שתף קטע נבחר

מס רכישה גבוה? לרוכשי הדירות זה לא מזיז

מחקר חדש של בנק ישראל מגלה כי העלאת מס רכישה משפיעה באופן זניח על מחירי הדירות. על פי הממצאים, בעוד מס רכישה על דירה שעולה 1.5 מיליון שקל הוא אפסי - עדיין נרשמים ביקושים גבוהים לדירות יקרות יותר, שמס הרכישה עבורן עומד על שיעור של 3.5% ואילך עד המדרגה הבאה

העובדה שמחירי הדירות עשויים לעלות בשל מדרגות מס הרכישה אינה "מזיזה" לרוכשי הדירות בישראל. מחקר חדש של בנק ישראל שפורסם היום (ב') מצא כי התגובה התנהגותית של רוכשי דירה יחידה לשינויים קטנים בשיעור מס הרכישה היא מצומצמת ביותר. במחקר, שנערך על ידי נילי בן טובים מחטיבת המחקר של הבנק, נמצא כי עליית שיעור מס הרכישה משנה רק במעט את הביקושים ברכישת דירות.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

תוכנית דן אכדיה: "קטסטרופה תעבורתית"

ביהמ"ש קבע: "חברת הנדל"ן אדמה תפורק"

האוצר מאותת על האטה בשוק הדיור. זו הסיבה

 

בישראל מוטל מס רכישה על רוכשי דירות למגורים בשיעורים שוליים עולים, ומדרגות מס הרכישה מתעדכנות מעת לעת. כך, מס הרכישה שחל על רוכשי דירה יחידה (זוגות צעירים ומשפרי דיור), עולה מ-0% ל-3.5% ואילך במחיר של כ-1.5 מיליון שקל (בשנת 2014). כלומר, מי שרוכש דירה שמחירה עד 1.5 מיליון שקל, ישלם 0% מס רכישה; ומי שרוכש דירה שמחירה יותר מ-1.5 מיליון  שקל ועד המדרגה הבאה, ישלם 3.5% מס רכישה וכן הלאה.

 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)

המחקר בדק את גמישות הביקוש לדירות ביחס למחיר בהסתמך על מדרגות מס אלה, ששימש ככלי לבדיקת הביקושים. באופן טבעי, הציפייה הייתה שתהיה "הצטופפות" רבה של רוכשים סביב המחיר בו מס הרכישה הוא בשיעור של 0% (מחיר של עד 1.5 מיליון שקל לדירה), בו לא נאלץ הרוכש לשלם עוד כסף.

 

כלומר, בבנק ישראל ציפו שתהיה העדפה לדירות שמחירן עד 1.5 מיליון שקל, שכן מחיר גבוה מגבול עליון זה מחייב תוספת מס רכישה בשיעור 3.5%. ואולם, המחקר מצא שההצטופפות סביב מחיר זה, בו מס הרכישה הוא אפסי, איננה גדולה, ומכאן שהשינויים במס הרכישה לא משפיעים על הביקוש לדירות.

 

המסקנה נגזרת מהממצא המרכזי במחקר, לפיו גמישות הביקוש לדירות ביחס למחיר היא 0.046- בממוצע, ונמצאת בגבול התחתון של הממצאים בספרות המחקר. "גמישות זו היא מאוד נמוכה", נכתב, "ומשמעותה היא שהפרטים משנים רק במעט את צריכת שירותי הדיור בבעלות בהשפעת שינויים קטנים במחיר".

 

בסיס הנתונים עליו נשען המחקר הוא קובץ עסקאות בדירות מגורים בין השנים 2008-2014, שמקורו ברשות המסים, בהצלבת המידע על שיעורי מס הרכישה ומדרגות המס באותן שנים.

 

עוד בערוץ הנדל"ן: מי באמת זכאי למחיר למשתכן? מוזמנים לצפות בכתבה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים