שתף קטע נבחר

רוב בני הנוער יעבדו בקיץ: כך ישתמשו בכסף

סקר נרחב בקרב מאות בני נוער מרחבי הארץ גילה כי 75% מהנשאלים יחסכו את הכסף מעבודות הקיץ וישתמשו בו למטרות עתידיות או ללימודים. בני הנוער מאזור השרון מוציאים את הכסף על קניות ובילויים ובאזור הדרום משתמשים בו לסיוע כלכלי למשפחות

מרבית בני הנוער מתכננים לעבוד הקיץ – רובם מייעדים את הכסף דווקא למטרות שאינן חומריות, כמו חיסכון לעתיד ועזרה למשפחה. אזור השרון מוביל עם שיעור בני הנוער הגבוה ביותר שמייעדים את הכסף לקניות ובילויים ואזור הדרום מוביל עם השיעור הגבוה ביותר שמייעדים את הכסף לסיוע למשפחה. כך עולה מסקר שנערך עבור הבנק הבינלאומי.

 

נדחתה הצעת חוק להעסקת ילדים מגיל 13  

אשדוד מציעה: 1,000 משרות לנוער בחופשה

סקר חדש של מכון גיאוקרטוגרפיה, שנערך עבור תוכנית "נקודת מפנה" של הבנק הבינלאומי, בדק את תוכניות העבודה של בני הנוער בקיץ ותוכניות הייעוד של הכסף שירוויחו. "נקודת מפנה" הוא פרויקט קהילתי של הבנק בשיתוף ארגון "מתן – משקיעים בקהילה" ועמותת ג'וינט – אשלים, והוא פועל זה שמונה שנים לפיתוח תוכניות לקידום בני נוער ברחבי הארץ.

 

הסקר, שכולל מדגם ארצי מייצג של 300 בני נוער בגילאים 12-18, מצא כי על השאלה "האם בכוונתך לעבוד במהלך הקיץ הקרוב?", השיבו בחיוב 84% לעומת 16% שהשיבו בשלילה. מבין הנשאלים, 75% השיבו כי הם מתכננים להשתמש בכסף שירוויחו למטרות לא חומריות כגון חיסכון ללימודים (12.8%), חיסכון לעתיד (53.2%), סיוע למשפחה (9.2%). לעומתם, כ-57% מתכננים להשתמש בכסף לצורך קניות ובילויים. 4.5% נוספים מתכננים להשתמש בכסף לצורך רישיון נהיגה ו-2.2% מתכננים להשתמש בכסף לצורך נסיעה לחו"ל.

 (באדיבות מכון גיאוקרטוגרפיה) (באדיבות מכון גיאוקרטוגרפיה)
(באדיבות מכון גיאוקרטוגרפיה)

 

מי מבלה וקונה יותר? 

לשאלה "האם אתה עובד גם במהלך השנה?", השיבו כשליש מבני הנוער (33.4%) כי הם מקבלים דמי כיס מההורים ולא עובדים גם במהלך השנה, כחמישית מבני הנוער (20.4%) עובדים כל השנה ולא מקבלים דמי כיס, 19.6% השיבו שהם גם עובדים במהלך השנה וגם מקבלים דמי כיס מההורים, ו-26.6% השיבו שהם לא עובדים במהלך השנה ולא מקבלים דמי כיס מההורים.

 

פילוח התשובות לפי מגדר מעלה, שלא במפתיע, שבנות נוטות יותר מבנים להשתמש בכסף מעבודת הקיץ לבילויים ולקניות. בעוד ש-53.1% מהבנים השיבו שישתמשו בכסף קניות ולבילויים, הרי שבקרב הנשים 61.7% השיבו שישתמשו בכסף לקניות ולבילויים.

 

הבנים מעט יותר מתוכננים לגבי העתיד – 55.5% מהבנים השיבו שישתמשו בכסף לחיסכון לעתיד לעומת 50.9% מהנשים. הבנים, כך לפי התשובות, מצטיירים כמתחשבים יותר במשפחה, שכן 11.2% מהם ציינו שישתמשו בכסף לעזרה למשפחה לעומת רק 7.4% מהבנות.

 

האם אתה עובד גם במהלך השנה או מקבל דמי כסי?

 (באדיבות: מכון גיאוקרטוגרפיה) (באדיבות: מכון גיאוקרטוגרפיה)
(באדיבות: מכון גיאוקרטוגרפיה)

 

פילוח התשובות לפי גילאים מעלה שהמחשבה על העתיד חזקה יותר, כצפוי, בקרב בני הנוער הבוגרים יותר, כך ש-63.5% מבני ה-15-17 השיבו שישתמשו בכסף לחיסכון לעתיד לעומת 40.6% מבני ה-12-14. עם זאת, בני הנוער הבוגרים יותר מוציאים יותר על קניות ובילויים מאשר בני הנוער הצעירים יותר: 63% מבני ה-15-17 השיבו שישתמשו בכסף לקניות ובילויים לעומת 50.8% מבני ה-12-14. כמו כן, גם המחשבה על הלימודים נוכחת יותר בקרב בני הנוער הבוגרים יותר: 18.9% מבני ה-15-17 השיבו שיחסכו ללימודים לעומת 5.4% מבני ה-12-14.

