שתף קטע נבחר

כאבים בעקב: למה זה קורה ואיך לטפל?

דלקת וכאבים באזור העקב היא תופעה שכיחה התוקפת מיליוני אנשים מדי שנה. אבחון מוקדם, זיהוי המקור לכאב, והתאמת תוכנית טיפול מתאימה חשובים על מנת להתחיל בהליך שיקום כף הרגל. המדריך שיחזיר אתכם במהירות לפעילות מלאה

אתם יוצאים לעוד צעדת בוקר שגרתית כשלפתע ללא אזהרה כאב חד מופיע לו מתחת לעקב. ברוכים הבאים למועדון: כ-40% מהאמריקנים סובלים מכאב בעקב מדי שנה, כך עולה מסקר של ה- American Podiatric Medical Association. לבעיה זו מגוון גורמים וסיבות אפשריות: מנח לא תקין של כף הרגל, הנעלה לא מתאימה ועומסים חוזרים - כולם יכולים לגרום לפציעה נפוצה זו.

 

עוד כתבות:

כאב בעקב: איך מטפלים בדורבן?

כאבים בגיד אכילס? תרגילים פשוטים שיחזירו אתכם לרוץ

כאבים אחרי אימון גופני: למה זה קורה ואיך לטפל

 

מה אפשר לעשות בכדי להקל על אי הנוחות? ראשית, רצוי להבין מהי הסיבה שעומדת מאחורי כאבים אלו ומכאן לפעול בהתאם להנחיותיו של מומחה בכדי לפתור את הבעיה. אלו הן הפציעות השכיחות ביותר באזור העקב ודרכי הטיפול בהן:

  

 

דלקת ברצועת הפלנטר פאסיה (דורבן)

הפלנטר פאסיה היא רצועה עבה שמתחילה מהעקב ומסתיימת בכריות האצבעות והיא זו שנותנת את התמיכה הפאסיבית לקשת כף הרגל. הרצועה מסייעת בבלימת זעזועים אך כאשר קיים עומס חוזר ונשנה, בעקבות הליכה או ריצה, עלולה להיווצר דלקת באזור חיבור הרצועה לעקב.

 

דלקת זו, הידועה גם בשמה העממי "דורבן", היא הגורם הנפוץ ביותר לכאב בחלק התחתון של הכאב ומופיעה אצל 2 מיליון אדם בכל שנה.

 

כאב זה יופיע בצעד הראשון בבוקר, לאחר ישיבה או עמידה לאורך זמן. במצבי שינה או מנוחה בהם כף הרגל רפויה, קשת כף הרגל חוזרת למנח נטרלי ואיתה גם הפלנטר פאסיה. כאשר מבצעים את הצעד הראשון לאחר המנוחה, רצועה זו נמתחת - פעולה היוצרת קרעים מיקרוסקופים ברקמה המובילים לאותו כאב.

 

קיימות המון סיבות העלולות לגרום להתפתחות של דלקת זו, ביניהן: שרירי שוק וגיד אכילס קצרים, נעילת הנעלה לא נכונה שאינה מאפשרת תמיכה ראויה לקשת כף הרגל, מבנה ביומכאני של כפות רגליים שטוחות, ופעילות גופנית עצימה שאינה מתבצעת בהדרגה.

 

כיצד ניתן לטפל?

בכדי להקל על הכאבים האקוטים ניתן לקחת תרופות אנטי דלקתיות כמו איבופרופן, למשל, ובמקביל לשים קרח על האזור לזמן קצוב בלבד. בכדי למנוע גירוי חוזר כדאי לתת מנוחה לכף הרגל ולנעול נעליים בעלות תמיכה של הקשת הרגלית.

 

התאמת נעליים מושפעת ממשקל הגוף ומהמנח של כל הגפה התחתונה ולא רק ממנח כף הרגל לבדה. לכן, במידה ויש צורך בהחלפת הנעליים, יש לעבור בדיקה אצל פיזיותרפיסט מומחה שיוכל להמליץ על הנעל המתאימה למבנה הביומכאני הספציפי של הגפה התחתונה.

 

עיסוי ומתיחות לרצועה יכולים גם הם להקל על הכאב. ביכולתן של מתיחות לשרירי השוק וגיד האכילס להקל על המתח המופעל על הרקמה. כמו כן, תיקון מנח כף הרגל על ידי התאמת מדרסים ביומכאניים יוריד מהעומס שמופעל על הרצועה בזמן נשיאת משקל במצבים כמו עמידה, הליכה וריצה.

 

לאנשים הסובלים מדלקת ברצועת הפלנטר פאסיה, רצוי לבצע את המתיחות הבאות על בסיס יום יומי, כרבע שעה בכל פעם:

 

1. מתיחה ישירה של ה-plantar fascia: הצמידו את אצבעות כף הרגל בצורה מקבילה לקיר כך שכריות האצבעות יגעו ברצפה. הביאו את הברך לכיוון הקיר בצורה שתיצור מתיחה בקשת התחתונה של כף הרגל. במידה ואינכם מרגישים מתיחה תוכלו לבצע מתיחה זו ע"י ישיבה יפנית - ז"א ישיבה על כריות האצבעות. יש להחזיק מתיחה זו במשך 15 - 30 שניות.

 

2. מתיחות עם מגבת: שבו עם רגליים ישרות כאשר מגבת מונחת סביב כריות האצבעות. תפסו את המגבת משני צידיה ומשכו את כף הרגל לכיוונכם. יש להחזיק מתיחה זו במשך 15 - 30 שניות.

 

3. הורדה של העקב על מדרגה: עמדו עם רגל אחת על מדרגה  כאשר כריות האצבעות מונחות בקצה המדרגה והעקב נשאר מחוץ לה. הורידו את העקב לכיוון הרצפה ובצעו מתיחה של השוק וגיד אכילס. יש להחזיק מתיחה זו במשך 15 - 30 שניות.

  

דילול רקמת השומן בעקב

במהלך חיינו אנו צועדים יותר מ-100,000 קילמוטר. לכן, אין זה מפתיע כלל שבדיוק כמו סוליית הנעל שלנו - גם הריפוד הטבעי של העקב בסופו של דבר נשחק עם הזמן. עם השנים מדלדלת רקמת השומן באזור העקב ועשויה להגביר את הלחץ על עצם העקב. זהו גורם נוסף בשכיחותו לכאבים הנפוצים.

 

כיצב ניתן לטפל?

מנוחה, קרח ותרופות אנטי דלקתיות עשויים להפחית את הכאב האקוטי באופן זמני, אך תמיכה מתאימה לכף הרגל יכולה להעלים את הכאב לחלוטין. לסובלים מבעיה זו, רצוי לבחור זוג נעליים בעלות תמיכה מתאימה לכף הרגל.

 

הגבהת העקב ע"י הנחת כרית מתחתיו יכולה להקל על הכאב אף היא. תמיכה זו יכולה לסייע בהעברת חלק ממשקל הגוף לקדמת כף הרגל וכך לעזור בהפחתת הלחץ על העקב. בנוסף, גם דריכה עדינה וזהירה על כף הרגל יכולה לעזור: נסו ללכת או לרוץ על משטחים רכים כמו דשא והימנעו מפעילויות בעלות עומס משמעותי על כף הרגל כמו קפיצה. התאמת מדרסים שמטרתם הורדת העומס מהעקב ותמיכה מסביב לרקמה הרכה יכולים לעזור במידה רבה.

 

 

מתיחות. מקלות על המתח המופעל על העקב (shutterstock) (shutterstock)
מתיחות. מקלות על המתח המופעל על העקב

 

 

דלקת בגידי הקרסול

לאזור הקרסול והעקב מתחברים גידים שונים, ביניהם, גיד האכילס - הגיד הגדול ביותר בגופינו המחבר בין שרירי השוק לעקב, גיד ה-tibialis posterior וגיד ה-peroneal longus. דלקת של הגיד יכולה להיווצר בעקבות שימוש חוזר ונשנה של שרירי השוק והגיד בזמן פעילות כמו הליכה וריצה. שרירי השוק הקצרים יכולים להוסיף אף הם מתח על גידים אלו.

 

כיצד ניתן לטפל?

תרגול מתאים יכול לשחרר את המתח על סיבי הגיד כגון מתיחות שונות של גידי הקרסול בעזרת מגבת, וחיזוק גידי הקרסול ע"י הרמות עקב על מדרגה או על משטח לא יציב כגון בוסו או "פיתה". עיסוי שרירי השוק והגיד יועיל בהזרמת דם אל האזור המודלק ויוכל להאיץ את תהליך ההחלמה.

 

בנוסף, במקרה של כאב בגיד האכילס, הורדת העומס מהגיד ע"י הגבהה מתחת לעקב עשויה להקל בשלבים מוקדמים של התהליך הדלקתי. כמו כן, יש לדאוג לתיקון מנח כף הרגל על ידי התאמת מדרסים ביומכאניים שיורידו מהעומס שמופעל על הגידים בזמן נשיאת משקל במצבים כמו עמידה, הליכה וריצה.

 

במידה והכאב ממשיך יותר ממספר שבועות, יש צורך להתייעץ עם פיזיותרפיסט בכדי להבין האם הבעיה שניונית למקור אחר ולכן אינה חולפת. בהתאם לכך, יש לדאוג להורדת העומס על הגיד ושיפור התפקוד.

 

 

שבר מאמץ

הגברת מאמצים ללא תוכנית אימונים מסודרת עלולה להעמיס על אזור העקב. עומס זה יכול להוביל לחבלה משמעותית או לשברים קטנים בעקב הנקראים שברי מאמץ. שברי מאמץ יכולים לקרות בכל עצם מעצמות גופינו. עצמות כף הרגל וביניהם העקב, הן עצמות המועדות במיוחד לשברי מאמץ מאחר והן סופגות עומסים מאוד גדולים יום אחר יום.

 

הסימפטומים הראשונים הנצפים בשברי מאמץ בדרך כלל הם נפיחות ודלקת באזור העצם. במידה וקיים חשש שהכאב נובע משברי מאמץ, יש להתייעץ על כך עם רופא שיוכל לאבחן מהו מקור הכאב בהתבסס על הסימפטומים בלבד או לאחר ביצוע בדיקת הדמייה.

 

מנוחה ותמיכה רגשית הם המרשם הטוב ביותר לשברי מאמץ. טיפול בבעיה בשלבים הראשונים שלה יעזור בהאצת התהליך השיקומי ובהחלמה מהירה של האזור הכואב. יתכן ויהיה צורך בסד, קביים או מגף מיוחד להליכה במהלך תקופת ההחלמה ע"מ להוריד עומס מהעקב.

 

 

דלקת במפרק (ארתריטיס):

דלקת מפרקים אשר עלולה להופיע אף במפרקי כף הרגל. כף רגל בעלת קשת שטוחה היא בעלת סיכון גבוה יותר לפתח ארתריטיס עקב מצב תמידי של פרונציה - צניחה של מפרקי כף הרגל כלפי המשטח, מנח היכול ליצור דלקת כרונית במפרקי כף הרגל.

 

למרות שבדרך כלל דלקת זו משפיעה על החלק האמצעי של כף הרגל, היא עלולה להשפיע אף על המפרקים באזור העקב. במידה וקיימות חבלות חוזרות בעקב עלול להתפתח מצב הנקרא post-traumatic arthritis - דלקת לאחר טראומה. זהו מנגנון אשר מתרחש כשהסחוס של מפרק העקב נשחק, דבר המוביל להיווצרות דלקות חוזרות המובילות גם לארתריטיס.

 

כיצד ניתן לטפל?

מנוחה ותרופות אנטי דלקתיות יכולות להקל על המצב. אנשים בעלי שרירי כף רגל חזקים ייהנו מתמיכה של המפרקים אשר תרכך את העומס שמופעל עליהם. מתיחות לגיד האכילס ושרירי השוק כפי שהוסבר לעיל יכולים לעזור בהקלת הלחץ על העקב. בנוסף, מדרסים יכולים לתרום בהקלת העומס על המפרק.

  

 

בורסיטיס:

הבורסה היא שק מלא נוזל המרפד ומהווה תווך בין עצמות, גידים ושרירים סביב המפרקים שלנו. באזור העקב קיימות שתי בורסות שעשויות להיות מודלקות ובכך יקרינו כאב בעקב. הסיבות השכיחות ביותר להווצרות דלקת בבורסה היא הנעלה קשיחה ולא מתאימה שמשפשפת ומגרה את אזור גיד האכילס בעקב, עומס יתר, או שינוי מנח אשר גורם לחיכוך מוגבר בין הגיד לבורסה. הסובלים מסינדרום זה יחוו אודם, כאב ורגישות באזור העקב.

 

כיצד ניתן לטפל?

על מנת להגיע להחלמה מלאה יש להתמקד בהפחתת עומסים מהאזור המודלק באמצעות עזרים כגון נעליים מתאימות, מדרסים, תומכים חיצוניים, טייפינג ועוד. טיפול תרופתי תומך יועיל אף הוא בהפחתת תסמיני הדלקת. בנוסף, ניתן להיעזר בטיפול פיזיותרפי הכולל חיזוקים ומתיחות מתאימות. תכנית המשלבת את מגוון שיטות הטיפול יחד תניב תוצאות טובות יותר.

 

 

תחבושות אלסטיות. יסייעו בהפחתת הדלקת (shutterstock) (shutterstock)
תחבושות אלסטיות. יסייעו בהפחתת הדלקת

 

 

תסמונת העצב הפריפרי:

כאב בעקב עשוי לנבוע גם מכליאה של העצב הטיביאלי האחורי או מסעיפים שונים שלו בתוך התעלה הטרסלית. כאב מסוג זה יבוא לידי ביטוי בתחושה של שריפה, דקירות, ועמימות, ואף להקרין לאזור העקב ועד קצות האצבעות בחלקה התחתון של כף הרגל. אחת הסיבות הנפוצות לתסמונת הינה השטחה של כף הרגל והקרסול (פלטפוס). אבחון נכון ייעשה ע"י הקשה על אזור התעלה הטרסלית.

 

כיצד ניתן לטפל?

הטיפול בתסמונת העצב הפריפרי בין אם חריפה יותר או פחות חייב להיות שמרני. מעבר לטיפול המקומי בכאב ובדלקת, מתיחות נכונות של העצב הכלוא, וחיזוק של שרירי כף הרגל והקרסול, יש מקום למעורבות של מדרסים ביומכאנים והנעלה מתאימה. תוספת זו תשנה את המבנה המקורי של כף הרגל והקרסול, ותאפשר מנוחה של האזור הפגוע תוך כדי תמיכה אופטימאלית.

 

 

sever’s disease:

sever’s disease, או בשמה הנוסף calcaneal apophysitis הינה תופעה המתרחשת במהלך גיל ההתבגרות, זמן צמיחתם של העצמות, ומתבטאת ככאב בעקב בעקבות דלקת ונפיחות באזור פלטת הגדילה. הסימפטומים יכולים להופיע ככאב אקוטי החולף במהרה או ככאב כרוני הנשאר לתקופת זמן ארוכה. תופעה זו שכיחה יותר אצל ילדים פעילים גופנית המפעילים עומסים גדולים על אזור העצם המתפתחת.

 

פלטת הגדילה, או בשמה השני - epiphyseal plate, היא משטח הנמצא בקצות העצם המתפתחת, אזור בו נמצאים תאי הסחוס העוברים תהליך התמיינות אשר במסגרת תהליך גדילת העצם הבגירה הופכים לתאי עצם.התהליך קורה בדרך כלל אצל בנות בגילאי 8-13 ואצל בנים בגילאי 10-15. לאחר תקופה זו פלטת הגדילה כבר מקשיחה ועצמות העקב מתאחות לחלוטין לעצם בוגרת.

 

 

לסיכום:

כאב בעקב הינה תופעה שכיחה שאין מה לחשוש ממנה. אבחון מוקדם וזיהוי המקור לכאב חשובים על מנת להתחיל בהליך שיקום כף הרגל עד לפעילות מלאה. התאמת תכנית טיפול מתאימה הכוללת גם המלצה למדרסים והנעלה במידת הצורך תוכל להוביל בבטחה להחלמה מלאה מהתופעה.

 

הכותבים: סאם ח'מיס ,MSc.PT לירז אריהB.PT , אילנית אברון MSc.PT איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט




 


 


פורסם לראשונה 14/07/2016 13:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
דלקת באזור העקב. תוקפת 2 מיליון איש מדי שנה
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים