שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

כיכר השוק ריקה. העיראקים מתים מפחד ונשארים בבית

הפיגועים של דאעש וקודם לכן של אל-קאעידה הובילו עיראקים רבים להימנע ממקומות הומי אדם. אז איפה הם עורכים את הקניות שלהם?

זירת פיגוע של דאעש בבגדד (צילום: AP) (צילום: AP)
זירת פיגוע של דאעש בבגדד(צילום: AP)

 

פיגועי הטרור בעיראק של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וקודם לכן של אל-קאעידה הפכו מזמן לדבר שבשגרה. רק בשבוע שעבר נהרגו יותר ממאה בני אדם בפיגוע באזור העיר אל-חילה, דרומית לבירה בגדד. רוב ההרוגים היו עולי רגל איראנים שהיו בדרכם חזרה מטקסי העלייה לרגל לכבוד 40 יום למותו של האימאם חוסיין בכרבלא הקדושה לשיעים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

החשש הגדול מפיגוע גדול שיכול לקרות בכל רגע מוביל עיראקים רבים לשקול היטב את צעדיהם, ואף להסתגר בבתיהם כדי לשמור על חייהם. העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", היוצא לאור בלונדון, חשף תופעה חדשה במדינה הערבית מוכת הטרור - תושבים מעדיפים לערוך את הקניות שלהם ברשתות החברתיות ולא לרדת לשווקים המסוכנים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
אבו עבד א-רחמן, בן 37, מתגורר במחוז דיאלי השוכן צפונית לבגדד, שידע פיגועים קשים רבים בשנים האחרונות. כבר חצי שנה שהוא מנסה לרכוש רכב, אך בשל המצב הביטחוני הוא נמנע מהגעה לתערוכות רכב, והתחיל לחפש מכונית למכירה ברשתות החברתיות. גם מוכרי רכב בעיראק חוששים לצאת מבתיהם. בשאר אחמד בן ה-40, למשל, לא מוכן לצאת מביתו ומשתמש ברשתות החברתיות כדי למכור את רכבו. אחמד סיפר שאנשים רבים שמגיבים למודעות שלו לא ממהרים למסור את שמם המלא ומזדהים בשמות בדויים מחשש לביטחונם.

 

בעקבות האנרכיה ברחובות נפתחו ברשתות החברתיות דפים לקנייה ולמכירה של כלי רכב, אדמות, מוצרים ביתיים ועוד. 

 

אנשים רבים בוחרים להישאר בבתים, אבל יש כאלה שמעזים לצאת לשווקים. בגדד ()
אנשים רבים בוחרים להישאר בבתים, אבל יש כאלה שמעזים לצאת לשווקים. בגדד

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

עבדאללה ג'באר, בן 52, סיפר שהוא מכר חלק מהרהיטים ששביתו דרך פייסבוק ואינסטגרם. "אני לא סוחר ואין לי דף מיוחד למכירות", הוא אמר. "המצב אילץ אותי למכור את הרהיטים בדף הפייסבוק האישי שלי, ובייחוד בתקופה שבמהלכה האזור שלי - אל-עאמריה - נחשב לאחד המסוכנים ביותר".

 

"הרשתות החברתיות הן לא רק אמצעי להנאה, התעדכנות בחדשות או הכרה של חברים חדשים בעיראק, אלא שוק אמיתי לשכבה רחבה של החברה", אמר ארכאן מונעים בן ה-46, מורה מאזור בגדד, שהציע ברשת החברתית רהיטים למכירה וזכה להתעניינות מצד כמה אנשים. 

 

מאג'ד אל-ג'בורי, פעיל חברתי, ניתח את המצב בעיראק ואמר: "רבים חוששים לשהות בשווקים ובמקומות שבהם פרוסות כנופיות חמושות שמאיימות על הביטחון ועל שלומה של החברה. כיום אפשר להבחין בפחות אנשים שנמצאים בבתי קפה ובכינוסים יום-יומיים. הם חוששים לצאת מהדירה מחשש לאיזושהי תקרית או פיצוץ שיגרמו למותם".

 

המודל הזה של קנייה ומכירה ברשתות החברתיות בהחלט יכול להיות מוצלח לעתים, לפי אל-ג'בורי, אך הוא מזהיר מפני סכנות שטמונות גם בפרסום ברשתות החברתיות. בכל מקרה, תמונות שהתפרסמו בבגדד ביממה האחרונה מראות שמספר גדול של תושבים ממשיך לפקוד את השווקים למרות המצב הביטחוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שגרת פיגועים במדינה הערבית. בגדד (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים