שתף קטע נבחר

במקום ניתוח: סכין חשמלית תסיר גידולים סרטניים בערמונית

"נאנו נייף", טכנולוגיה חדשה להזרמת פולסים חשמליים, תיכנס בקרוב לשימוש בהסרת גידולי סרטן הערמונית במקרים שהיו בלתי נתיחים עד היום. הזרמים הורסים את תאי הסרטן ומאפשרים את הסרת הבלוטה הנגועה ללא פגיעה בכלי דם סמוכים

בשורה טיפולית לאחד מסוגי הסרטן השכיחים בגברים: מכשיר חדש, שבקרוב ייכנס לשימוש בישראל, יאפשר "לנתח" חולים הסובלים מסרטן הערמונית ועד כה לא יכלו לעבור ניתוח. הטכנולוגיה החדשה עושה שימוש בזרם חשמלי שהורס את התאים הסרטניים ומאפשר להסיר את בלוטת הערמונית.

 

הניתוח החדשני יתבצע בקרוב ב"מרכז הרפואי רמת אביב", באמצעות מכשיר ה"נאנו נייף", ששימש עד כה להסרת גידולים סרטניים בכבד ובלבלב, שנמצאים בקרבה לכלי דם גדולים.

 

בטכנולוגיה נאנומולקולרית, ותוך חיבור באמצעות מספר מחטים, מועבר לתוך הגידול הסרטני זרם חשמלי בעוצמות גבוהות מאוד במשך כמה אלפיות השנייה. הזרם החשמלי יוצר פגיעה במבנה התא ובתוך מספר ימים הגוף מנקה את התאים הנגועים בתהליך טבעי שנקרא "אפופטוזיס".

 

 

"טכנולוגיית הנאנו נייף נותנת יתרון אונקולוגי מובהק לחולים בסרטן הערמונית", מסביר האורולוג פרופ' ג'ק בניאל, "באמצעות זיהוי אזור הגידול והעברת פולסים חשמליים ממוקדים שפוגעים בתאים הסרטניים, מבלי לערב איברים קרובים וכלי דם סמוכים, ניתן לטפל בגידול בלבד".

 

קראו גם:

ניתוח ערמונית: למה לייזר עדיף מסכין

ניתוח כריתת ערמונית: הבעיה הכואבת שלא מדברים עליה

חדש: מרפאה לאבחון וטיפול בסרטן הערמונית בטכנולוגיה מתקדמת

 

פרופ' מרגל מוסיף כי הפרוצדורה החדשה פשוטה וקלה יחסית, מתבצעת בהרדמה מלאה בחדר הניתוח, ובמרבית המקרים החולה משתחרר לביתו כבר למחרת הטיפול, ללא תופעות לוואי.

 

כך מתבצע התהליך:

 

 

סרטן הערמונית: תסמינים ואבחון

הפרוסטטה, בלוטת הערמונית, היא חלק ממערכת המין הזכרית הממוקמת מעל פי הטבעת ומקיפה את צינור השופכה אליו היא מחוברת. תפקידה המרכזי של הבלוטה הוא להפריש את נוזל הערמונית, נוזל חלבי המהווה את המרכיב העיקרי בנוזל הזרע כשהוא נפלט מהפין. נוזל זה מתערבב עם תאי הזרע ותפקידו הוא לשמש להם סביבה מגינה לאחר פליטתם בנרתיק הנקבי.

 

סרטן הערמונית הוא הנפוץ ביותר בגברים, בעיקר מעל גיל 50. לשליש מהגברים מעל גיל 50 ולרוב המוחלט של הגברים מעל גיל 80 כבר יש תאים סרטניים בערמונית. סרטן הערמונית גדל לאט מאוד, ולפיכך פעמים רבות, בעיקר אצל קשישים, הוא אינו גורם לתסמינים. במקרים נדירים יחסית, הגידול הסרטני גדל דווקא במהירות ואף עלול להתפשט לאיברים אחרים בגוף, בעיקר בעצמות.

 

בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית הוא אינו יוצר סימפטומים ואין לו כל סימן חיצוני. התסמינים מופיעים כאשר הגידול גדל ומפעיל לחץ על צינור השופכה. היות שסרטן הערמונית גדל לאט, הופעת התסמינים יכולה להתרחש שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו. במקרים רבים, גברים מעל גיל 50 סובלים מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הנובעת מגורמים שאינם סרטניים.

 

להגדלה שפירה (לא סרטנית) של בלוטת הערמונית ולגידול ממאיר בבלוטת הערמונית תסמינים זהים, ובהם: קושי במתן שתן, עלייה בתדירות מתן השתן, בעיקר בשעות הלילה, כאב בעת מתן שתן, דם בשתן (נדיר), דם בנוזל הזרע ופגיעה בתפקוד המיני. אם הגידול הסרטני שלח גרורות אל העצמות, נוצרים כאבי עצמות. לעיתים, התסמינים הראשונים בהם יחוש הגבר הם כאבי שרירים בגב, בירכיים או באגן.

 

את המחלה מאבחנים תחילה כשהחולה, הסובל מהתסמינים האופייניים, מגיע אל האורולוג שמבצע בדיקה רקטלית. בבדיקה זו ממששים את בלוטת הערמונית ובמקרה הצורך נשלח החולה לבדיקת דם לרמת החלבון PSA המופרש על ידי הערמונית. החשד למחלה נקבע על ידי רמת PSA הגבוהה מהנורמה לגיל, או בבדיקה רקטלית שבה נמצאה נוקשות או אי סדירות בערמונית.

 

האבחנה הסופית של סרטן הערמונית מתבצעת על ידי מציאת תאי סרטן בביופסיה של הערמונית. הביופסיה מתבצעת במרפאה, בהרדמה מקומית, כאשר האורולוג מחדיר דרך פי הטבעת מכשיר אולטרסאונד באמצעותו מוחדרת מחט לאזורים שונים של הערמונית, מהם נלקחות הדגימות. לעתים נשלח החולה גם לבדיקת MRI של הערמונית טרם הביופסיה.

 

לפני חודש עבר הרמטכ"ל, גדי איזנקוט, ניתוח להסרת הגידול הסרטני בבלוטת הערמונית. אחת לשלושה חודשים הוא יתבקש להגיע לבדיקת החלבון PSA, ואם לא תתרחש עלייה ברמתו, ימשיך הרמטכ"ל בבדיקת הדם אחת לשנה. שיעור ההחלמה מניתוח סרטן הערמונית נחשב לגבוה מאוד כאשר הוא מתגלה בזמן, ולא הספיק לשלוח גרורות.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטכנולוגיה מטפלת בגידול בלבד בלי לפגוע בכלי דם סמוכים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים