שתף קטע נבחר

ו' הכלכלה: להכין תסקיר סביבתי לשדה בריר

חברי ועדת הכלכלה דורשים לעצור כל הליך תכנוני הקשור לפיתוח מכרה הפוספטים שבקרבת ערד, עד לקבלת תסקיר סביבתי של גוף חיצוני אובייקטיבי שיקבע האם יש סכנה לבריאות העובדים והתושבים. הממשלה נדרשת להקים את הגוף תוך 10 ימים ולסיים את הבדיקה תוך 3 חודשים

ועדת הכלכלה דרשה היום (ב') מהמועצה הארצית לתכנון להורות על עצירה לאלתר של כל הליך תכנוני בהקשר לפיתוח מכרה הפוספטים שבקרבת ערד (שדה בריר). זאת, עד לקבלת ממצאי בדיקת תסקיר סביבתי של גוף חיצוני אובייקטיבי שיקבעו חד-משמעית אם יש או אין במכרה סכנה לבריאות העובדים ובמקביל לתושבי העיר. משרדי הבריאות והגנת הסביבה נדרשו להקים את הגוף תוך 10 ימים ולסיים את הבדיקה תוך 3 חודשים.

 

ערד ו-2,000 תושבים עתרו נגד שדה בריר

תסקיר חדש מ"אפס" יוכן לתוכנית שדה בריר

שדה בריר - במה עוד צריך להתחשב?

 

הוועדה סיכמה בדרישות אלה דיון מיוחד בסוגיה, שהתקיים לבקשת חברי כנסת. זאת, בעקבות דו"ח של משרד הכלכלה בו נטען, על סמך נתוני המרפאות התעסוקתיות, כי אין סימנים לעודף תחלואה (בעיקר סרטנית) אצל עובדי מכרות הפוספטים של מפעל רותם אמפרט שמאחורי פיתוח השדה ערד. יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) אמר בעקבות הדיון הסוער כי "במצב הקיים הצדק אצל כולם אבל נדרש כאן צדק משותף".

 

 

שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר בדיון (בהיעדרו של השר הפורש להגנת הסביבה, אבי גבאי, שהוזמן לדיון אך לא הגיע): "אני צריך לדאוג לבריאות ולא לביזנס, ואני קובע כי בריר לא בריא, לא טוב ומסוכן. בערד יש חוק נגד זיהום האוויר, ואין להתיר מצב שמסוכן כבר היום. זו דעתי אבל אנחנו (השרים) עומדים מאחורי חוות הדעת של המומחים".

 

נציגת המשרד להגנת הסביבה, שולי נזרי, הוסיפה בשם השר גבאי שהתפטר, ולבקשתו: "לדעת המומחים הפרויקט עומד בתקנים המחמירים ביותר ותוספת הזיהום הצפויה קטנה גם באופן יחסי בהשוואה לגורמי זיהום קיימים אחרים". היא ציינה כי קיימת הסכמה בין המשרדים להקדים פיילוט ניסיוני לכרייה המסחרית, כדי לוודא שגם התוספת הזאת לא תשפיע לרעה לנוכח העובדה שאין תקנים כה מחמירים באיטליה וספרד.

 

ראש עיריית דימונה: בעד תסקיר סביבתי, אבל יותר בעד פרנסה

יו"ר ועד העובדים משה חדד, אמר, "אני עובד בחברה 30 שנה ואם יש סכנה לתושבי ערד במרחק 8 ק"מ מהשדה, למה מתירים לנו לעבוד בתוך המכרה"? השר ליצמן השיב: "אתה יכול לעבודה איפה שאתה רוצה. אנחנו דואגים לתושבים אם ייאלצו לחיות בצל הסכנה".

 

ח"כ יעקב פרי (יש עתיד) ציטט את מנכ"ל משרד הכלכלה, עמית לנג, לפיו הדו"ח של משרדו שקבע כי אין עליה בתחלואת העובדים איננו המצאה, אלא מבוסס על נתוני הרופאה התעסוקתית שבמשרד.

 

ד"ר חגי לוין, מזכיר איגוד רופאי בריאות הציבור, טען לעומתו כי טענת הרופאה "מופרכת ונטולת אחיזה במציאות או ביסוס מדעי כלשהו. למרפאות התעסוקתיות יש רק נתוני תחלואה חלקיים שגם הם לא הוצגו".

 

לוין ציין כי "למסמך של הרופאה התעסוקתית לא צורפו נתונים, וכפי שהיא עצמה העידה אין בידם סמכות לקבל נתוני תחלואה בקרב העובדים באופן כללי, וחוות דעתה מבוססת רק על הנתונים שבידם. לנתונים אלה לא צורפה שום השוואה לאוכלוסיית עובדים שלרוב היא בריאה יותר, המאפשרת בחינה של מסקנות המסמך כשלא נבדקו תחלואות רלוונטיות ותחלואות סרטנים ספציפיים".

 

היו"ר כבל אימץ בסיכומו את הצעת ראש עיריית ערד, עו"ד ניסן בן-חמו, לזרז את הכנת התסקיר ובינתיים להפסיק כל הליך תכנוני "לפני שרומסים את החוק ברגל גסה". ראש עיריית דימונה, בני ביטון, אמר כי "מצב התעסוקה בכי רע ואם יוחמר אפשר יהיה לסגור את הנגב. גם אני בעד תסקיר סביבתי, אבל יותר בעד לשמור על פרנסת התושבים". מספר עובדים שהפריעו לדיון בצעקות הורחקו מאולם הישיבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילנה קוריאל
הפגנת תושבי ערד נגד הכריה
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים