגשת חבר'ה רציניים שעברו דברים קשים מאוד. המשלחות שלנו תמיד מגוונות. המשלחת הזו בפעם הראשונה כוללת גם בנות לוחמות ומעניין יהיה לשמוע איך הן הרגישו אחרי הפציעה. מניסיון עבר", הוא מוסיף, "לחיילים זה מדהים כי אתה אף פעם לא חושב על הקהילה הישראלית באמריקה. הנתינה, הזמן והאירוח שהם מקבלים כאן מחממים את ליבם ומחמשים אותם בתחושת חיוניות וערך. כולם רוצים לשמוע ולחזק אותם. במקביל, ליהודים המקומיים יש חיבור לקהילה בישראל והזדמנות לשמוע באמת מה קורה".

 

השבוע כאמור, ניתן יהיה לעקוב דרך אתר ‘ידיעות אמריקה’ אחר החיילות והחיילים במסע ההודייה המגוון והמפנק שמתוכנן להם, ולקחת חלק בהוקרה למחיר ששילמו. ״זה נותן לחייל כוח להמשיך להתגבר ולהרגיש שהיה ערך להקרבה שלו. בארץ״, מתאר הרב, ״אחרי חודש כולם מחבקים בהתחלה ודואגים, אבל חודש עובר, והוא לבד עם כל האתגרים הגדולים והמציאות המאתגרת כל כך. לישראל יש אלפים של חיילים כאלו ואי אפשר להרעיף אהבה וגאווה על כולם. כאן אנחנו יכולים לתת להם כוח להמשיך״.

 

ליומן המסע הקליקו כאן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים