שתף קטע נבחר

הצלם דוד רובינגר הלך לעולמו

הצלם וחתן פרס ישראל דוד רובינגר הלך לעולמו בגיל 92, לאחר הידרדרות במחלת הסרטן. הוא השאיר אחריו אלפי צילומים שהפכו לנכסי צאן ברזל בהיסטוריה הישראלית, בהם צילום הצנחנים בכותל אחרי מלחמת ששת הימים ותמונות של בן גוריון, בגין וגולדה מאיר

דוד רובינגר, מבכירי הצלמים בארץ וחתן פרס ישראל לתקשורת, נפטר הלילה (ה') בגיל 92 - בעקבות הידרדרות במחלת הסרטן. הוא הותיר אחריו את בנו, סופר הילדים אמי רובינגר, בתו תמי, חמישה נכדים וחמישה נינים. הלווייתו תיערך מחר ב-10:00 בהר המנוחות בירושלים.

 

רובינגר תיעד בצילומיו את האירועים שעיצבו את מדינת ישראל. אחד מתצלומיו המפורסמים ביותר הוא הצנחנים הבוכים בכותל המערבי אחרי מלחמת ששת הימים.

 

 

"גדול המתעדים של הישראליות". דוד רובינגר (צילום: דנה קופל) (צילום: דנה קופל)
"גדול המתעדים של הישראליות". דוד רובינגר(צילום: דנה קופל)

דוד רובינגר נולד בווינה שבאוסטריה ב-1924 ועלה ארצה בשנת 1939. אמו, שנותרה בווינה, נספתה בשואה. הוא החל לעסוק בצילום לאחר ששב משירות בבריגדה יהודית של הצבא הבריטי, וב-1945 הפך לצלם עיתונות ועבד עם השבועון "העולם הזה". בהמשך החל לצלם עבור המגזין "TIME".

 

ב-1946 התחתן עם אשתו אנני, ניצולת שואה, ולשניים נולדו בת ובן. אנני הלכה לעולמה בשנת 2000 בעקבות מחלת הסרטן, ורובינגר ניהל לאחר מכן מערכת יחסים עם עובדת סוציאלית בשם ציונה ספיבק. ב-2004 נרצחה ספיבק על ידי הגנן הפלסטיני שלה. רובינגר היה זה שמצא את גופתה והזעיק את המשטרה לביתה. 

 

הצילום המפורסם בכותל (צילום: דוד רובינגרלע"מ) (צילום: דוד רובינגרלע
הצילום המפורסם בכותל(צילום: דוד רובינגרלע"מ)

רובינגר תיעד את מדינת ישראל במשך עשרות שנים, ואחראי כאמור לתמונת הצנחנים בכותל. "צילום טוב הוא כזה שאין בו שום דבר מיותר, וכל פרט בו נחוץ. בצילום הצנחנים המפורסם שצילמתי אחרי הכניסה לעיר העתיקה יש חצי ראש מאחור ועוד קסדה בצד ימין, שהורסים בעיני את הפריים. מבחינת קומפוזיציה הוא בהחלט לא מושלם, ואני לא חושב שהוא הצילום הכי טוב שצילמתי, אבל הוא כבר קיבל חיים משלו והציבור הפך אותו לאייקון", סיפר עליו בראיון ל"בלייזר".

 

תוך כדי תיעוד המדינה שקמה, רובינגר גם הנציח את מנהיגיה. מלבד תמונות רבות של ראש הממשלה הראשון בן גוריון ושל ראש הממשלה מנחם בגין, רובינגר גם היה מי שצילם את תמונתה המפורסמת של גולדה מאיר שוטפת כלים במטבחון.

 

"אין פוליטיקאי שלא אוהב להצטלם", אמר על כך באותו ראיון, "עם בגין עבדתי וביליתי הכי הרבה זמן, והוא גם היה הקפדן מכולם. גם עם רבין היה מעניין, והוא מאוד אהב צילום. עם שמיר לא היה לי חיבור, ועם גולדה לא היה קל לעבוד. שרון העריך אותי מאוד, למרות שהוא ידע שבחיים לא אצביע בשבילו".

 

במהלך חייו הוציא רובינגר שלושה ספרי צילומים, שהבולט בהם הוא "ישראל מבעד לעדשה: 60 שנה כצלם עיתונות". ב-1997 קיבל את פרס ישראל על פועלו.

 

נשיא המדינה ראובן ריבלין, התייחס הבוקר, לפטירתו של הצלם והאמן: "דוד רובינגר, ידיד יקר לנחמה ולי, נפרד מאיתנו הבוקר. יש הכותבים את דפי ההיסטוריה ויש היוצרים אותה בעדשת מצלמתם. דוד הנציח בצילומיו את ההיסטוריה כפי שזו תהיה חקוקה בנו תמיד. את יצירתו נמשיך לחוש מעיני הצנחנים הנושאים עיניהם אל הכותל, מתווי הפנים מלאי ההבעה של מנהיגי ישראל אותם לכד בשעות הקשות והמרוממות ביותר של חיינו.

 

"כשנכנסתי אל לשכת הנשיא, תליתי על הקיר את תמונתו של בן גוריון. דוד הגיע לבקר עם עותק מיוחד וחתום וסייע לי למקם אותה לצד תמונת ז'בוטינסקי שליוותה אותי לאורך השנים. אמשיך לשאת את דמותו המיוחדת איתי, כשהוא חמוש במצלמה הוותיקה והנאמנה". 

 

הצילום של גולדה מאיר במטבחון (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
הצילום של גולדה מאיר במטבחון(צילום: דוד רובינגר)
  

שרת התרבות מירי רגב אמרה היום: "דוד רובינגר הקפיד ללכוד בעדשת מצלמתו את הרגעים המכוננים של עמנו לצד רגעים אנושיים, שרק עין חדה כשלו ידעה לתעד. רגעי הקסם של היומיום לצד רגעים מכוננים בסיפור תקומתנו בארצנו, שלכד ביצירותיו, הם אלו המשאירים את דוד חי בזכרון התרבותי שלנו. יהי זכרו ברוך".

 

גם יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין ספד לצלם: "דוד רובינגר היה ויישאר גדול המתעדים של הישראליות. הוא היה שם תמיד כדי להנציח את רגעי התהילה והמלחמה, את האושר והכאב. הוא ליווה באופן צמוד עשרות שנים את הכנסת ואת ההוויה הפוליטית הישראלית של דור שלם. דוד היה גם אישיות מיוחדת ונעימה, משכמו ומעלה. אני שולח תנחומים כנים למשפחתו ולכל אוהביו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הפייסבוק
דוד רובינגר
מתוך הפייסבוק
לאתר ההטבות
מומלצים