 

כשבוחנים את התשובות לפי רמת דתיות מוצאים שבקרב בני הנוער המסורתיים שהשיבו על הסקר, רישיון הנהיגה לא מהווה כלל סיבה לעבודת הקיץ, שכן אף אחד מהנשאלים לא נקב במטרה זו לשימוש בכסף, לעומת 3.4% מהחילוניים ו-1.7% מהדתיים-חרדים. עם זאת, בקרב המסורתיים נמצא השיעור הגבוה ביותר (60.5%) שהשיבו שישתמשו בכסף לקניות ובילויים, לעומת 59.4% מהחילוניים ו-51.2% מהדתיים-חרדים. החילוניים חושבים יותר על הלימודים עם 17.2% שהשיבו שישתמשו בכסף לחיסכון ללימודים לעומת 13% מהמסורתיים ו-5.1% מהדתיים-חרדים. השיעור הגבוה ביותר של בני הנוער שישתמשו בכסף לסיוע למשפחה הוא בקרב הדתיים-חרדיים (9.5%) לעומת 3.7% בקרב המסורתיים ו-2.1% בקרב החילוניים.

 

 

באזור השרון הצעירים לא מסייעים כלכלית למשפחה

בחלוקה לפי אזורי מגורים, נמצא שבאזור השרון קיים השיעור הנמוך ביותר של בני נוער שמתכוונים להשתמש בכסף לעזרה למשפחה, עם 0% מהנשאלים. השיעור הגבוה ביותר של בני נוער שמתכננים לעזור למשפחה הוא בדרום עם 13.7%, אחריו באזור הצפון ובמרכז, שניהם עם 9.8%, ואחריהם אזור ירושלים עם 6.8%.

 

אזור השרון מוביל בשיעור בני הנוער המתכוונים להשתמש בכסף לקניות ובילויים עם 61.3%, לעומת 60.3% באזור המרכז, כ-55% באזור ירושלים וכן באזור הדרום וכ-54.6% באזור הצפון. אזור הדרום מוביל בשיעור בני הנוער שחוסכים את הכסף מעבודת הקיץ ללימודים עם 18.4%, אחריו אזור הצפון עם 15.7%, אזור המרכז עם 9.9%, אזור השרון עם 8.4% ואזור ירושלים עם 8.2%.

 

האזור שמוביל בתכנון העתיד של בני הנוער הוא אזור השרון עם 62.6% מהנשאלים שהשיבו שישתמשו בכסף מעבודת הקיץ לחיסכון לעתיד, אחריו אזור ירושלים עם 58.1%, אזור הצפון עם 56.5%, אזור הדרום עם 50.6% ואחרון אזור המרכז עם 47.3%.

 

אזור ירושלים מוביל עם השיעור הגבוה ביותר של בני הנוער שעובדים גם במהלך השנה ולא מקבלים דמי כיס, עם 25.1%, אחריו אזור הצפון עם 22.5%, ואחריהם אזור השרון, אזור המרכז ואזור הדרום, שלושתם עם כ-18%. עם זאת, אזור ירושלים מוביל גם בשיעור בני הנוער שלא עובדים במהלך השנה ולא מקבלים דמי כיס, עם 31.7%.

 

מחלוקת התשובות לפי בני נוער שעובדים ולא עובדים גם במהלך השנה, עולה שהשיעור הגבוה ביותר של נשאלים שישתמשו בכסף מעבודת הקיץ לקניות ובילויים הוא בקרב אלה שגם עובדים במהלך השנה וגם מקבלים דמי כיס (כ-75%). השיעור הגבוה ביותר של בני נוער שישתמשו בכסף מעבודת הקיץ לחיסכון לעתיד הוא בקרב אלה שעובדים כל השנה ולא מקבלים דמי כיס (74%), ואילו השיעור הנמוך ביותר הוא בקרב אלה שמקבלים דמי כיס ולא עובדים גם במהלך השנה (37.5%). בקרב אלה שמקבלים דמי כיס ולא עובדים במהלך השנה ואלה שלא עובדים במהלך השנה ולא מקבלים דמי כיס מההורים, אף לא אחד (0%) ציין שישתמש בכסף מעבודת הקיץ לצורך נסיעה לחו"ל, לעומת 6.4% בקרב אלה שעובדים במהלך השנה ומקבלים דמי כיס ו-4.4% בקרב אלה שעובדים כל השנה ולא מקבלים דמי כיס.

 

"מנתוני הסקר אנחנו למדים על נטיותיו של הנוער בנושאים של פרנסה, שימשו בכסף, ועל הדרכים להשיגו בחופשת הקיץ ולאורך השנה", אומר יוסי לוי, סמנכ"ל וראש חטיבת משאבים בבנק הבינלאומי, "משמח לראות שחלק משמעותי מבני הנוער בישראל רואים חיסכון ארוך טווח כמטרה מרכזית לפרי עבודתם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים