שתף קטע נבחר

"האמנו להם ורימו אותנו". מאוכזבי דאעש מדברים מהכלא

הנגר האנאלפבית, הסטודנט שתיקן פלאפונים והמאמין האדוק: גברים עיראקים שגויסו על ידי ארגון הטרור לרצוח, לאסוף מודיעין ולבצע פיגועים, כלואים כעת בבית סוהר: "לא רוצים יותר קשר לדאעש". צפו בכתבת CNN

 

עבור עבד אל-רחמן אל-עאזי, המשימה הייתה אכזרית, אבל ההצדקות לה פשוטות מאוד. כחבר ב"מדינה האיסלאמית" (דאעש), הוא חייב לקיים אחר הוראות האמיר או המפקד המקומי שלו. הפקודה הייתה: לעזור לרצוח אדם בדם קר.

 

ניתן לקרוא את הכתבה גם באתר CNN

 

כפי שנאמר לו, אל-עאזי הסיע לוחם עמית מדאעש לביתו של חבר היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור בצבא עיראק. אל-עאזי בן ה-23 ישב במכונית בשעה ששותפו יצא החוצה במהירות ואז ירה והרג את הקורבן שלהם.

 

"נתנו לנו קלצ'ניקובים ועזבו אותנו". ליית אחמד (צילום: CNN) (צילום: CNN)
"נתנו לנו קלצ'ניקובים ועזבו אותנו". ליית אחמד(צילום: CNN)
אל-עאזי סיפר כי באותה עת הוא חש גאווה על הרצח, אבל כעת הוא יושב ואזיקים לידיו. בראיון לרשת CNN הוא אמר שהוא מתחרט על מעשיו ומאמין שהם טעו.

 

מחבלים מתאבדים ותאים רדומים בפעולת הקומנדו של דאעש

אל-עאזי הוא אחד מבין שלושה גברים שהתראיינו באופן בלעדי לרשת CNN מתוך בית סוהר בצפון עיראק שמיקומו סודי והוא מנוהל על ידי הכוחות הכורדיים.

 

רשת החדשות האמריקנית השיגה גישה חסרת תקדים לקבוצה של גברים, שכולם מודים שמילאו תפקיד במתקפה של דאעש על העיר העיראקית כירכוכ בחודש אוקטובר. בפשיטה בסגנון קומנדו השתתפו כ-200 לוחמי דאעש, לפחות שני מחבלים מתאבדים וכמה תאים רדומים מקומיים. במתקפה נהרגו 96 בני אדם והוא נחשבה על ידי רבים כהסחת דעת מהקרב לכיבושה מחדש של מוסול, המעוז של דאעש בעיראק.

 

כל אחד משלושת הגברים שהתראיינו ל-CNN מילא תפקידים שונים והיה קרוב במידה כזאת או אחרת לארגון הטרור. ביחד, הסיפורים שלהם מציירים תמונה של אופן הפעולה של הארגון ברמה המקומית בתקופה שבה הוא נלחם על הישרדותו.

 

שלושת המרואיינים כלואים בבית סוהר סודי בעיראק שמנוהל על ידי הכוחות הכורדיים (צילום: CNN) (צילום: CNN)
שלושת המרואיינים כלואים בבית סוהר סודי בעיראק שמנוהל על ידי הכוחות הכורדיים(צילום: CNN)
כל שלושת הגברים אמרו שהם הסכימו לדבר עם CNN ושהגורמים הכורדיים שמנהלים את מתקן הכליאה לא כפו זאת עליהם. כל אחד מהם נמצא בחקירה בגין פשעיו.

 

"אני לא יודע לקרוא ולכתוב. כל מה שעשיתי היה טעות"

ליית אחמד עבד כנגר כשדאעש השתלט על העיירה שלו שנמצאת ליד העיר הסונית ברובה חוויג'ה בקיץ 2014. שלושה ימים לאחר מכן הגיע אליו אדם והבטיח לו משכורת אם יצטרף ל"מדינה האיסלאמית". אחמד, צעיר עני שאינו יודע קרוא וכתוב, סיפר שהוא הסכים להתגייס לארגון מבלי להבין את השלכות ההחלטה שלו.

 

"עשיתי טעות. אני לא יודע איך לקרוא או לכתוב. כל מה שעשיתי היה טעות", אמר אחמד והוא מזיז את אצבעות ידיו בעצבנות. כיום הוא בן 26, שערו בלונדיני ומדובלל ויש לו זקן ארוך. עיניו כחולות-ירוקות ויש לו סימני צלקת על מצחו ועל אפו. במובנים רבים, הוא החייל האידיאלי של דאעש: בעל התנהגות כנועה, חסר השכלה ואחד שגדל בחממה הסונית הקיצונית. "אני נשבע שהם רימו אותנו. אני לא יודע כלום", אמר אחמד. "הם הביאו אותנו ברגל לתוך כירכוכ ונתנו לנו קלצ'ניקובים. לאחר מכן הציבו אותו באתרים מסוימים ועזבו".

 

הרשויות הכורדיות סיפרו לרשת CNN שהצעיר בן ה-26 היה מחבל מתאבד והוביל קבוצה של חמישה גברים נוספים בתקיפה בכירכוכ. אחמד סיפר שהוא לא היה מודע לתפקידו כמחבל מתאבד.

 

איש דאעש נכנס לחנות שלו והציע לו עבודה. אכראם אחמד (צילום: CNN) (צילום: CNN)
איש דאעש נכנס לחנות שלו והציע לו עבודה. אכראם אחמד(צילום: CNN)
צילומי וידאו שהגיעו לידי CNN מראות את אחמד מעורב בקרב יריות קצר לפני שנורה ברגלו ונאלץ לזחול למקום מבטחים. לאחר מכן, קבוצה של מקומיים זועמים לכדה אותו והחזיקה אותו בידיה עד שכוחות הביטחון הכורדיים לקחו אותו למעצר. "אני מקווה שזה יסתיים בקרוב", אמר אחמד. "אבל אני אלך לבית משפט ומקווה שיום אחד אתאחד עם אשתי וילדיי".

 

התאהב ברעיון של מדינה שנשלטת על ידי חוקי האיסלאם

אכראם אחמד, בן 20, עבד בחנות לתיקון טלפונים ניידים כשאדם שהכיר כחבר בדאעש פנה אליו והציע לו עבודה. אחמד מודה שהוא התאהב ברעיון של מדינה שנשלטת על ידי חוקי האיסלאם. "החליפות שכנעה אותנו עם הדת. אני סטודנט באוניברסיטה לחוקי השריעה. לכן הרעיונות הללו משכנעים אותי", הוא הסביר.

 

הסטודנט העיראקי התבקש לבצע עבודות סיור ומעקב לקראת המתקפה על כירכוכ. הוא השתמש בטלפון הנייד שלו כדי לצלם מבני מפתח של הממשלה וכוחות הביטחון העיראקיים ולמצוא נקודות חולשה שאותם יכולים לנצל אנשי דאעש כדי להיכנס לעיר.

 

לוחמי דאעש מנסים להדוף את המתקפה על מוסול ובמקביל תוקפים באזורים אחרים, בהם כירכוכ (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
לוחמי דאעש מנסים להדוף את המתקפה על מוסול ובמקביל תוקפים באזורים אחרים, בהם כירכוכ(צילום: Gettyimages)
רוב האתרים שצילם אחמד אכן הותקפו בחודש שעבר על ידי דאעש, שלטענת הרשויות הכורדיות היה קרוב לכיבוש העיר. "אני נושא באחריות לכל מה שעשיתי. כל מה שקרה באשמתי", אמר אחמד ושפתיו רוטטות בהתרגשות. "אני תמיד חושב על זה. היו לי חברים בכוחות הביטחון העיראקיים". הוא סיפר שבאותה עת הוא לא ממש הכיר את הזוועות שמתרחשות תחת שלטון דאעש והיה מרוחק מכל עריפות הראשים, שעבוד האנשים והעינויים שכיכבו בסרטוני התעמולה של ארגון הטרור הסוני. כעת הוא אומר שהוא מתחרט עמוקות על הפעולות שוודאי ירדפו אחריו למשך שארית חייו. "אני מקווה שיום אחד עדיין יהיה מקום בשבילי בקהילה שלי. כעת אני הולך ברחוב ואנשים אומרים שאני הרגתי את הילדים שלהם. אם אלך למסגד אנשים יאמרו שהרגתי את הילדים שלהם. אם ארצה להתחתן אנשים יאמרו שהרגתי את הילדים שלהם", אמר אחמד.

 

נשבע אמונים למנהיג דאעש דרך הפלאפון

לפני שנה נשבע אל-עאזי אמונים למנהיג "המדינה האיסלאמית" אבו בכר אל-בגדדי דרך הטלפון הנייד שלו. כתושב העיר הכורדית כירכוכ, הוא הצטרף לתא רדום והיה אחראי לחלוקת משכורות במזומן ללוחמים ולמשפחותיהם. הוא סיפר שעבד במשך שנה תחת דאעש לפני שנעצר. לדבריו, הוא הצטרף לג'יהאדיסטים מתוך אמונה טהורה ועדיין מחשיב עצמו מוסלמי אדוק.

 

"הייתי מאמין. האמנתי בחליפות והאמנתי ב'מדינה האיסלאמית'", סיפר אל-עאזי מבית הסוהר. "הם אומרים ששבועת האמונים לחליפות היא מהימים של הנביא מוחמד ואלה שלא נשבעים לו אמונים אינם מוסלמים. זה שכנע אותי".

 

אחד המגויסים קיבל הוראה לחסל איש הכוחות המיוחדים העיראקיים (צילום: AP) (צילום: AP)
אחד המגויסים קיבל הוראה לחסל איש הכוחות המיוחדים העיראקיים(צילום: AP)

כשאל-עאזי נשאל מה לדעתו צריך לעשות ללא-מוסלמים, הוא השיב: "בעבר הייתי אומר שאנחנו מאמינים שצריך להרוג את הלא-מאמינים". אבל כעת הוא אומר שהוא הוטעה ושהוא לא רוצה יותר שום קשר עם הארגון שהוא רצח למענו מבלי לשאול שאלות. "אני לא מאמין עוד בחליפות. ברור שאני מוסלמי ואני עדיין מתפלל את התפילות שלי. שום דבר לא השתנה במונחים של קיום האמונה שלי. אבל בנוגע ל'מדינה האיסלאמית', אני לא רוצה יותר שום קשר אליהם", אמר אל-עאזי.

 

סיפוריהם של שלושת הגברים מוכיחים שדאעש נותר כוח בעל יכולת התאוששות עם עומק - לעתים נסתר - ותמיכה, שמסוגל להכות בחזיתות רבות אפילו כשהכוחות העיראקיים נכנסים עמוק לתוך מוסול. אבל הזמן שהקואליציה של 62 מדינות בהובלת ארצות הברית מאיימת לפגוע ולהרוס את הארגון, אל-עאזי מאמין שהחליפות האסלאמית תשרוד. "דאעש ישרוד בעיראק משום שיש כל כך הרבה תאים", הוא אמר. "רק תסתכלו על כירכוכ. יש כל כך הרבה תאים. לדעתי אפילו הם יאבדו את מוסול הם ימשיכו להתקיים בעיראק".

 

הכתבה תורגמה על ידי ynet ובאחריותו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
גיוס אידיאלי לדאעש. האסיר חסר ההשכלה ליית
צילום: CNN
מומלצים