שתף קטע נבחר

האוצר: עלייה בקניית דירות ברבעון הראשון

בינואר-מרס נרכשו 30 אלף דירות - עלייה של 6% בהשוואה לרבעון הקודם. הגידול במספר העסקאות מוסבר בזינוק שנרשם במכירת דירות ע"י משקיעים - שדווקא הפסיקו לקנות בעצמם בגלל העלאת המיסוי. עלייה בקניית דירות נרשמה גם בקרב זוגות צעירים, שעדיין נחשבים פלח קטן בקרב הרוכשים

ברבעון הראשון של השנה נרכשו 30 אלף דירות - גידול של 6% בהשוואה לרבעון הקודם. כך עולה מסקירת הנדל"ן למגורים לרבעון הראשון של 2016, שמפרסם היום (ב') אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר. הגידול במספר עסקאות הנדל"ן מוסבר בזינוק החד (36%) שנרשם במכירת דירות על ידי משקיעים - אל אחת הרמות הגבוהות ביותר שנרשמו בשנים האחרונות, בעיקר באזור הפריפריה הצפונית ובמרכז הארץ.

 

בנק ישראל: ירידה של 24% משכנתאות במאי

"עלות דירה זינקה ב-2015 ב-229 אלף שקל"

 

מנגד, מדובר בירידה בשיעור דומה בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, המוסברת בצניחה חדה (30%) ברכישת דירות על ידי משקיעים. בפילוח היישובים באזור המרכז נמצא כי חולון היא זו המובילה את מכירות המשקיעים באזור. כך, בעוד שברבעון הראשון אשתקד ריכזה חולון כ-17% מסך מכירות המשקיעים באזור המרכז, הלך וטיפס שיעור זה עד לרמה של 23% ברבעון האחרון אשתקד, כאשר גידול חד נוסף נרשם ברבעון הראשון השנה, עת ריכזה עיר זו כ-27% מסך מכירות המשקיעים באזור.

 

מי שמיתנו ירידה זו היו הזוגות הצעירים שרכשו את דירתם הראשונה. על פי הנתונים, נרכשו 12,400 דירות על ידי זוגות צעירים - עלייה של 5% בהשוואה לרבעון הקודם. באוצר מציינים כי עלייה זו מוסברת על רקע שיווק פרויקט מחיר מטרה בראש העין (עלייה של 24% ברכישות באזור זה) וכן על רקע שיווק פרויקט רחב היקף לאוכלוסייה החרדית בטבריה.

 

אמנם משקלם של הזוגות הצעירים בסך עסקאות הנדל"ן ירד ל-41.8%, אך בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד מדובר בעלייה של 8%. בפילוח גיאוגרפי בולט במיוחד אזור רחובות בירידה ברכישות הזוגות הצעירים ברבעון הראשון, בפרט בדירות חדשות (ירידה של 30%). יש לציין כי בקרב משפרי הדיור נרשמה ירידה מתונה בלבד ברכישת דירות חדשות ויציבות בקרב המשקיעים. ניתן להניח כי ירידה זו מוסברת לפחות בחלקה בעובדה לפיה באזור זה, בפרט בראשון לציון, נסגרו לאחרונה מספר מכרזים גדולים במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

עלייה ברכישת דירות חדשות

גידול של 7% נרשם במספר הדירות החדשות שנרכשו ברבעון הראשון, אולם תוך שונות גיאוגרפית גבוהה. לצד גידול חד באזור המרכז (ראש העין), חלה ירידה חדה באזור נצרת (כולל בין היתר את עפולה), בו נרשמה רמת שפל מאז ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס. רמת שפל זו עשויה להיות מוסברת בכך שבחודש אפריל כבר נמכרו באזור זה דירות במסגרת "מחיר למשתכן", אשר הביאו את סך הדירות החדשות שנמכרו באותו חודש לרמתו ההיסטורית הגבוהה ביותר.

 

רכישות משפרי הדיור רשמו גידול של 7% בהשוואה לרבעון הקודם, כמו גם בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, בפילוח גיאוגרפי ניכרת שונות גבוהה בין האזורים. כך, לצד ירידה חדה של 15% באזור נצרת וירידה של 4% באזור חיפה, נרשם גידול של 18% ברכישות משפרי הדיור באזור המרכז. גם כאן מסבירים כי גידול זה הושג בין היתר על רקע שיווק פרויקט מחיר מטרה בראש העין (פרויקטים במסגרת זו היו פתוחים גם למשפרי דיור).

 

באשר למכירת דירות מיד שנייה, גם בפרמטר זה נרשם גידול של 6% בהשוואה לרבעון הקודם (בין החודשים ינואר-מרס נמכרו כ-20 אלף דירות מסוג זה). באוצר מסבירים כי הגידול חל על רקע הזינוק החד במכירות המשקיעים. למעשה, מעט יותר מרבע ממכירות המשקיעים היו למשקיעים אחרים, לעומת שליש ברבעון המקביל אשתקד, טרם הכבדת המיסוי (העלת מס הרכישה על ידי שר האוצר). אזור חדרה הוביל את הגידול בעסקאות בדירות יד שנייה, עם גידול של 19%.

 

עוד בנדל"ן: כיצד ישפיע "הברקזיט" על שוק הנדל"ן בבריטניה? מוזמנים לצפות

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים