שתף קטע נבחר

המשימה המורכבת של אנשי ההייטק: חיסכון לפנסיה

דווקא לעובדי מגזר ההייטק, הנהנים מתנאים טובים ושכר גבוה, עלולה להיות בעיה בכל הקשור לחיסכון הפנסיוני שלהם. חשוב להיערך נכון

בשיתוף מנורה מבטחים

 

תנאי העבודה של עובדי ההייטק נחשבים טובים במיוחד הן בשוק העבודה בכלל והן במגזר הפרטי בפרט.

 

שלל הטבות, משכורות גבוהות, סביבת עבודה ותנאים נלווים מפנקים, מאפיינים את הענף הזה.

ואולם, לצד היוקרה והמשכורות הגבוהות, תחום ההייטק מאופיין גם בתופעות שליליות שעלולות לפגוע בעיקר בחסכונות הפנסיוניים שיצברו העובדים בענף.

 

התופעה של סגירת חברות, פיטורי עובדים, העתקת חברות לחו"ל, נפוצה למדי בענף. כך גם תחלופה גבוהה של עובדים - הן כבחירה מצד העובד והן כהחלטה מצד המעביד- כל אלו משליכים ישירות על היכולת של אנשי ההייטק לבנות לעצמם תכניות פנסיוניות עקביות ומסודרות.

 

במציאות כזו החיסכון לפנסיה נפגע ועובדי הייטק שרגילים לרמת חיים גבוהה יתקשו לשמור עליה בעת הפרישה לגמלאות.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כאמור, תופעה נרחבת היא מעבר בין עבודות. הנתונים מראים כי בממוצע עובדי הייטק מחליפים מקום עבודה כמעט כל שנתיים.

 

מעבר בין עבודות מחייב לעיתים התאמה של החיסכון הפנסיוני, שמירה על הזכויות ועל ההטבות שניתנו כגון הנחה בדמי הניהול ועוד. בפועל, רבים אינם מודעים לכך, ולמעשה לא מנצלים את מלוא הזכויות המוקנות להם.

 

האתגר: שמירה על הכיסוי הביטוחי

בעיה חמורה אף יותר היא במקרה של פיטורים או תקופת המתנה ממושכת במעבר בין עבודה.

 

תקופת הביניים בה אין מקור הכנסה, מביאה לא פעם למימוש החסכונות הקיימים – פדיון קרנות השתלמות, או משיכת כספי פיצויים מקרן הפנסיה. הדברים הללו פוגעים באופן קשה בחיסכון הפנסיוני העתידי ועלולים לגרוע סכום נכבד מהקצבה החודשית שתתקבל בעת הפרישה.

 

בנוסף, בתקופה הזו שבין עבודות, לרוב לא מתבצעות הפרשות לפנסיה ובכך נפגע החיסכון הפנסיוני של העובד.

 

בעיה נוספת היא הצורך בשמירה על הכיסויים הביטוחיים שמעניקה קרן הפנסיה. הקרן כוללת כיסוי ביטוחי למקרה מוות (ביטוח שאירים) ואובדן כושר עבודה, וגם כאשר החוסך אינו עובד, הוא יכול להמשיך את הכיסוי הביטוחי (ללא חיסכון) בתמורה לתשלום מופחת. אולם כאמור, רבים מהעובדים בענף, אינם מודעים לחשיבות העניין.

 

מצב שכזה משאיר את העובדים ללא כיסוי במהלך אותו זמן ובעתיד עם הצטרפותם מחדש לתכנית פנסיונית, תידרש מהם תקופת אכשרה - זמן המתנה שבו בקרות אירוע, החוסך לא יהיה מכוסה.

 

גם במקרים בהם לא מרחפת סכנת פיטורים, או עזיבת עבודה, קיימים גורמים אחרים שמשפיעים על החיסכון. כך למשל התוכנית לשינוי תקרת הפטור ממס להפרשות לפנסיה. המשמעות של תוכנית זו היא שבניגוד לקיים עד כה, הסכום המקסימאלי שניתן להפריש לפנסיה ולקבל בגינו פטור, קטן משמעותית ויעמוד על גובה של עד פעמיים וחצי השכר הממוצע במשק, כלומר 23,150 שקל בחודש. הפקדות לפנסיה מעבר לשכר הזה יהיו חייבות במס ככל הכנסה רגילה.

 

במציאות זו, תיפגע המוטיבציה של העובדים לחסוך לפנסיה, במיוחד ברמות השכר המאפיינות את עובדי ההייטק, מה שעשוי להביא להקטנה בקצבת הפנסיה שלהם.

 

מה ניתן לעשות? יש חשיבות לבניית החיסכון לפנסיה באופן שגרתי לאורך כל שנות העבודה תוך דגש על המאפיינים הייחודיים של עבודה בהייטק. דוגמה לכך היא תכנית "מבטחים הייטק" שנותנת מענה לבעיות הייחודיות של החוסכים בענף תעסוקתי זה.

 

למשל, ההטבות שניתנות לחוסכים אינן תלויות במקום העבודה, כך שכאשר העובד עוזב – נשמרת לו ההטבה שקיבל. התכנית מציעה גם פתרונות מעבר לחיסכון הפנסיוני, כגון בתחום הביטוח.

 

המטרה היא, כאמור, להמשיך את רציפות החיסכון של עובדי ענף ההייטק, כך שלא יפגעו הן בקצבה העתידית הצפויה להם, הן בהטבות שהם מקבלים והן בהיקפי הכיסוי הביטוחי שיש להם.

 

מוגש בשיתוף מנורה מבטחים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים