שתף קטע נבחר

לא על הסוכר לבדו: למה אנחנו משמינים

קמפיינים בעולם מבהילים אותנו מפני הסוכר, ארגוני בריאות קוראים להגביל את צריכתו, אבל ישנן גם טענות שפחמימות אחרות מזיקות כמו סוכר בדיוק. אז למה בכל זאת העולם משמין? ד"ר איתי גל עם המחקרים האחרונים בנושא

משרד הבריאות הישראלי במתקפה נגד ההשמנה: ממקדונלד'ס דרך משקאות, חטיפים וממתקים. שר הבריאות, יעקב ליצמן, שם לו למטרה לעצור את המגיפה של העולם המערבי, שגרמה לנו להעלות בקילוגרמים ולהגביר משמעותית את הסיכון לתמותה ממחלות לב.

 

אחת המטרות המרכזיות המותקפות חדשות לבקרים, על ידי דיאטניות, מומחי תזונה וגם ע"י משרד הבריאות, הוא הסוכר המוצג לא אחת כרעל של ממש, המוביל לא רק להשמנה, אלא גם לסוכרת, מחלות לב, ואפילו מגביר את הסיכון לסרטן.

 

על פי פרסומים בתקשורת העולמית, הדעות בנוגע לשאלה האם הסוכר הוא "רעל" חלוקות. כך למשל, אחד הספרים שזכו ללא מעט כותרות הוא ספר הדוחק בנו להימנע מצריכה של כל סוגי הסוכר. הוא נכתב בידי ד"ר רוברט לוסטיג, שטוען כי "כל מחלה או תסמונת מטבולית מתוחזקת על ידי הסוכר פרוקטוז", וכי על כל רשויות הבריאות להגדיר את הסוכר כרעל.

 

במאמר אותו כתב ד"ר לוסטיג בכתב העת הרפואי Obesity, הוא טוען כי קיצוץ צריכת הסוכר יפחית משמעותית את לחץ הדם והכולסטרול הגבוה בתוך ימים. הוא מסתמך על מחקר שעקב אחרי 43 ילדים כבדי משקל במשך תשעה ימים, להם הוחלף הסוכר בתזונתם בפחמימות אחרות.

 

המחקר זכה לכותרות רבות בתקשורת, אך גם לביקורת כיוון שלא כלל קבוצת בקרה, וכל המשתתפים בו דיווחו בעצמם על מה אכלו, ללא פיקוח של עורכי המחקר. 

 

ומצד שני - העיתונאי פטריק לוציאני טוען למשל בטור בכתב העת פייננשייל ריפורט, כי אין הוכחות חד משמעיות להשפעות ההרסניות של הסוכר על גוף האדם. לדבריו, עולם המדע טרם הצליח להראות קשר של השפעה-תוצאה בין סוכר למחלות.

 

 

השמנה - מגיפה עולמית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנה - מגיפה עולמית(צילום: shutterstock)

 

במאמר אחר אותו חיבר ד"ר ג'ון סיבנפייפר מאוניברסיטת טורונטו, ופורסם בכתב העת לרפואה פנימית annals of internal medicine נכתב כי הסוכר אינו מזיק יותר מפחמימות אחרות. לדברי ד"ר סיבנפייפר, הבעיה היא בצריכת יתר של מזון, ולא ב"רעילות של הסוכר".

 

מחקר נוסף שנערך על ידי אוניברסיטת וושינגטון, בו נסקרו 97 מחקרים תזונתיים, נמצא קשר הפוך בין סוכר להשמנה: לפי המחקר, הסיבה והתוצאה ביחס שבין סוכר להשמנה הפוך: ההשמנה היא זו שגורמת להגברה בצריכת הסוכר, ולא ההפך. 

 

כתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA הראה במאמר נוסף, כי בעוד שצריכת הסוכר נמצאת בירידה, ההשמנה העולמית נמצאת בעלייה. על פי נתוני איגוד תעשיית הסוכר האמריקני, קיימת ירידה בצריכת הסוכר של 15% מאז 1999.

 

במקביל, שיעור ההשמנה בגברים נותר יציב ועמד על 34% בשנת 2013, בהשוואה לשיעור השמנה של 35% בשנת 2005, בעוד ששיעור ההשמנה אצל נשים עלה במעט ועמד על 40% בשנת 2013, בהשוואה ל-35% בשנת 2005. 

  

ההבדל הזה, נעוץ לדעת החוקרים לא בסוכר, אלא בירידה בפעילות הגופנית. ואמנם, מחקר שפורסם בכתב העת האמריקני לרפואה, מצא כי נשים אינם מבצעות את ההמלצות היומיות של פעילות גופנית.  

  

צורכים פחות סוכר - ממשיכים להשמין

אז כמה סוכר הוא יותר מדי? ארגון הבריאות העולמי טוען כי צריכת הסוכר היומי לא צריכה לעלות על 10 אחוז מצריכת הקלוריות היומית שלנו, כלומר בערך 53 גרם ליום. מנגד, האיגוד האמריקני לרפואה קבע כי צריכת הסוכר צריכה שלא לעלות על 25% מהצריכה הקלורית היומית. המלצה זו דומה גם להמלצות מקבילות בקנדה.

 

צריכת הסוכר בעולם המערבי, נמצאת בשנים האחרונות בירידה משמעותית, ולמרות זאת מגיפת ההשמנה נמצאת בעליה מתמדת.

 

 

רובנו יודעים היטב מה יביא אותנו להפחית במשקל, וזה לא הסוכר לבדו, אלא הצריכה הקלורית הכוללת היומית, שתלויה לא רק במזונות השונים שאנחנו מכניסים לגופנו, אלא גם בפעילות הגופנית.

 

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים