שתף קטע נבחר

מתגרשים? כך תשמרו על הדירה שלכם

לפי חוק יחסי ממון, כשזוג מתגרש הוא מחלק את הרכוש שצבר בנישואים - אבל לא את הנכס שהביא לפני החתונה. באחרונה קבעו בתי המשפט פסיקות הנוגדות את החוק, אז איך תשאירו את הדירה בבעלותכם? מדריך

כאשר בני זוג מתגרשים, הם מחלקים ביניהם את הרכוש שצברו במהלך הנישואים. על פי חוק יחסי ממון, נכסים שבני הזוג מקבלים בירושה או במתנה ונכסים שהם מביאים לנישואים, המתקראים "רכוש חיצוני", לא יחולקו בגירושים. אולם במהלך השנים בתי המשפט נתנו פסיקות רבות שבחלקן רוקנו את החוק מתוכן. הפסיקות קבעו כי דירות שנרכשו לפני הנישואין יחולקו, וכן נקבע כי מתנות וירושות - ובפרט כאלה אשר התערבבו ברכוש המשותף - אף הן יחולקו.

 

מדריכים נוספים בערוץ הנדל"ן של ynet:

הבירוקרטיה תוקעת תמ"א 38? כך תפעלו

בלי עוגמות נפש: כך תבחרו יזם לתמ"א 38

הדרך לירושה: כך תמנו בן ממשיך לנחלה

 

ציבור המתגרשים נמצא במצב של חוסר ודאות, באשר לנושא חלוקת הרכוש ובפרט לגבי הרכוש החיצוני (נכסים). בעבר, מי שרכש דירה לפני הנישואים, היא נשארה שלו בגירושים. במהלך השנים, החל בית המשפט לאמץ גישה, לפיה דירת המגורים היא הנכס החשוב ביותר של בני הזוג - וגם כשהיא לא הגיעה ממקור משותף, בית המשפט נטה לחלקה בין הצדדים.

 

יחד עם זאת, בעבר הדירה חולקה כאשר שני בני הזוג שילמו את המשכנתא על הדירה יחדיו או ביצעו בה שיפוץ נרחב. כלומר, גם מי שלא רכש את הדירה תרם את חלקו. בסוף 2012 נפל דבר, כאשר בית המשפט העליון קיבל את ערעורה של אישה שלא השקיעה כלל בדירה, אבל תבעה מחצית ממנה על סמך שיחות שניהלה עם בעלה שסירב לשיתוף כלשהו בדירה.

 

האישה טענה כי הבעל הבטיח לה למכור את הדירה ולרכוש יחד עמה דירה אחרת, אך לבסוף נסוג בו מהחלטתו. דברים אלו, בתוספת עדותו של ידיד משפחה, הכריעו את הכף, ובית המשפט העליון פסק כי יש להעביר לה מחצית מהזכויות בדירה, שכן היא הציגה עדות לכוונת שיתוף ספציפי בדירה.

   (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

לפתוח חשבון בנק פרטי

לאחרונה נקבע כי אישה חרדית ואם ל-17 ילדים, אשר הייתה נשואה כ-40 שנה, תקבל מחצית מחלק בירושת מיליונים של בעלה. בית המשפט קבע כי הבעל חלק עמה דמי שכירות שקיבל מחלקו בירושת אביו, כאשר החלק נגזר מ-104 דירות הנמצאות בארה"ב ומדירות נוספות שנמצאות בגרמניה. הבעל הפקיד את הכספים בחשבון המשותף והשתמש בהם להוצאות עבור בני המשפחה, מה שהעיד מפורשות על כוונת שיתוף בכספים.

 

פסיקה אחרת קבעה בניגוד לחוק יחסי ממון, כי על בעל שרכש דירה לפני הנישואים לחלוק אותה עם אשתו, למרות שלא השקיעה בה שקל. בפסיקה נכתב: "אמור מעתה, בן זוג שהביא עמו לנישואים דירה, בה בני הזוג מתגוררים, שעה שאין לבן הזוג השני דירה אחרת, יוצר מצג כלפי בן זוגו כי יוכל לשכון לבטח בדירה, וזו תהא רכוש משותף, וזאת משלא נתן סימנים כי בדעתו לשמור על רכושו זה בפקיעת הנישואין. מוסד 'הסכם ממון' שיצר החוק, נותן מענה לבן זוג שאכן דעתו הנחרצת היא לא לשתף את בן זוגו בדירה זו".

 

רוב השופטים אינם מסכימים עם פסיקה זו, אבל יש מגוון דעות בנושא. לכן, אם אדם שמתחתן מעוניין לשמור על דירה שהביא קודם לחתונה במקרה של גירושים, הוא יכול להשתמש בהסכם ממון.

 

מי שאינו מעוניין לחתום על הסכם ממון, יכול להתגורר בדירה שאינה הדירה הרשומה על שם אחד מבני הזוג. כמו כן, אם הדירה מושכרת - מומלץ לא "לערבב" את ההכנסות מדמי השכירות אלא להפקידם בחשבון פרטי ולא בחשבון משותף. כדאי גם לא להשתמש בהכנסות אלה כדי לרכוש דבר מה עבור המשפחה. שימו לב - גם זכרון דברים בעל פה תקף כאן.

 

אם אתם רוצים לשמור על הדירה במקרה של גירושים, אסור להכם לומר לבני הזוג שיראו את הדירה כדירתם - כי זה יצביע על כוונת שיתוף בנכס ויביא לחלוקתו. מומלץ גם לא להסכים לרכוש דירה משותפת בכספי אותה דירה. פתרונות אלה נראים דרסטיים, קשים ולא מציאותיים, אבל כל סטיה מהם עלולה לפגוע בבעל הדירה בעת גירושים.

 

הכותבת היא מומחית בדיני משפחה וגירושין ומרכזת אקדמית של ערב העיון "תמורות בדיני משפחה - רכוש, מזונות ואחריות הורית משותפת" שייערך ביום חמיש הקרוב בבית הפרקליט בתל-אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: מירל לוטן
עו"ד יעל גיל
צילום: מירל לוטן
מומלצים