שתף קטע נבחר

נדחתה הצעת חוק להעסקת ילדים מגיל 13

כישלון לקואליציה: הצעת החוק השנויה במחלוקת שנועדה לאפשר העסקת בני נוער מגיל 13, וקיבלה את תמיכת הממשלה, לא זכתה לרוב במליאה. 43 ח"כים תמכו בהצעה ו-43 התנגדו. במהלך הדיון הסוער הוצאו ח"כים מהאולם. ח"כ לוי אבקסיס: "אתם זורקים את ילדי מדינת ישראל לעבדות"

הפסד נוסף לקואליציה במליאה. מליאת הכנסת דחתה אחר הצהריים (ד') את הצעת החוק של חברי הכנסת יפעת שאשא ביטון ורועי פולקמן (כולנו), לאפשר העסקת בני נוער כבר מגיל 13. 43 ח"כים תמכו בהצעה ו-43 התנגדו. ההצעה, שזוכה לתמיכה ממשלתית, נחשבת לשנויה במחלוקת לאור היקפי הניצול הקיימים כבר היום של בני נוער בעבודה.

 

הצעת חוק עבודת הנוער (תיקון – גיל עבודה בחופשת לימודים) קובעת, כי גיל התעסוקה של בני הנוער יירד מגיל 14 לגיל 13, בחופשת הקיץ בלבד ובמוסדות מאורגנים ומוסדרים שיקבעו בחוק. ההצעה עלתה היום להצבעה בקריאה טרומית במליאת הכנסת, לאחר שאושרה ביום ראשון בממשלה. חברי האופוזיציה תקפו את ההצעה בחריפות בטענה למסר מעוות לפיו אפשר לנצל ילדים קטנים בעבודה.   

 

שאשא-ביטון אמרה במהלך הדיון במליאה כי "חוק עבודת הנוער נחקק לפני 63 והוא מתיר היום עבודה במהלך החופשות מגיל 14. הצעת החוק שאותה אנו מגישים מבקשת להוריד את גיל התעסוקה אך ורק בחופש הגדול לגיל 13 ואך ורק במקומות מאורגנים ומוּסדרים שיאושרו בתהליך החקיקה". דבריה נקטעו על ידי קריאות מצד ח"כים שנקראו לסדר. הח"כים מיקי לוי וחיים ילין (יש עתיד), הוצאו מהאולם.

 

לפני ההצבעה, פנתה ח"כ אורלי-לוי אבקסיס במכתב לכל 120 חברי הכנסת בקריאה לעצור את החוק. במכתב נטען כי "יש הרבה דרכים להילחם בעוני, אבל לשלוח ילדים בני 13 לשוק העבודה היא בוודאי לא אחת מהן".

 

במהלך הדיון במליאה אמרה לוי-אבקסיס: "הנפגעים העיקריים ביותר בשוק העבודה הם אותם ילדים שלא יודעים מהן הזכויות שלהם ואיך יגנו על הזכויות שלהם, ואתם באים ברגע אחד וזורקים ומגישים על מגש של כסף את ילדי מדינת ישראל לעבדות ב-2015. אנחנו לא סין ולא הודו". עוד הוסיפה: "תקשיבו לציטוט הבא מתוך הצעת החוק: 'הבטלה מביאה לידי שעמוּם והשעמוּם מביא לידי חטא', כאילו מדובר באיזה מטיף בכנסיה מורמונית ביוטה! אתם נורמלים?".

 

ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) אמרה בדיון, כי "בעולם נורמלי הילדות מתארכת ולא מתקצרת". היא המשיכה ופנתה ישירות לראש הממשלה ולשרים: "אדוני ראש הממשלה בנימין נתניהו האם אתה רוצה להוריד את גיל העבודה לילדים לגיל 13? זה נראה לך הגיוני? האם הילדים שלך עבדו בגיל 13? האם הילדים של גלעד ארדן יעבדו בגיל 13? האם הילדים של בנט יעבדו בגיל 13?...

 

צפו בדיון הסוער במליאת הכנסת 

 

"איזו חוצפה זו, איזה חוסר רגישות, איזו קהות חושים. הילדים של העניים, אלו שאנחנו לא רואים, הם יילכו לעבוד בגיל 13. אתם יודעים כמה עבריינות יש בעולם העבודה אצל ילדים? אתם יודעים איך חוקי העבודה לא נאכפים, כמה ילדים מנוצלים בגילאים האלה?".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב בדיון ואמר: קיבלתי חוות דעת שיצחק קדמן יו"ר המועצה לשלום הילד תומך בחוק, מנגד אני שומע את הטענות של חברי הכנסת, אני חושב שהדבר הנכון הוא להעביר את זה ולהמשיך לדון בטענות במסגרת הוועדה.

 

שאשא ביטון: "צ'ופר עבור הילדים"

שאשא-ביטון ציינה כי ההצעה נוסחה בסיוע המועצה לשלום הילד, בעקבות פניות רבות שהגיעו אליה בנושא מצד הורים וילדים בתלונות. "פעמים רבות מדובר בתעסוקה של הילדים לצד הוריהם, בתוכניות שמעוניינים לייצר ארגונים לילדי העובדים, כך שהדבר מהווה פתרון עבור ההורים וצ'ופר עבור הילדים שנהנים מדמי כיס", היא אומרת.

 

"כאשת חינוך אני רואה את החשיבות בכך שככל שהילדים יהיו עסוקים יותר ביום, הם ישוטטו פחות בלילה", היא מוסיפה. "הדבר ישמור להם על מסגרת שעות מסודרת, פחות שעות שיטוט באינטרנט, פחות שעות שעמום ומכאן גם פחות השתטות שמובילה הרבה פעמים להתנהגות ולמצבים מסכנים. לכך ניתן להוסיף את ערך העבודה, לקיחת האחריות והמחויבות כתוצאה מהתחייבות לשגרת עבודה בחופשת הקיץ והנה תרומתו של החוק בהיבטים מגוונים".

 

בחוות דעת שהוכנה במועצה לשלום הילד נכתב, כי "העבודה והתעסוקה אינם דבר שלילי. יש להם ערך חיובי שילדים (גם בגיל 13) יכולים להפיק ממנו תועלות רבות, בנוסף על השכר שירוויחו. המגבלה של גיל 14 בתקופת החופש גם מונעת מילדים להתנדב (במד"א למשל) מכיוון שחוק עבודת נוער מדבר על העסקה בין בשכר ובין שלא בשכר. גם בעניין זה היו לנו פניות בעבר הן ממד"א והן מילדים בגילאי +13".

 

היקפי ניצול גדולים

ההצעה גררה כאמור, ביקורת ציבורית נוקבת לאור התלונות הרבות בדבר תופעת הניצול של ילדים עובדים, למשל באי תשלום שכר מינימום, העסקה בשעות מעבר למותר ועוד. שאשא ביטון הסבירה לקראת הדיון, ההצעה דווקא תאפשר לקדם מנגנונים של פיקוח ואכיפה מוגברים למיגור התופעה: "זה שם את השיח על עבודת הנוער על סדר היום הציבורי".

 

בהסתדרות הנוער העובד והלומד מציינים כי כ-320 אלף בני נוער בגילאי 14-18 עובדים בישראל מדי שנה, רובם בעבודות מזדמנות בתקופת הקיץ. עוד מציינים שם, כי שוק עבודת הנוער והצעירים הוא שוק בעל תחלופה אנושית גבוהה, המתאפיין בעבודות זמניות וחלקיות, מה שגורר קשיים באכיפה ובהשגת נתונים.

 

לפי נתוני הארגון, אשתקד התקבלו למעלה מ-6,000 תלונות של בני נוער על ניצול בעבודה, שהביאו להגשת 223 תביעות בעקבותיהן הושב לבני הנוער סכום של 2.1 מיליון שקל. יותר מ-1,000 מהמקרים כללו תלונה בגין סעיפי שכר שונים - הלנת שכר, הפרשי שכר, תשלום שכר מינימום, תלושים וכדומה. רוב התלונות (כ-18%) היו בענף המסעדות ובתי הקפה, בדומה לשנים קודמות. שיעור התלונות בענף המזון המהיר עמד על כ-9%  ובענף אולמות הארועים - על 10%.

 

נכון להיום, אוסר החוק על העסקת צעירים מתחת לגיל 14. ההעסקה מותרת בהתאם למגבלות הבאות: מגיל 14 מותר להעסיק רק במהלך חופשת לימודים רשמית בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותם ולהתפתחותם, עד 8 שעות ו-40 שעות בשבוע. מגיל 16 מותר להעסיק גם במהלך שנת הלימודים ובתנאי שלא בשעות הלימודים, לא יותר מ-9 שעות ביום. בנוסף מותר להעסיק לפני השעה 6:00 ולאחר השעה 20:00 - למעט מקרים מיוחדים שנקבעו בחוק. בני נוער בגילאים 16-18 ניתן להעסיק עד השעה 24:00 במהלך חופשות רשמיות מהלימודים ובתנאי שהמעסיק ידאג להסעה לבית.

 


פורסם לראשונה 30/12/2015 14:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים